16 Nisan 2010 Cuma

(MADENCİYİZTR) Ergani'de Manganez Rezervi

Ergani'de Manganez Rezervi
16 Nisan 2010 Cuma 10:44
Ergani-Kortaş köyünde önemli derecede manganez rezervinin olduğu tespit edildi.
 
Ergani ilçesi Merkeze bağlı Kortaş köyü mevkisinde kurdukları şantiyede yaklaşık 20 günden bu yana faaliyetlerini sürdüren İsmer Madencilik çalışanları, yaptıkları rezerv tespit çalışmalarında bölgede bol miktarda manganez rezervi tespit etti.
 
Madencilik şirketiyle anlaşma sağlayarak firmanın arazilerinde faaliyete başlamasını sağlayan Kortaş Köyü Muhtarı Zülküf Dirik, yaptığı açıklamada, uzman kişilerin sürdürdüğü araştırma ve inceleme çalışmalarında, bölgede manganez rezervinin yüksek oranda olduğunun
tespit edildiğini söyledi.
 
"MANGANEZ YATAĞININ İŞLETİLMESİ İÇİN KURULAN ŞANTİYE SAYESİNDE KÖYDE BUGÜN İŞSİZ KALMADI"
 
Kortaş köyünün kaderi, köy sınırları içinde bulunan demir çelik sanayinde kullanılan zengin manganez yatağı sayesinde değişti. Merkeze bağlı 3 mezrası bulunan 227 nüfuslu Kortaş köyünde tespit edilen manganez yatağı nedeniyle özel bir şirket tarafından kurulan şantiye sayesinde, daha önce işsizlik sebebiyle göç veren köy, şimdi göç almaya başladı.
 
Köy Muhtarı Zülküf Dirik, 227 nüfuslu köyde kurulan şantiyede şu aşamada 20 kişinin çalıştığını bildirdi. Geçim kaynağının hayvancılık olduğu köyde işsizlik sebebiyle birçok gencin batı illerine mevsimlik işçi olarak gittiklerini ifade eden Dirik, yaklaşık 20 gün önce köydeki manganez yatağının işletilmesi için kurulan şantiye sayesinde köyde bugün işsiz kalmadığını belirtiyor. Muhtar Dirik, artık yakın köyden gençlerin de şantiyede çalışmak için Kortaş köyüne geldiğini vurguladı.
 
Kortaş köyü içinde bulunan ve ilçeyi ekonomik anlamda kalkındıracak olan maden yatağının işlevsel hale getirilmesi için çalışmalar sürüyor. Yaklaşık 20 günden bu yana Kütahya menşeili özel bir firma tarafından kurulan şantiyede Kortaş köyünden 20 kişilik bir ekip çalışmalara başladı. Kortaş köyünde bulunan manganez'in rezerv ve tenör miktarının tespiti için sürdürülen çalışmalar devam ederken, şu ana kadar yapılan çalışmalarda köydeki manganez rezervinin ilçenin sanayi anlamında 50 yıl kalkınmasına yetecek düzeyde olduğu, tenörünün ise en yüksek seviyede olduğu bildirildi.
 
"ÇİN'E MANGANEZ İHRACATI YAPARAK KALKINMADA BÜYÜK BİR KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ"
 
Ergani ilçesinin sanayi alanında kalkınmasına uzun vadede büyük katkı sağlayacak olan Kortaş köyündeki manganez yatağında küçük bir şantiye halinde yürütülen çalışmaların tesisleşmeye doğru gittiğini ifade eden Köy Muhtarı Zülküf Dirik, devletten yardım beklediklerini söyledi. Kortaş köyünün her yerinde bulunan zengin manganez yatağının gün yüzüne çıkarılıp işletilmesi için 1997 yılından bu yana büyük çabalar sarf ettiğini ifade eden Dirik, "1997 yılından bu yana köyümüzde bulunan Manganez rezervinin gün yüzüne çıkartılıp işlerlik kazanması için araştırmalar yaptım.
 
Maden Tekkik Arama'ya (MTA) başvuruda bulundum. O dönemde terör sorunu nedeniyle MTA, köyümüzde çalışma yürütemedi. Uzun yıllar verdiğim uğraşlar sonucu Kütahya'da bir firma ile iletişime geçerek bu firmanın burada bir şantiye kurmasını sağladık. Şu anda şantiyemizde köyümüzden 20 vatandaşımız çalışıyor. Bu, aynı zamanda istihdam anlamında da büyük bir gelişmedir.
 
Köyümüzün taşında toprağında zengin maden yatağı mevcut. Bundan sonraki hedefimiz, madenin yerinden işletilip ayrıştırılması için büyük bir tesis kurmak olacaktır. Bu konuda devletimizden destek bekliyoruz.
 
Burada büyük bir tesisin kurulması demek, yüzlerce insanın istihdam edilmesi demektir. Aynı zamanda Çin'e manganez ihracatı yaparak gerek bölgemize, gerekse ilçemize kalkınmada büyük bir katkı sağlamak istiyoruz" diye konuştu.
 
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Madencilerin internette buluşma noktası
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com
 

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.