27 Nisan 2010 Salı

{oykusel@googlegroups.com} HATA YAPAN ERKEK AFFEDILIRMI????????


Hata Yapan Erkek Affedilir mi?
Az önce telefon açan arkadaşım, sevgilisinin yaptığı hatadan dolayı hemen ayrılsın mı, yoksa zaman versin mi diye sordu? Sorunun cevabı hem çok zor, hem oldukça basit: Bilemem! 
Hata Yapan Erkek Affedilir mi?

“Öncelikle adamına göre değişir, ardından yaptığı hataya göre değişir ve son olarak senin ilişkiye ne kadar önem verdiğine, birlikteliğinin kalitesine ve hataya bakış açına göre değişir. Bana sorduğuna göre, ortada yürek yaralayan bir durum yok. Üstü kapatılabilir demek ki, yoksa şimdi benimle konuşmak yerine bavul hazırlıyor olurdun.” 
Verdiğim cevap tatmin etmedi. O daha net bir yanıt bekliyormuş. Farkında değildi elbette, akıl vermek, senet altına imza atmak demektir. Karşınızdakinin söylenenleri yapacağından, size çok güvendiğinden eminseniz; bu risklidir. Burada topa giremezdim. İki insan arasında yaşananı, birlikteliklerinin ayrıntılarını sadece onlar bilir. Dışarıdan görünenle, kapı kapandıktan sonra yaşananlar farklıdır. 
Telefonu kapattıktan sonra aldı beni bir düşünce, gerçekten ne kadar zaman verilir birisine? Peki, bu zaman, hatayı telafi için mi yoksa başka bir hata yapana kadar beklemek için mi belirlenir? İnsan olmanın, dahası insan kalmanın öğrenciliği, hata yapmak değil midir? Ne kadar büyük bir hata olduğu, konunun can alıcı noktasıdır. Doğum gününü unutana verilecek tepki ile ameliyat sırasında karnınızda makas unutan doktora verilecek tepki aynı değildir. Tam burada bir parantez açıp, konunun dışına çıkarak, benim de yeni öğrendiğim bir bilgiyi size aktarmak istiyorum. Şu ameliyatta neşter, makas unutma durumu var ya, onun suçlusu doktor değilmiş. Doktorun o sırada makasla, pamukla uğraşacak hali olmadığından, ameliyatı doğru şekilde bitirmeye konsantre olduğundan, yanında işi bu olan birisi bulunurmuş. Doktor ameliyatı bitirip, dikişe geçmeden önce, görevlinin verdiği bütün aletleri geri alıp almadığını kontrol etmesi ve eksik varsa, doktoru uyarması gerekirmiş. Yani, başınıza böyle bir durum gelirse, davayı o şahısa açın. Neyse, biz tekrar konumuza dönelim. 
Sözlüğe baktığımda hata kelimesinin anlamı için şunların yazıldığını gördüm: Yanlış, kusur, yanılma, yanılgı, suç, günah! Sözlük benden daha iyi biliyordur mutlaka ama günah ile hata arasında ortak nokta, eşanlamlılıktan çok, ikisinin de affedilebilir olması gibi geldi bana. Keza suç içinde böyle bir kargaşa oluşmadı beynimde dersem, yalan olur. 
İş yine dolaşıp, neye hata denildiğine geliyor. Yeni tanıştığı adam, kapısını açmadı, sigarasını yakmadı, tuvaletin çıkışında beklemedi diye, gecenin sonunda çok hatalı davrandığını düşünen bir kadınla; çocukların yanında küfürlü konuştuğu ve iyi örnek olmadığı için kızan bir kadının hataya bakışları farklıdır. Doğal olarak affedilmesi de bu değerlere bağlı olacaktır. 
Her ilişki, her insan hata yaparak öğreniyor. Kadın ya da erkek, hepimizin biraz kredisi olmalı. Ciddi zararlar, hayatı değiştirecek yanlışlar, onur kırıcı ve kasti olarak hata yapılmamışsa, affetmeyi bilmek gerekiyor. Bunu da domatesin dolapta bozulma süresi ile sınırlandırmak, ancak yeni bir yanlış yapmasını beklemeyi getirir. Aşk her şeyi affeder mi bilemem ama İsa’nın şu meşhur sözü hep aklımdadır: “ İlk taşı günahsız olanınız atsın!”
alıntı
--
DUYMADAN SESLENMEYİ BİLİYORSA YÜREK,GÖRMEDEN SEVMESİNİ DE BİLİR
İCİNDEN SEVGİ GECEN YOLDA; SEVGİ ISIGI YOLUNUZU AYDINLATSIN
BU GÜNÜNÜZ DÜNDEN İYİ OLMASI TEMENNİSİYLE

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız: Google
Grupları "ÖYKÜSEL" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : {oykusel@googlegroups.com}
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
oykusel+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/oykusel?hl=tr?hl=tr adresinde bu
grubu ziyaret edin