28 Nisan 2010 Çarşamba

(MADENCİYİZTR) Elmas Bitti mi?

Sevgili Abdullah,
Elmas konusu, bildiğim, ilgilendiğim bir konu. Bu nedenle arkadaşları bilgilendirmek isterim.
Ham elmas ticaretinin, bazı rakamlara göre % 65' ini, başka rakamlara görede %85 ini De Beers kontrol ediyor. Son yıllarda DTC adıyla televizyonlarda sıkça reklamını görüyorsunuzdur. De Beers elmasın tek elidir. Dünya elmas fiyatlarını o belirler. Hanımefendiler daha iyi bilirler. Tenis bracelett, tria, tek taş gibi yüzük ve bileklik reklamları De Beers eliyle tüm dünyada yapılmaktadır. Amaç pırlanta satışlarını arttırmaktadır. Reklamları doğrudan yapmasa da temsilcileri ve ilişkide olduğu şirketler aracılığı ile bunu sağlar. Son yıllarda pırlanta satışlarında büyük gelişme olmuştur. Ancak, bu kriz her şeyde olduğu gibi, pırlanta satışlarında da sıkıntı yaratmaktadır.
Elmas ticareti üzerinde ve kesilmiş hali olan pırlanta satışlarında fiyatlandırmalarında, her zaman gizem ve gizlilik vardır.
Pırlanta almaya gittiğinizde, etiketin üzerinde carat, renk(color) ve iç temizliği(clearity) yazar. Buna birde kesim (cut) kalitesini eklerseniz, işte meşhur 4 C ortaya çıkar. Bunların hepsi fiyatı etkiler. Pırlanta işi çok karlı ve ince bir iştir. Üzerinde çok düşünülmüş, geliştirilmiş, kategorize edilmiştir.
Uzatmayayım, sadece şunu söyleyeyim, Caratı sabitledikten sonra, nesala 0.30 C olsun. Ülkemizde kullanılan pırlantalar göz önüne alındığında 8x7= 56 ayrı fiyat vardır. Bu fiyat renk ve iç temizlik standartlarından gelir. Kesim kalitesi içinde 3 değişik faktör koyarsak, fiyat 168 olur. Bu kadar bilinmez bir fiyatta halk, her zaman yüksek fiyattan pırlanta alır. Dünyada da durum böyledir.
De Beers'e gelince, Afrika ülkelerinin çoğu, elmaslarını De Beers'e satar. Satmayan iki üç ülkenin elmaslarını ise Dirty Diamond(kirli elmas) diye tanımlarlar. Bunun ardında De Beers vardır. Bu elmaslara ciddi boykot uygulanır. Görülen neden basittir. Dirty Diamond olma nedeni, bu ülkelerin elmas ticaretinden gelen parayı, silaha yatırmalarıdır. Bu kadar basittir. Sorabilirsiniz, elmaslarını De Beers'e satan ülkeler, gelen parayı ne yaparlar. Hiç kuşkunuz olmasın onlarda silaha harcarlar. Afrika'da De Beers hala çok güçlüdür. İnternette Dirty Diamond yazarsanız yüzlerce yazı ile karşılaşırsınız.
Ham elmasın en önemli kısmı, sınıflandırmadır. Elmas çok büyük olmadıkça tek tek satılmaz. Partiler halinde satılır. Renk, iç temizlik ve boyutlarına göre partiler yapılır. Bunu yapmak için özel eğitim gerekir. Sıradan bir kişi yapamaz. İşte Afrika'daki bu ülkelerin, sınıflandırıcılarını, İngiltere'de De Beers eğitir, uzmanlaştırır. Bu kurslardan para almaz. Gerektiğinde, bu sınıflandırıcılarının paralarını da kendi öder. Bu insanların ücreti diğer Afrika'lı işçilere göre yüksektir ve çok fazla uzman yoktur. Sınıflandırılan elması da De Beers alacaktır.
De Beers'den elmas alacağınız zaman, 4 C 'ye uygun olarak sipariş formunuzla birlikte başvurursunuz, onlar randevu verir, gidersiniz, önünüze konulanı alıp parasını ödersiniz. Parseli begenmeme, bir kısmını reddetme şansınız vardır. Ancak çok büyük firma olmadıkça bunu yapamazsınız. Bir daha gittiğinizde zorlukla karşılaşabilirsiniz.
Gelelim elmasın bitme meselesine, bazı kaynaklara göre, De Beers'in elinde en az 40 yıllık stok vardır. Öyle bittiği falan da yoktur. Piyasaya verdiği miktarı kendi ayarlayan De Beers, son 10 yılda pırlanta fiyatlarını % 60-70 arttırmıştır. Kendi madenlerinin üretimi düşebilir. Ancak diğer ülkeler bunu rahatça kapatabilir. Son haberin nedeni, fiyatla ilgilidir.
Bülent Şentürk 


From: Abdullah AKÖZEL | www.madenilan.com <abdullah@madenilan.com>
To: madenciyiztr@googlegroups.com
Sent: Tue, April 27, 2010 11:40:38 PM
Subject: (MADENCİYİZTR) Elmas bitti!

Elmas bitti!
 
Dünyanın en büyük elmas üreticisi De Beers, elmasın tükenmekte olduğunu, elindeki elmas yataklarının ömrünü uzatmak için üretimi azalttığını duyurdu. Financial Times gazetesinin haberine göre; De Beers`in... Devamı için tıklayınız
 
Dünyanın en büyük elmas üreticisi De Beers, elmasın tükenmekte olduğunu, elindeki elmas yataklarının ömrünü uzatmak için üretimi azalttığını duyurdu. Financial Times gazetesinin haberine göre; De Beers`in elmas üretimini kısmasıyla 5 yıl içinde ham elmas fiyatlarında en az yüzde 5 artış meydana gelebilecek. De Beers, 2011`den itibaren üretimini 8 milyon karat azaltarak yılda 48 milyon karattan 40 milyon karata indirecek. Dünyanın en büyük elmas yatakları De Beers`in Afrika`daki 2 maden ocağı ile Rusya`daki Alrosa madenlerinde bulunuyor. Son 20 yılda bu yataklar kadar zengin yeni bir yatak bulunamadı. De Beers`in Müdürü Gareth Penny, `Üretim talebi karşılayamamaktadır ve 15 yıl içinde de bu durum çok daha hissedilir hale gelecektir` dedi.
 
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Madencilerin internette buluşma noktası
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com
 

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.