18 Şubat 2010 Perşembe

((slayt izle)) Arkadaşlar, ÇETKODER gönüllüsü olduğumu biliyorsunuz. bana gelen bugünkü iletiyi szile paylaşıyorum. "türkiye ekonomik durum raporu" yayınlandı

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş’ın HER YIL BİR ÖNCEKİ YILIN EKONOMİK DURUMUNU AKTARAN “Türkiye Ekonomik durum raporu” adlı raporu yayınlandı.

“Tarım ve hayvancılık sektörü bitmiş durumda. Esnaf çaresiz. Kapanan işyeri sayısında patlama var”

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Her yılın başında bir önceki yılın EKONOMİK DURUMUNU içeren ve halka aktaran “Türkiye Ekonomik durum Raporu” adlı çalışmayı bitirdiler.

8 kişilik uzman bir ekiple aşağıdaki illerde araştırma yapıldı.

Kars, Kilis, Edirne, İstanbul, Mersin, Afyon, Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Tunceli, Erzincan, Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Kayseri, Karaman, Niğde, Aksaray, Antalya, Isparta, Burdur, Kırşehir, Çankırı, Bolu, Denizli, Bursa, Zonguldak, Rize, Trabzon, İzmir, Gümüşhane, Düzce, Giresun, Iğdır, Malatya, Nevşehir, Sakarya, Tokat, Trabzon, Yozgat, Mardin, Kırklareli, Samsun, Kırıkkale, Karabük, Kocaeli, Manisa ve Eskişehir.

Araştırma büyük ve küçük sanayi siteleri,

Organize sanayi bölgeleri,

Serbest bölgeler,

Toptancı Hal esnafı,

Ana cadde ve sokaklardaki iş yeri sahipleri,

Meslek odalarına kayıtlı olan şirketler,

Çiftçi ve üretici köylüyü birebir yerinde gezerek ekonomik ve sosyal açıdan dert ve sıkıntılarını dinlenerek ortaya çıkarıldı.

ÇETKODER Çalışan kesimin, ekonomiye katkısı olanların, esnafın sanayicinin ve tüketicilerin sorunları tek tek not alarak bunu bir ekonomik durum raporu” adı altında topladılar.

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa GÖKTAŞ, Memleketimizin hali insanlarımızın ekonomik durumu gerçekten içler acısıdır. Her şey güllük gülistanlık değildir. Tek sorun işsizlik de değil” dedi.

Göktaş, “Milletin alım gücü yoktur. Ucuzlayan hiçbir şey yoktur. Esnaf işsizlikten ve çaresizlikten inim inim inlemekte, sanayici ve üretici perişan vaziyettedir. Ülkemizde son iki yılda 84 bin 350 esnaf iş bırakmış terk etmiştir. Bunun 51 bini, 2009 yılına ait rakamdır. Bu rakam sadece esnaf ve küçük ölçekli işletmede böyledir” dedi.

Göktaş, “Bu bağlamda 10 bin 429 şirket 2009 da kapandı.  13 bin 659 şirket ise çeşitli nedenler ile tasfiye oldu. 974 şirket mahkemeler tarafından kayyuma verildi” dedi.

Göktaş, “ülkemizin kalkınmasında yıllarca önemli rol oynayan Kooperatiflere baktığınızda geçtiğimiz yıl 229 kooperatif kapandı. 171’i ise çeşitli nedenler ile tasfiye oldu” dedi.

Göktaş, sözlerine devamla “Ülkemizin tarımı can çekişiyor. Hayvancılığı can çekişiyor. Bu işler ile iştigal edenler neredeyse yok denecek kadar azaldı. İlaç kalıntılı sebze ve meyvenin kontrol altına alınması, denetlenmesi uzadıkça ihracat durdu ve bu arada ithalat patladı. Yabancı menşeli sebze meyve cenneti haline gelen ülkemizde tarım sektörü büyük kriz yaşamakta. Ülkem üreticisinin Domates, Biber, Mısır, Soğan, Patates, Narenciye, Üzüm, buğday, tütün, fındık başta olmak üzere hiçbir ürettiği mal gerçek değerine satılmamış düzgün bir pazar bulamamıştır. Ürettiğini satamayan çiftçi üretici perişan duruma düşmüştür. Köylünün çiftçinin tarımla uğraşanın durumu kötüleşince bu iş esnafa da yansımıştır” dedi.

Göktaş, “Emekli, işçi, memur açlık ve yokluk sınırının altında yaşamaktadır. Vatandaşın şu ekonomik ortamda kıprayacak hali kalmamıştır. Herkes dertlidir ve sıkıntılıdır. Yüzü gülen tek bir insana rastlanmamaktadır. Ve artık insanlar sağlıklı düşünememektedir” dedi.

Göktaş, “Piyasayı yıllardır ucuz Çin mallarının istilası allak bullak etmiştir. Yerli üretici perişan haldedir. Girdiler ağırdır. Vergi yükü ağırdır. Bağ-kur sigorta pirimi miktarları ağırdır. Dükkân kirası, elektrik, su parası, telefon ve internet bağlantısı denilince küçük esnaf işin altından kalkamayacak hale gelmiştir” dedi.

Göktaş, İnsanlarımızın daha iyi şartlarda ve daha Uygarca, insanca yaşama hakları vardır. Biz bunun için günlerdir yaptığımız araştırmaları bir rapor haline getirdik.  Esnaf, sanayici, çiftçi ve ülkemiz halkının durumunu aktaracak olan araştırma ve incelemelerimizi tespitlerimizi yansıtan “Ekonomik Durum Raporu” adlı bu çalışmamızı her yıl olduğu gibi ilgili ve yetkililerine göndereceğiz. Öte yandan bunu birde kitapçık haline getiriyoruz. Kitapçığımız pek yakında sizlerle olacak. Bu kitapçık da ülkemizin gerçekleri, sorunlarımız ve ayrıca ÇETKODER mensubu uzmanlarımız tarafından hazırlanan çözüm önerileri de olacak. Memleketin ekonomik hali içler acısı olup tedbir almak, hep birlikte el ele vererek çözüm üretmek zorundayız. Bakalım bu tespitlerimizle ilgili yetkili ve etkili makamlarda oturanlar ile değişik siyasi partilerin mensup ve yöneticileri ne gibi işlem yapacaklar ve nasıl bir tavır sergileyecekler merakla bekliyoruz” şeklinde konuştu.  

ÇEVRE VE TÜKETİCİ HAKLARINI KORUMA DERNEĞİ (ÇETKODER) GENEL MERKEZİ

ÇETKODER YAZIŞMA: cetkoder@gmail.com

ÇETKODER BASIN’ABİLGİ VE ÜYELERE DUYURUSU İÇİN GOOGLE GRUBU:

http://groups.google.com.tr/group/cetkoder 

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin