26 Şubat 2010 Cuma

(MADENCİYİZTR) Madenci 'mezarlığı' işletmeler

Madenci 'mezarlığı' işletmeler

Ülkemizdeki toplu iş katliamlarının haritası, maden işletmelerinin haritasını da verir.
Özelleştirmeler ve kiralamalarla maden işletmeciliğinin el değiştirmesiyle sendikasızlaştırılan madencilerin toplu mezarlarının sayısı da artmıştır.
Özel sektöre devredilen madenler teknoloji, bilim ve mühendisliği dışlayan ilkel çalışma mekanlarıdır.
Geçen yüzyılın maden standartlarına ulaşmayan tünel, galeri yapıları ve eksik ve yetersiz ekipmanlarıyla daimi tehlikeyi çağırırlar.
Yüksek kar, çağdışı üretim teknikleri, yatırım yapılmayan iş güvenliği, göstermelik denetim ve ucuz kiralık işçiden ibarettir.    
Gelişmiş ülkelerde devamlı denetim ve madenciliğin aşılamaz mühendislik yasalarıyla maden kazaları önlenebilir kazalardır.
Biz de ise ağustos ayında çıkartılan İş Sağlığı Yönetmeliği'yle de meslek odalarının bütün ikazlarına rağmen iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri de piyasalara açıldı.
Balıkesir'deki grizu patlamasında yine ilk elden yapılan açıklamalar maden kazalarının kaçınılmazlığından yakınarak ve denetimin yeni yapıldığını ekleyip, alışıldık 'mizansen' sahneleniyor.
Çalışma Bakanı 'denetleyerek ölümleri engelleyemeyiz' diyerek 'kaza metafiziğini' yine galip çıkardı.
Acul telaş ve kusur kapatıcı resmi beyanlarla kaza olağanlaştırıldı.
Aralıkta Bükköy Maden işletmesinde 19 işçinin hayatını kaybetmesinden yaklaşık iki ay sonra Balıkesir Odaköy'deki Şentaş Maden işletmesinde 13 işçi yanarak can verdi ve 6'sı çok ağır 18 işçi yaralı. Halbuki bu iki işletmenin de 'kaza sicili' oldukça kabarıktı.
Bu şirketlerin son birkaç yıl içinde üst üste gelen patlama ve göçüklerde hayatını kaybeden elliye yakın işçi kaybı var. Aralıktaki kazadan kurtulan iki işçi Odaköy'deki patlamada bu defa canlarını kurtaramadı.
İşçilerin bazıları son birkaç gündür gaz kaçağından şüphelendiklerini belirterek, 2006 yılındaki 17 kişinin öldüğü kazadan sonra kullanılan teçhizatın Çin malı olduğunu söylediler.
Şimdi bilirkişi raporuna bağlı süreç başlatıldı.     
Biliyoruz ki bilirkişi raporları geçersiz kılınarak, yapılan incelemeler sonucunda 'fail' bulunamadığından dem vurularak Odaköy Maden Ocağı'nın 13 ölü ve 9 yaralıdan oluşan 'suç dosyası' sessizce kayıplara karışacak.
Ve maden işletmeleri geçici kapatılıp, olay soğuyunca kapısında biriken civardaki işsizler kuyruğundan yeni ölümlülerini seçerek 'hayati tehlike arz eden' iş mekanlarında faaliyetlerini sürdürecek.
 Özellikle sendikalaştırılmayan maden işçileri şirketlerin taşeron firmalarına teslim edilip, sendikalaşan süratle işten çıkartılacak ki böyle uygulamalar bu işletmelerin geçmişinde mevcut.
Her türlü güvenlik önleminin yatırım maliyetinden kaçan işletmelere kol kanat geren devlet yaklaşımı gereken her yardım için 'patronlara' elinden geleni ardına koymaz.  
Bükköy Madencilik İşletmesi'nde 10 Aralık'ta meydana gelen patlamada 19 işçinin ölümünden sonra şirket, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurup 'Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanmak istedi.
Yani işçilerin birikimlerinden oluşan işsizlere verilen fondan 'patron' üç ay faydalanmaya kalkıştı. Ölen işçilerin vebali bir yana, yaşayan işçilerinin maaşını bile devlete yüklemeye niyetli.
Halbuki Bükköy Maden İşletmesi'nin bilirkişi raporu bir otopsi raporu kadar ihmaller, güvenlik ihlalleriyle doluydu.
Gaz ölçerler yoktu, havalandırma vantüplerinde 40 cm. çapında maden standardı boru yerine 12 cm. bahçe hortumu kullanılmış, dışarı atılması geren havanın içeriye verildiği ortaya çıkmıştı. Çalışanların ekipmanları antigrizu (alev sızdırmaz özellikte) değildi.  
Büyük maden lobisinin kırılmaz işbirliği, düşük standartlı çalışma koşullarını denetlemiş olmakla kendini meşrulaştırıyor. Kazada hayatını kaybeden işçilerimizin ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

http://www.aksam.com.tr/2010/02/25/yazar/16438/nihal_kemaloglu/madenci__mezarligi__isletmeler.html

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.