26 Şubat 2010 Cuma

((slayt izle)) Evlenme Yaşı Üzerine Polemik yazan: Mersin İçel İlinden Burak CANLI

EVLENME YAŞI ÜZERİNE POLEMİK yazan: MERSİN İÇEL İLİNDEN BURAK CANLI

 

Bilimsel verilere dayanarak canınızı sıkmak niyetinde değilim. Ama uygulamada ki Yasal koşullara şöyle bir göz atmakta konunun içeriği açısından önem arz etmektedir. Türk Medeni Kanunu yani kısa adı TMK olan mevzuatta 24. maddede “ Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir…”

 

Görüleceği üzere TMK sadece evlenebilmenin alt yaşını düzenlemiş olup taraflar arasında ki yaş farkına ve tarafların üst yaş koşullarına değinmemiştir. Tüm konuya ilişkin yazılı belgeler de bundan aynen böyle bahsedilip konu üzerinde yorum yapılmadan geçiştirilmiştir.

 

Oysaki özgürlüğün taraftarı olan her bir kişi şöyle düş dünyasını canlandırmaya kalkacak olsa bin bir türlü tuhaflıklarla karışılacağını anlayabilecektir. Örneğin 17 yaşında ki bir kız çocuğuyla 100 yaşında ki bir adamın evlenebilmesi olayı. Bu tip örnekte uçurumların bulunduğu ve bu uçurumların en azından asgari bir düzenlemeyle azaltılabileceğini kabul etmek gerekmektedir.

 

Örnekte görüleceği üzere yaş farkı çok ileri durumda bulunmaktadır. Bu yaş farkını aklın ve mantığın alabileceği bir düzeye çekmek en mantıklı iş olacaktır. Tıp biliminden ve diğer farklı bilimlerden de bu konuyla yapılacak düzenlemeler içinde ayrıca yardım almak bir gerekliliktir. Benim bu konuyu bilimsel olmayan içeriği sadece bir makale yazısına aktarmamda ki gaye ise sizlerinde kabul edeceği gibi bir takım konuları tartışma ve araştırma konusu yapmaktır.

 

Bu durumda iki taraf arasında ki yaş farkı en çok ne olabilir? Münferit durumlarda izlenecek yol haritası ne olmalıdır. Kanımca ki ben bu kanıya her hangi bir bilimsel bulguya dayanmadan varmakta olduğumu söylemekteyim. Ama bunun böyle olması gerekmektedir. İleri gidilebilmenin yolu da budur. Bu halde taraflar arasında ki yaş farkı 30 ve olağan olmayan durumlarda izinle 35 olmalıdır.

 

Bu kabul edilecek olursa bu şartlar altında 20 yaşında ki taraf 50 yaşında ki bir kişiyle ki olağan olmayan durumlarda da 20 yaşında ki taraf 55 yaşında ki biriyle evlilik yapabilecektir. Görüleceği üzere bu rakamlar yeterli ve belki de olması gereken rakamlardır.

 

Diğer bir taraftan evlenebilmenin üst yaşı da ayrı bir tartışma konusu yaratmaktadır. Başında da dediğim gibi özgürlüklerden yana olan toplumlar dahi bu konuyu irdelemek zaruretindedir.  Alt sınır bellidir. Ama üst sınır bulunmamaktadır. Bu durumda da çözüm olarak gene bilimsel verilere dayanmadan ve bağlayıcılığı bulunmadan rakamları ortaya koymaya çalışacağım. Evlenmenin üst yaşı olarak düzenlenecek ilk mevzuatta başlangıç olarak 75 olağan olamayan durumlarda da 85 kabul etmek gerekecektir. Olağan olmayan durumlar içinde gene aynı şekil de Mahkemeye başvurup oradan alınacak izinle evlenme olayının gerçekleşmesi sağlanabilecektir. Tüm bunlara ek olarak da 75 yaşını aşmış bir kişinin örneğin 80 yaşında ki birisinin evlenebilmesine de gene yapılacak düzenlemeyle yaş farkını 30–35 den alıp 15–20 ye de düşürülebilmesi ayrıca üzerinde durulacak bir saptamadır.

 

Bu yazı da yapmaya çalışılan şey özgürlükleri kısıtlamak veya onların önüne engel koymak değildir. Toplum için de bu güne değin yaşanan bir takım olumsuz olayların sesini duyurmaya çalışmaktır. Toplumu rahatsız eden, alışagelmemiş olaylar yaşanmaktadır. Belki bu tip olaylar yaşanmalıdır. Karşılaşılmalıdır. Fakat en azından bu konuya ilişkin olarak beyan edilen anlatımlarla münferit olaylara bir set inşa etmek de mümkündür.

 

                                                                               MERSİN İÇEL İLİNDEN BURAK CANLI

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin