7 Aralık 2016 Çarşamba

((slayt izle)) Vahdet-i Vücut ile Panteizm farklıdır.

Vahdet-i Vücut ile Panteizm farklıdır.

Sayın Adem Bey

Panteizm insan düşüncesinin yaratılış üzerine oluşturduğu bir felsefedir.

Vahdeti vücut ise ilahi dinlerden kaynaklanan seyri süluk denilen, insanın kendi içinden kendisine yani zahirden batına yaptığı seyahat de Allah'a yakınlaşmak amaçlı Allah'ın Beyan ettiği kendi tecellilerine verilen Esma ve hüsnalarını (Esma: sıfatları ve isimleri ile Hüsna: açıkça tecelli eden görünürlüklerin bazılarını zikrederek çıkılan yolculuğa ise tasavvuf denilir. 

Allah'ın Çokça bilinen ve zikir edilen 99 Esması (İsmi) dışında da başka isimleri ve tecellileri yani hüsnaları da vardır. Biz bilinenlerden dört tane ismini dikkate alarak bakalım. El Evvel, El Ahir, Ez Zahir ve El Batın.

Yani ilk odur, Son odur. Görünen odur. Görünmeyen odur. 

Panteizm, sadece Ez Zahir isminin tecellilerin de Allah'ın varlığını kısıtlı olarak fark edebilmektir. Çünkü gözle, kulakla, koku ile dokunarak ve birtakım aygıtlar ile maddenin enerji ve diğer frekanslarına ulaşabilen doğal ve bilimsel ulaşımları topyekun tanrı olarak kabul etmeye panteizm diyorlar. Ancak bu Son gelen Kutsak Kitaba göre çok eksiktir. (Nakıstır) Çünkü Allah Ehad dır, yani eşi benzeri olmayan tektir. Hiç bir şey ona benzemez ve o da hiçbir şeye benzemez örneksiz benzersiz tektir. Buna muhalefetül lil havadis denilir. Yani olanlardan da olaylardan da benzeri yoktur. O Halik (Yoktan var eden, Yaratan) dır. Samed dir. Yani var olan her şeyin varlıkta kalabilmesi için her şey ona muhtaçtır. Ama o hiçbir şeye muhtaç değildir.

Eskiden insanlar putları zahirdeki şeylerden kendileri yapar sonrada kendileri taparlardı. Şimdi ise İnsanlık kimi İlahi ve kimisi de bilimsel tekamüle ulaşınca İlahi yoldan gidenler onun Esma ve Hüsnalarını araştırarak Allah'ın kendilerini yaklaştırdığı ve Rab'leri olarak öğrettiği tasavvufu da aşan derinliklerde öğrettikleri ile Allah'ı daha yakından tanımayı öğrenirler. Ancak Allah'ı tamamen bilemeyeceklerini de bilirler. 

Bilimsel yollardan gidenler ise Filozofları da çok geriden takip ederler. Bilimselliğin öncüleri olan filozoflar Allah'ı tarif etmeye çalışırlar. Bilim Selciler de Filozofların vardıkları düşünce sonuçlarına bilimsel veriler ile destek verirler. Ama Bilim Selciler de Filozoflarda derslerini çevreden zahirden kâinattaki olaylardan alarak kendi tanrı felsefelerini kendileri yaratmak ile Muhayyilelerinde hayali tanrılarını yaratırlar. Ona muhayyel kıyafetler giydirirler.

Vardıkları sonun ve Dünya insanlığının geldiği noktada, Allah'ın gönderdiği Nebileri ve Kitapları önemsemedikleri için, hayallerinde yarattıkları put tanrılarına kendileri de inanırlar. Eskiden putlar açıkta idi ve sayıları da az idi.

Şimdi ise Allah'ın Nebilerini kitaplarını kabul etmeyi ret edenlerin her birinin kendi muhayyilelerinde yarattıkları birbirleri ile karşılaştırıla bilse bir birine benzemeyen herkesin kendi tanrısını hayalinde yontup şekillendirdiği putlar vardır ve Allah o kişilerden de muhayyel ve ya aleni görülen putlarından da münezzehtir.

Panteizm, Deizm, gibi muhayyel putlar ve putperestler maalesef. Zamandan, mekândan, vardan, yoktan ve her şey ve her halden Münezzeh olan Allah'ı kendi akıl, beyin ve muhayyilelerinin istiap alanı ile sınırlamak ile putlaştırıp kâfir ve müşrik olurlar.

Bir görme duyma koklama ve dokuma duyularının zahiren görünenlerin dışında, İnsanların iç dünyalarındaki, Basiret, Semiat, gibi ilahi tecelliye ait asıllarını kullanamayan kimselerin. Dünyadaki özürlülerin de farkında oldukları ilahi hakikatlerden mukaddesattan koptukları için farkında olamayanlar. Okyanustan bir bardak su alıp o bardaktaki suyu kâinat okyanusu diye başkalarına anlatmaya çalışmasındaki gibi bir acizlik ile sonucu putperestlik yani post modern paganizm görüntüleri teşhir etmek zorunda kalırlar.  

Allah'ın 99 ismini manaları ile öğrenmek kemalde yüksek dereceler ulaşmak olsa da herkesin gücü yetmeye bilir.

Ama herkes Allah'ın ancak bazı tecellilerinden onu emin olarak da kesin bilip iman etmek imkânına sahiptir.

Selamlar

Ahmet Doğan Şimşek

 

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
---
Bu iletiyi Google Grupları'ndaki "pınarslayt" grubuna abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için pnarslayt+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için https://groups.google.com/d/optout adresini ziyaret edin.