1 Şubat 2010 Pazartesi

((slayt izle)) Din Üzerinde ki Rant, Cemaat, Tarikat Ve Vb. yazan: Mersin İçel İlinden Burak CANLI

DİN ÜZERİNDE Kİ RANT, CEMAAT, TARİKAT VE VB. yazan: MERSİN İÇEL İLİNDEN BURAK CANLI

 

Her bireyin kendisine göre bir inancı bulunmaktadır. Bu inanç içinde ki inanç ve etrafındaki kişilerin görmesini istediği inanç olarak ayrılmaktadır.

 

Kişi inanır. Ne var ki gerçekte inandıklarını toplumla paylaşmaz. Çünkü kişinin inancına karşılık bulamayan bir de etrafın, konu komşunun, ahalinin, toplumun inançları bulunmaktadır. Bukalemun gibi kişi de bunlara göre kendisini ayarlamaya çalışır. Mecburdur. Günümüzde terminolojiye girdiği üzere mahalle baskısı ile karşı karşıyadır. Bu durum derece, derece kendisini değişik şekil de göstermektedir.

 

Her birey yemek, içmek gibi faaliyetler de bulunmak zorundadır. Bu faaliyetlerin icrasın da özellikle de günümüz ekonomisinde ki olumsuzluklar karşısında birey yalnızlaştırılmış ve bir başına bırakılmıştır. Her türden olumsuzluğun bir arada bulunduğu gelişmeyi başaramamış topluluklar da öne çıkmak bir yana dursun geri planda dahi kalmak olanaksız hale getirilmiştir.

 

Bir gruba dâhil olmak bireyin yemesi, içmesi için bir gerekliliktir. Yaşamak adına birey “ya yapacaktır! Ya da kaybolacaktır!” grupların içinde kendisine bir yer edinmek zorundadır. Mevlana Celalettin RUMİ “Olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol” diye durumu özetleme ihtiyacını çok zamanlar öncesinden özetlemiştir. Bu ihtiyaç modern olarak tabir edilen dünyamızda dahi geçerliliğini korumaktadır.

 

Cemaatler vardır. Yazımızda adlarının bir öneminin bulunmadığı bu söz konusu Hukuki geçerliliği tartışma götürür kuruluşlarla hareket edenler bulunmaktadır. Belki nazari açıdan her biri için geçerliliği bulunmasa dahi birey için ekmeği bulma yeri olarak tabir edilebilmektedir. Evet, birey tüm hayatını ekmeği bulmaya adamıştır. Amaç ekmektir. Amaç ayakta kalabilmektir. Amaç Yaşabilmektir. Her ne pahasına olursa olsun nefes alınmalıdır. Bu yüzden kişi cemaatlere gider. Bu yüzden kişi Namaz kılar. Bu yüzden kişi Oruç tutar. Göstere, göstere yapmak durumundadır. Onun yolu göstermektir. Bu konuda mütevazı olunması kendisinden beklenmemelidir. Yol birdir. Yol gösterme yoludur. Oralarda esnaflarla ve değişik meslek grubundan kişilerle tanışma sağlanır. İş bulma, iş kapma eylemleri daha bir başarılı sonuç verecektir.

 

Kişi mecbur bırakılmıştır. Yolu yoktur. Gerçekte şahıs HİÇ BİR ZAMAN OLAMAMIŞTIR. Yani bu durum da Mevlana cümleyi güzel söylemiş ama eksik söylemiştir. Ya da başka bir şeyi kastetmiştir. Birey yaşama güdüsünü içerisinde barındırmaktadır. İş yaşamayı aşıp da başka boyutlara taşındığında ise güç, hırs vb. gibi duygu depreşmelerin de yükselmek en iyi olmak arzusu yatmaktadır. Bunun olması da normaldir. Doğaldır. Çünkü insanoğlu gösterişi sever. İnsanoğlu görmeyi sever. İnsanoğlu şov ister. Şov yapar. Mütevazı insanlar da varlığını bu sistem içerisinde devam ettirmektedir. Bu insanlar vardır. Ama belki bilerek ve belki de bilmeyerek ya da bilmek istemeyerek yaşanan ikiyüzlülüğe boyun eğerler. Belki de gereksiz tartışmalardan kaçınmaktadırlar. Sonuçsuz kalacak hareketlerde de bulunmanın ne anlamı olacaktır ki.

 

İnsanlar diğer sivil toplum kuruluşlarında da gönüllülerin yanında ekmek için bulunmaktadır. Ekmek! Ekmek için yapılmayacak ne vardır ki. Sınırları belirlemek zordur. Nerde ekmek nerde pasta peşine düşülmektedir. Bilinmezlerle dolu açmazları olan toplumun oynadığı bir oyundur bu. Toplum oynamaktadır. Evcilik oyununa benzer. Oynanması isteğe bağlı bırakılan bir oyun değildir. Pastanın peşinde olanlara iyi niyetli tavsiyeler dışında daha yapılabilecek her hangi bir şey bulunmamaktadır. Buna karşın ekmeğinin peşinde olanlara ise ekmeği vermek ve sonra onların davranış beklemek yerinde bir tutum olacaktır. Ekmeğini henüz eline alamamış ve kimi yerler de pasta yeme şerefine eren benim varlığım toplumun içinde bulunduğu ekonomik koşulların en büyük kanıtıdır.

 

                                                                            MERSİN İÇEL İLİNDEN BURAK CANLI

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin