15 Şubat 2010 Pazartesi

(MADENCİYİZTR) Yazmak Üzerine

Sevgili Dostlar,
Yazmak zor, keyifli, önemli, aynı zamanda da sorumluluk isteyen bir iştir. Konuşmak gibi değildir. Söz uçar yazı kalır. Yazdığınız bir yazı yıllar sonra aleyhinizde kullanılabilir.
Bu sitede yazılanların neredeyse hepsini okuyorum. Az yazmamın nedeni, yazdıklarımın bir fayda sağlaması gerektiğini düşündüğüm içindir. Burada yazı yazan arkadaşları çok takdir ediyorum. İlgileniyorlar. İlgilenmek çok önemli bir durumdur. Bir çok oluşumun ve değişimin başlangıcı ilgilenmekle başlar ve ilgi devam ettikçe gelişir.
Yazmak kolay bir iş değildir. Düşünmek ve her şeyde olduğu gibi üzerinde emek harcamak gerekir. Yazmak ve konuşmak konusunda doğal yeteneği olan insanlar vardır. Bunların sayısı çok azdır. Büyük çoğunluk yetenekli değildir. Onlar iyi yazı yazamazlar mı? Elbette yazarlar. İyi yazı nasıl yazılır? Bilgim ve deneyimim çerçevesinde, bildiklerimi sizle paylaşmak istiyorum. Bu yazımdan sonra, elbette okuyanlar, siteye yazılan onlarca yazıyı bir de bu gözle değerlendirsinler.
1. Neden ve hangi konuda yazacağınıza karar verin. Yazı durup dururken yazılmaz. Bir amacınız olmalı. Amaçsız yazı da olmaz. Amacınız polemik, eğlence, bilgi paylaşımı gibi bir çok farklı konu olabilir.
2. O konuda yeterli bilginiz olup olmadığını düşünün. Yoksa edinin. Bilgi olmadan yazı olmaz. Bilgisizlik başınıza iç açar. Özellikle ucu siyasete, dünya görüşüne ve kurumlara yönelik olduğunda zor durumlarda kalırsınız. Bilgisizlik öne çıktıkça, inandırıcılık azalır.
3. Hedefe yoğunlaşın. İlk yazıyı da yazsanız, polemik yaparken de yazsanız, hedefi unutmayın. 4.Tartışmalarda, tartıştığınız platformun kaymasına izin vermeyin. Bir bakarsınız, ne tartışmak isterken, neyi tartışıyorsunuz. Hiç istemediğiniz yerlere gidebilir. Karşınızdakiler, konuyu değiştirmek isteseler bile, siz tartıştığınız noktada kalın. Tabii ki, istiyorsanız yeni konuyuda tartışın.
5.Üsluba dikkat edin. Neredeyse yazdıklarınız kadar önemlidir. Üslup serleştikçe, karşınızdakini daha az dinlersiniz. İnsanlar da sıkılır ve okumayı bırakır.
6. Sizi kızdıran yazılara anında yanıt vermeyin. Oturun tekrar okuyun, düşünün, araştırıp bakmanız gerekli yerler varsa bakın. Bundan sonra yazın.
7. Yazı yazdığınız platformun, niteliğini ve yapısını göz önünde bulundurun. Örneğin bu sitede yapılan tartışmaların sonucunun, Maden mühendislerine, Oda'ya, sektöre mutlaka bir atıfta bulunmasını gerektirir. Yoksa onlarca siyasi görüşün, kısır siyasi tartışmaları içinde kayboluruz. Bu yazdığım siyaset yapmayın demek değildir. Çünkü Oda siyasetle uğraşmasın demek yada Oda iktidar partisine yakın olsun demek bile siyasi bir duruş ve söylemdir. Umuyorum derdimi anlatabildim yoksa bu konu günlerce yazılsa bitmeyecek bir konudur.
8. Her yazdığımız şeyin doğru olduğu, yanılgısına düşmeyin. Doğru matematiksel bir formül değildir. Bakış açısına göre değişir. Bu nedenle yazıların arkası doldurulmalıdır.
9. Mümkün olduğu kadar basit yazın ve karışıklıktan kaçının. Dağılmayın.
10. Uzun yazmak daha da zordur. Bütünlüğü korumak, tempoyu ayarlamak kolay değildir. Anlam karışıklığına, tekrarlara ve tekdüzeliğe kolayca düşülebilir.
11. İnsanların bilmediği varsayımıyla gereksiz bilgi vermeyin, ancak konunuzun temel noktalarını ve çıkışınızı mutlaka ortaya koyun.
12. Yazdığınız yazıyı vede sizinle tartışanların yazdıkları yazıları tekrar tekrar okuyun. Özellikle yazdığınız yazıyı okuyun değiştirin, düzeltin, geliştirin. Aklınıza geldiği gibi yazıp göndermeyin. Bir bakarsınız, yazı istemediğiniz yerlere gitmiş.
13. Ne eleştiriyorsanız ona yoğunlaşın. Baran Bey'in Genel Kurul'da şiir okuduğunu eleştirdiğinizde, neyi eleştirdiğinizi açıkça yazın. Şiir okunmasını mı? Genel Kurul'a uygun olmadığı görüşünü mü? Nazım Hikmet'in şiiri olmasını mı? Nazım Hikmet'in görüşlerine mi yoksa şiir kalitesine mi karşı olduğunuzu yada hepsine birden karşı olduğunuzu mu neyse onu yazın. Eğer bu konuyu tartışacaksanız, Nazım Hikmet'in bir kaç şiirini okuyun. tartışmalarda asla bilgisiz olmayın.
14. Her zaman kendinize sorun, yaptığınız tartışmanın, size, karşınızdakine, tartışmayı izleyenlere ne faydası olacak. Unutmayın, dağınık ve anlam bütünlüğü olmayan, ezberci bir yazıdansa, tüm okuyanları gülümsetecek bir anı bile çok daha faydalı olabilir.
 
Sevgili Dostlar, bunlar kısaca aklıma gelenler. Yoksa bu konu çok uzun. Her biriniz dikkat edilmesi gerekli daha bir çok madde eklersiniz. En önemlisini en sona sakladım. Çok okuyun. İyi yazma yeteneğiniz, olmayabilir. Ne kadar çok okur ve yazarsanız vede temel bazı noktalara dikkat ederseniz, o kadar iyi yazar ve konuşursunuz. Amacınızı asla unutmayın. Unutmayın sizin neyi kastettiğiniz değil, insanların neyi anladığı daha önemlidir. Yazmaya devam edin.
 
sevgiyle mutlulukla kalın,
Bulent Şentürk/3985
 


From: Bulent Senturk <dr_b_senturk@yahoo.com>
To: madenciyiztr@googlegroups.com
Sent: Fri, February 12, 2010 11:34:08 AM
Subject: Re: Ynt: Re: (MADENCİYİZTR) Oda seçimleri ile ilgili

Sevgili Arkadaşlar,
Sayın Marmara ile yaptığımız ve aslında tartışma olmayan yazışma nerelere gitti. Bunda sayın Marmara'nın yanlış bilgilendirme yaptığını kabul etmeyerek konuyu başka yerlere çekme gayretinin en önemli neden olduğunu söyleyeyim. Aslında benim için bu konudaki yazışmalar çoktan bitti. Sayın Marmara'nın yanlış bilgi aktarıp, aktarmadığı ve Genel Kurul'da olmadığı açıkça ortaya çıktı. Benim için bu yeterli. Arkadaşımızın yazdığı bir sayfa yazının sadece bir paragrafını düzeltip diğer kısımlarına bir şey yazmamıştım.
Sayın Marmara'da, yazının düzeltilmesinin bir takım sıkıntılar yaptığı açık. Aşağıdaki yazısında gördüğünüz gibi, beni farklı tartışmalara çekmek istiyor.
Öncelikle de Sayın Baran'la yaptığı tartışmaya benim de katılmamı istiyor yada ona yazacağı yazıyı bana yazdı.  Benim yazdığım yazılarda, hiç bir gurup adı yoktur.
Üstelik hiç tanımadığım ve gerçekte ne düşündüğünü bilmediğim insanlarla ve özellikle faydasına inanmadığım tartışmalara boşuna zaman harcamak gibi bir niyetim yok. İsteyen tartışır. Üstelik alt alta yazılan, slogan niteliginde bir kaç cümleyi de tartışma konusu olarak görmüyorum. Daha da ileri gideyim, hangi bazda ne tartışılacağı belli olmayan tartışmalar, buradaki insanların ne kadar ilgisini çekiyor. Bu tartışmayı yapacak insanların, benim hayat görüşüm bu ve Oda'da da böyle bir program istiyorum, sektöre de şöyle bakıyorum  demeleri gerekir ki, bizde bu tartışmanın bu siteyi ilgilendirdiğine ve fayda sağlayacağına inanarak katkı koyalım.
Tartışmaların, yapana vede okuyana fayda sağlaması gerekir. Bu yazıyı yazma nedenim de bu. Sayın Marmara'ya fayda sağlayacağına inandığım bölüme geldik.
Sayın Marmara, ne yazdığınızı lütfen okuyun. Aceleyle yazarsanız, aşağıdaki gibi komik bir durum ortaya çıkar.
 
- oda yönetim kurulumuz veya başkanımız veya meslektaşlarımızdan birisi 2009 yılında kaç defa cumhurbaşkanından başbakandan veya enerji bakanından randevu istedi. onu da geçtim tobb başkanı Rıfat HİSARCIKLIOĞLU' ndan meslektaşlarımızın sorunlarını anlatmak için kaç defa randevu istendi. Sayın HİSARCIKLIOĞLU sürekli cumhurbaşkanın gezilerine katılıyor not olarak söyliyeyim. (lütfen sadece belgenizle rakam belirtin sayın ŞENTÜRK).
 
Tabii daha genç olsaydım, ilk tepkim, sen kimsinde benden bu şekilde bu jargonla bir bilgi ve belge istiyorsun olurdu. Yaşın ve kızgınlıkla yazı yazmamamın getirdiği nedenlerle size böyle bir cevap yazmayacağım. Aşağıdaki gibi bir cevap vereceğim,
Veremem sayın Marmara. Olsa da versem, dükkan sizin. Bu şekilde cevap yazdığım için lütfen, yazıyı okuyanlar beni affetsin ama bu paragrafa bundan başka cevap verilemez. Çünkü arkadaşımızın neyi, kimden ve nasıl istediğinden haberi yok.
Arka arkaya bazı önermelerde bulunacaksınız vede benden belge isteyeceksiniz. Üstelik Mevcut siyaset ve medya jargonuyla (bu arada bu jargon hakkında çok olumsuz görüşlerim var) isteyeceksiniz, Ben işi gücü bıraktım Oda Yönetimi ve maden mühendisi arkadaşlar kimden kaç defa randevu istiyor bunun seceresini tutacağım. Bunu Oda'nın bildiğini varsaydığınızı anlıyorum.  O zaman Oda'ya sorun. Madem bana bunları yazıyorsunuz, insan hiç olmazsa Oda'daki görevimin ne olduğuna, Oda sitesine girerek bakar değil mi?
Oda'daki tek görevim, tam rakamı şimdi söyleyemeyeceğim 800 civarındaki Oda delegelerinden biri olmam. Bunun dışında, bu dönem için bir görevim yok. Yani aslında sizden bir farkım yok. Öyleyse bu bilgileri vede belgeleri size nasıl vereyim. Nasıl komik bir istek oldu, görüyor musunuz?
Sayın Marmara, görüşlerinizi ve önerilerinizi, Oda'ya bildirme ve bunu takip etme hakkınız vardır. Bana gereksiz şeyler yazacağınıza, bu haklarınızın takipçisi olun.
4-6 ayda bir yapılan Oda Danışma Kurullarına katılın. Sadece Ankara'da değil Şubelerde de oluyor. Oda'nın bir danışma kurulu yönetmeliği var ama Oda'mız bu konuda son derece açık. Toplantıya gelen tüm maden mühendisleri katılıp görüşlerini söyleyebiliyor. Danışma Kurullarından çıkarılan sonuçlar, önermeler Yönetim Kurulu'na aktarılıyor. Zaten genellikle Yönetim Kurulu Üyeleri yada Başkan orada oluyor.
Bültene imzalı bir yazı yazarsınız, basarlar, diğer meslekdaşların haberi olur.
Yönetim Kurulu'na(YK) direk bir yazı yazarsınız. Oda Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olduğu için gelen yazıların hepsine bir numara verilir ve kayda geçer. Yazınızın akibetini kolayca öğrenirsiniz.
Diyelimki Oda YK'sı sizle aynı fikirde değil. Olabilir. Onlar seçilmiş kişiler bir sürü de oy alıyorlar. Üyelerin her istediğini yapmak zorunda değiller. Size göre doğru olan, onlara göre olmayabilir. Herhangi bir Oda Şubesi'nin Danışma Kurullarına katılıp, fikirlerinizi söyler, çalışmalarına birazcık katılır ve delege olmak istediğinizi söylerseniz, sizi delege yaparlar. Oda Genel Kurulu'nda bir önerge verip, önergeniz lehinde konuşarak, bir Genel Kurul Kararı isteyebilirsiniz. Genel Kurul karar alırsa yani üyeler sizi desteklerse, yeni seçilen YK bu kararı uygulamak zorundadır. Genel Kurul kararları en üst karardır.
Yazdıklarım, zor ve uzun mu geldi. Eee ne yapalım, hararetle savunduğumuz ve doğru olduğuna inandığımız fikirler için biraz çaba ve emek harcamamız gerekir.
 
Bilgisizliğiniz sizi yanlışlığa sürüklüyor. Oda genel Kurul Kararları tüm üyelere açıktır. Kaç kişi oy kullanmış, yaşları nedir vs diğer bilgileri rahatça edinebilirsiniz. Oda vermese de Seçim Kurulundan alabilirsiniz. Oda ciddi bir kurumdur ve yasalara bağlıdır. Daha da ileride bir bilgi vereyim. İstanbul Şube bu konuda bir çalışma yapmıştır. Kurulduğundan beri, Genel Kurullara kimler katılmış, hangi yaş gurubundalar gibi soruların cevabı, tablolar ve grafikler halinde vardır. Son danışma Kurulunda ve Genel Kurulda bu bilgiler meslekdaşlara aktarılmıştır. Biraz emek ve çaba ve katılımla, bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.
 
Paranoyayı bırakın. Oda YK 'sı kimsenin liste çıkarmasını, yada listelere üye numarasının yazılmasını engellemez engelleyemez.  Burada başka ve en önemli yanlışı yapıyorsunuz. Oda YK'sı Oda değildir. Sonraki seçimde seçilirler yada seçilemezler ama Oda hep oradadır. Seçimler yasal bir süreçtir. Divan seçildikten sonra YK'nın yetkisi yoktur ve yetki divana geçer. Divan'ın önünde bir gündem vardır. Genel Kurul'a katılan her maden mühendisi oraya yeni önerilerde bulunur. Çoğunluk onaylarsa gündeme girer. Mantıklı ve meslekle ilgili önergelerin hepsi gündeme girer. Önerge sahibi, önerisi hakkında konuşma yapabilir. Başkan icraatlarını anlattıktan sonra her üye Başkanı ve YK'yı eleştirebilir. Maden Mühendisliği Oda'sı Genel Kurulları çok demokratik bir ortamda, yasalara uygun bir şekilde yapılır.
İki dönem Oda Yönetimi'ne muhalif Katılımcı Demokrat Maden Mühendisleri Gurubu'nun sözcülüğünü yaptığım için, bunları rahatça yazıyorum. Siz yeterki çaba gösterin, zaten açık olan kapılardan rahatça geçebilirsiniz.
Saygılarımla
Bülent Şentürk/3985
Dr. Maden Y. Mühendisi

 


From: ufuk marmara <ufuk_marmara@hotmail.com>
To: madenciyiztr@googlegroups.com
Sent: Thu, February 11, 2010 1:39:04 PM
Subject: RE: Ynt: Re: (MADENCİYİZTR) Oda seçimleri ile ilgili

sayın meslektaşım şentürk
 
benim amacım kimsenin fikrini değiştirmek değil. ben sadece bir olayı  anlattım.  olayda anlatmak istediğim msj da yerine ulaştığını düşünüyorum. mailimi tekrar okuayabilirseniz oraya geldiğimi veya gelmediği rahatlıkla anlayabilirsiniz...
 
Diğeri de Abdullah Arkadaşımızın, milletvekillerine yasa ve yönetmelikler için baskı yapalım önerisi.
 
bence gayet olumlu bir düşünce, çünkü sen raporunu yaz peşine düşme hiçbirşey elde edemezsin. 1 kere yazıyorsan onu 10 defa söylemle tatbik edeceksin ki karşındaki sana inansın yapabilecegini ve cok istediğini bilsin ve yanında yer alsın. 
 
madem ki bazı arkadaşlar oda dan her türlü kaynagı tahsis edebiliyorlar benim onlara bir sorum var
 
- oda yönetim kurulumuz veya başkanımız veya meslektaşlarımızdan birisi 2009 yılında kaç defa cumhurbaşkanından başbakandan veya enerji bakanından randevu istedi. onu da geçtim tobb başkanı Rıfat HİSARCIKLIOĞLU' ndan meslektaşlarımızın sorunlarını anlatmak için kaç defa randevu istendi. Sayın HİSARCIKLIOĞLU sürekli cumhurbaşkanın gezilerine katılıyor not olarak söyliyeyim. (lütfen sadece belgenizle rakam belirtin sayın ŞENTÜRK)
 
 
ayrıca çıkan grubu eleştirebiliriz. çünkü ne başkan adayları belli nede yapacakları ancak bunu niye yapmadılar veya yapamadılar bunu bir araştıralım. ilk mailimde yazdığım gibi icraatlarını anlatabilecek ne Sayın TORUN un ne yeni grubun şansı oldu böyle bir ortam oluşturulmadı.
 
benim dikkatimi birşey daha çekti. abdullah bey dün delege listelerini yayınladı. yenilikçi grubun listesinde sadece ad soyad vardı sicil numarası bile yoktu. Peki bunda odanın bir engellemesimi vardı onun için mi yazamadılar. yoksa beceriksizlik mi vardı. 6-7 şubat cuma ve cumartesi günü yaşananlardan kimlerin haberi var?
 
odamız iyi birşey yaptıgımda övmesini de biliriz eksik bişey yaptıgında yermesinide biliriz. ancak odanın sözde kalan demokrat devrimci aydınlık kavramlarıma AKLI BAŞINDA mühendisler olarak karnımız tok.
 
- BİZ ADAM GİBİ EGİTİM İSTİYORUZ
- BİZ TOPLUMDA DEVRİMCİ DEĞİL HALKIMIZLA İÇİÇE GÖRÜNMEK İSTİYORUZ
- BİZ ADAM GİBİ İŞ İSTİYORUZ.
- BİZ DEĞER GÖRMEK İSTİYORUZ.
- BİZ AYRIMCILIK İSTEMİYORUZ.
- BİZ ÇOK ŞEY İSTEMİYORUZ...
 
Ufuk MARMARA
MADEN YÜKSEK MÜHENDİSİ
 
 
 
 
 
 
 
 


--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.