1 Şubat 2010 Pazartesi

(MADENCİYİZTR) Sorunlar hk.(Murat Hasekioğlu)




Sayın Abdullah Bey,

 

Teknik bir sıkıntıdan dolayı aşağıda gönderdiğim mail, henüz madenciler forumunda yayınlanmadı. Bu nedenle özel mailinize attım. Yayınlanması dileğiyle, (Murat bey dikkatle incelemenizi dilerim eğer gruba yazınız gelseydi yayınlanırdı...Şimdi yayınladığım gibi ..Eğer engelleseydim şimdi neden yayınlayayımki?....)

 

 

Sevgili dostlar,

 

Birçok meslektaşımız gibi,

Bu mail grubunda da herkes dertli

 

Ülkemizde GSMH içinde ve üretimde sadece % 0,92 olarak yer alan bir sektörün içinde bulunuyoruz. Sorunlarımız dağ gibi. Ancak sorunlarımızın çözüm önerilerini herkes bir yerlere havale ediyor. Birlik olup bir çözüm aranmıyor.

 

Sektörde çözüm arayışında olan birçok örgüt ve oluşum var. En başta yer alan Odamız, yeterince etkin olamamak, yeterince ses vermiyor olmak, sektörün sorunları ile yeterince ilgilenmiyor olmak, solcu olmakla suçlanıyor.

 

Hepsinde haklılık payı var.

 

Ama bu sorunlarla ilgilenmesi gereken bir tek Odamız mı? Mad. Sektörü Başkanlar Konseyi var. TMD Türkiye madenciler derneği var. TMD yetmiyor, Altın Üreticileri Der, Agrega Üreticileri Der, Gemad, Kömür Üreticileri Der, TÜMMER, Zeolit Üreticileri Der, Tür. Çimento Müstahsilleri Bir, Anadolu Mad. Der, Afyon Mermer Üreticileri Der ve 30 km. kuzeyinde İscehisar Mermer Üreticileri Der. Üstelik hepsi siyasi yelpazenin sağında yer alıyor. Liberal bir ekonomiyi savunuyor. Siyasi partilere ve milletvekillerine çok yakınlar.

 

Bu derneklerden bazıları, sadece bir patronun 3-5 şirketinden oluşma, kendisi Dernek Başkanı, bir de çaycı var. Telefonu sürekli kapalı. 1948 yılında kurulmuş, sektörümüzde sermayenin en önemli kuruluşu Türkiye Madenciler Derneği dururken, tüm sermayedarlar kendi Derneklerini kurmuş herkes kendi kurtuluşunu(!) arıyor. Siz kendiniz ETK Bakanının, milletvekillerinin yerine koyun. Bu kadar parçalı ve dalgalı bir yapıyı ne kadar dikkate alır. ETK bakanından randevu alınıp, Altın Üreticileri kendi sorunlarını anlatıyor, yarım saat sonra Bakan’ın yanında Agrega Üreticileri, iki gün sonra da Zeolit Üreticileri geliyor. Daha kendi aralarında birlik olamamış bu kadar örgüt nasıl bir baskı grubu oluşturabilir.

 

Ben bile otomobil üreticisi 2-3 holding sayabilirim. Tekstil sektöründe, tarım sektöründe, kimya sektöründe birçok holding var. Madencilikte ??? Dünyada ilk 100 büyük kuruluş olarak Rio Tinto, CVRD, Anglo American, BHP, Türkiye’de ???? Bunun dışında sektörümüz içinde önemli bir sermayedar var mı? Bir Holding. Belki biraz Park Teknik, o da yeni türedi, herkes madenci olarak değil, medya patronu olarak anımsar. Parayı kapan Antalya’da otel işletiyor. Daha doğru bir deyişle kendisini işadamı yapan sektörü bile bu kadar önemseyen bir patron, Bakandan ya da milletvekillerinden “sektöre sahip çıkılmasını” isterken ne kadar samimi olabilir.

 

Bir iki söz de Odamızla ilgili. Hakan Beyin de aktardığı gibi, 5177 sayılı kanunda teknik nezaretçilik kavramı Odamızın gayretleri ve çalışmaları ile kazandık. Önceden benim gibi maden mühendisleri en çok işe ihtiyaç duydukları gençlik dönemlerinde 5 yıl boyunca bekliyor idi. Artık, dün okuldan mezun olan meslektaşlarımız artık teknik nezaretçilik yapabiliyor, tabi iş bulabilirse. Daha önceki maillerde teknik nezaretçilik için açılan kurslarda, Odamızın para kazandığı, meslektaşlarımızın sorunları ile yeterince ilgilenmediği yazılmıştı. Ben bu kurslara katıldım. 6 günlük bu kurs için 175 TL ödedim. 6 günlük yemek, ders veren kamu görevlileri ve hocaların harcırahı, kitap, çanta, çay-kahve, telefon, yazışmalar için 6 gün süre için 175 TL alındı. Aynı kursu ben babamın hayrına düzenlesem kaç paraya düzenlerdim. Bu harcama kalemlerinin ardından 175 TL paradan Odamıza kalsa kalsa ne kalır merak ediyorum. Odanın web sayfasında var. Netcad kursunu 250 TL’ye özel bir firmaya düzenlettiriyor. Bir piyasa araştırması yapın. Netcad kursu kaç para.  

 

Bir sözümde işlerinin yoğunluğu, işyerinin zorluğu nedeni ile genel kurula katılmayacağını/katılamayacağını yazan meslektaşıma. Benim imkanım var. Eskişehir yakın. Ben katılacağım. Hatta müsaade ederse kürsüden söz alıp, onun söylemini dillendireceğim. Yeter ki bana, bazı somut önerilerde bulunsun.

 

Öyle afaki söylemler değil ama, nelerin yapılması gerektiği, nasıl yapılması gerektiği, bu çalışmaların isim isim, kimlerle yapılması gerektiği, üretilen bu çalışmaların kimlere taşınarak, kimlerle birlikte baskı kurulması gerektiğini tek tek yazmalı. Samimi olarak söylüyorum, kürsüden söz alıp dillendireceğim.

 

Arkadaşlar; sorunlarımız çok. Çözüm önerisi olan yok. Sektörümüzde bulunan herkes, Dernekler, sermayedarlar, işçiler, mühendisler, sorunlarının çok olduğunu biliyor, sorunların çözümünü ve yükümlülüklerini başta Odamız olmak üzere bir yerlere yüklüyor. Sorun bizde ya da mesleğimizde değil.

 

Tüm dünyada madencilik sektörü küçülüyor. Başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkeler madencilikten çekiliyor. Önemli madencilik üretimleri geri kalmış ülkelerde yapılıyor. Bu duruma paralel olarak ülkemizde de uzun erimli bir madencilik politikası üretilemiyor.

 

ETK bakanı sadece enerji ve doğalgaz gündeme geldiğinde ekranlarda yer alıyor. Ülkemizin kalori olarak sadece termik santrallerde kullanılacak o kadar linyiti varken son 20 yılda ANAP, CHP, DSP ve AKP sadece enerji ve doğalgaz konusu ile ilgileniyor(!). Madenciliği gündemine alan, madencilikten söz eden kimse yok. Bu durumda bizlerin ya da bizim kurduğumuz Odanın ve Derneklerin bu işlerde bir kabahati yok. Çünkü bu işlerde iktidar kim olursa olsun ülkemizin bir

 

MADENCİLİK POLİTİKASI yok.

 

Saygılarımla,

 

Murat HASEKİOĞLU

Mad. Yük. Mühendis


Yazınızda çok haklısınız tüm madencilerin biraraya gelmesi gerekir..Bu kadar engellemenin olduğu bir ortamda siz yatırım yaparmısınız..Gayretimiz de bu nedenledir zaten..Madenciliğin önündeki tüm engellemenin kaldırılmasıdır...O nedenledirki günlerdir yeni maden yasası tasarısını gündemde tutmak istiyorum..sizde eğer tasarıyı gündemde tutmak bir katkıda bulunmak isterseniz.... Ltfn bir mail de yeni maden yasa tasarısı için daha gayretli olunması, haklarımızın korunması,madenciliğin önündeki engellemelerin kaldırılması, teknik nezaretin düzenlenmesi , sorumlu müdürlüğün yasaya konması konularında yazıp ilgili yerlere göndermenizdir...veya yapacağınız konuşmada bunlara yer vermenizdir..slm

--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
www.madenilan.com
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22
aakozel@gmail.com

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.