9 Şubat 2010 Salı

(MADENCİYİZTR) Koza Altın İşletmeleri AŞ. Borsa`da altın buldu

Daha önce bir yazımda madencilik şirketleri yabancıya satılmaktansa halka arz edilmeli demiştim...bence en doğrusunu yaptılar...Abdullah Aközel
 
Koza, Borsa`da altın buldu
 
Koza Altın İşletmeleri AŞ`nin halka arzı, geçen hafta yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda yaşanan büyük kayıplara rağmen başarıyla tamamlandı.
 
Koza Altın hisseleri için yurtiçi ve yurtdışından toplam 689 milyon 784 bin 315 TL talep toplanırken, şirketin halka açıklık oranı yüzde 30 oldu. Koza Altın İşletmeleri AŞ`den yapılan açıklamada, Türkiye`deki altın madenlerini aramak ve işletmek üzere yüzde 100 Türk sermayesinden oluşan Koza Altın İşletmeleri AŞ`nin halka arz sonuçlarına göre şirketin piyasa değeri 2,2 milyar TL`ye yaklaştı. Koza Altın hisseleri 36,80 TL arz fiyatı ile 12 Şubat Cuma günü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda işlem görmeye başlayacak.
 
3-4-5 Şubat tarihlerinde, yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda yoğun düşüşlerin görüldüğü olağanüstü bir dönemde gerçekleştirilen talep toplama sonucunda Koza Altın hisseleri için yurtiçi ve yurtdışından toplam 689 milyon 784 bin 315 TL talep toplandı. Koza Altın İşletmeleri AŞ`nin halka arzında toplam 13 bin 757 yatırımcıdan 18 milyon 744 bin 139 lot talep geldi. Şirketin halka açıklık oranı yüzde 30 oldu. Koza Altın halka arzında payların yüzde 40`ı yurtdışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 56`sı yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 4`ü yurtiçi kurumsal yatırımcılara satıldı. Halka arz gelirinin yüzde 15`i olan 99 milyon 360 bin TL fiyat istikrarı işlemleri için ayrıldı. Halka arzda yurtiçi bireysel yatırımcıların talebi yüzde 95 oranında karşılanırken, yurtiçi kurumsal yatırımcılar taleplerinin ortalama yüzde 80`ini alabildi.
 
3 Mart 2005 tarihinde ATP İnşaat ve Ticaret AŞ firması yüzde 60 ve Koza-İpek Holding AŞ firması yüzde 40 oranında olmak üzere, Normandy Madencilik AŞ şirketinin bütün hisselerini Newmont Mining Corporation şirketinden satın almıştı. 29 Ağustos 2005 tarihinde de şirketin adı Koza Altın İşletmeleri AŞ olarak tescil edildi. Şirket Ovacık`ta 20 Mayıs 2005 tarihinde üretime başladı. Şirket 2009`un ilk 9 ayında 220 milyon TL satış, 111 milyon faaliyet kârı ve yaklaşık 90 milyon net kâr elde etti.
 
Bu arada Koza Altın`ın, 2010 yılı için halka arzı beklenen şirketlere büyük moral olacağı belirtiliyor. Bu yıl 8 gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) olmak üzere toplam 25 şirketin halka arz olması bekleniyor. Ayrıca borsada işlem gören şirketlerin ortak satışıyla halka arzlara ağırlık verecekleri belirtiliyor. Analistler, özellikle büyük meblağlı olacak Türk Telekom, Pegasus ve Ziraat Bankası gibi muhtemel halk`a arzların piyasayı hareketlendirmesini bekliyor. Bu şirketler arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ne bağlı İDO, İGDAŞ ve İSKİ`nin yoğun talep alması bekleniyor.
 
Rakamlarla Koza Altının halka arzı
 
İMKB`de 36,80 liradan işlem görecek.
 
Yurtiçi ve yurtdışından 689 milyon 784 bin liralık talep toplandı.
 
13 bin 757 yatırımcıdan 18 milyon 744 bin 139 lot talep geldi.
 
Şirketin piyasa değeri 2,2 milyar liraya ulaştı.
 
Şirketin halka açıklık oranı yüzde 30 oldu.
 
Hissenin fiyat istikrarı için 99 milyon lira ayrıldı.
 
Koza Madencilik ve İpek Matbaacılık da hisse aldı
 
Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri AŞ ve İpek Matbaacılık Sanayi ve Ticaret AŞ`nin, Koza Altın İşletmeleri AŞ`nin halka arzından pay aldıkları bildirildi. Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri`nin Kamuyu Aydınlatma Platformu`ndaki duyurusunda, şirketin, Koza Altın İşletmeleri`nin halka arzında talepte bulunduğu ve dağıtım sonrasında arzın yüzde 6,6`sına denk gelen 1 milyon 193 bin 467 lot payını, 1 lot için 36,80 liradan aldığı belirtildi. İpek Matbaacılık ise halka arzda 1 milyon 145 bin 729 lot aldı. Her iki şirketin halka arzda aldığı hisselerin 365 gün süreyle satılamayacağı duyuruldu.
 
Halka arz piyasa şartlarında başarılı oldu
 
Haber Analiz- Gülizar Özdemir Türk
 
Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü
 
Koza Altın İşletmeleri AŞ halka arzında talepler 36,80-46,00 TL aralığının üst bandı olan 46,00 TL`den toplandı. Halk`a arzda nihai fiyat ise bu bandın alt seviyesi olan 36,80 TL`den gerçekleşti ve yurtiçi bireysel yatırımcılarda karşılama oranı yüzde 95 seviyesinde gerçekleşti. Karşılama oranının bu kadar yüksek olması ve halka arzın nihai fiyatının alt seviyeden gerçekleşmesinde, talep toplamanın son iki gününde gerek yurtdışında gerekse yurtiçi borsalarda yaşanan hızlı değer kayıplarının etkili olduğunu düşünüyorum. Halka arz edilen nominal hisse miktarı 18 milyon TL iken, bu halka arzın yüzde 15`ine denk gelen 2,7 milyon TL nominal değerdeki ek satıştan doğan 99,36 milyon TL fiyat istikrarı işlemlerinde kullanılacak. Şirketin hisseleri cuma günü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda işlem görecek. Piyasa şartlarına göre halka arzın başarılı olduğunu söyleyebilirim.
 
1
 
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22
 

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.