11 Kasım 2011 Cuma

(MADENCİYİZTR) SEYDİŞEHİR DE ALTIN ARAMALARI OLUMLU SONUÇLANDI

Altın ve kömür zenginiyiz

10 Kasım 2011 Perşembe 16:20

Seydişehirde bulunan altın rezervleri için işletme ruhsatı verildiğini ve çalışmaların başladığını belirten Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Karapınardaki linyit rezervinin de kullan


Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Seydişehir’in birçok bölgesinde yaklaşık 5-6 yıldır devam eden altın arama çalışmalarının olumlu sonuçlandığını ve arama çalışmalarını sürdüren Strateks adlı firmanın önümüzdeki 3 yıl içerisinde buradan altın rezervine ulaşarak külçeler halinde altın çıkarmaya başlayacağını söyledi. Konya’nın altın ve linyit kömürü açısından zengin yeraltı kaynaklarına sahip olduğunu dile getiren Mehmet Hamdi Yıldırım, Karapınar’daki kömür rezervinin de kullanılmaya başlaması ile birlikte termik enerjide önemli bir yol kat edilmiş olacağını, buradaki enerjinin elektriğe çevrilmesi ile birlikte önemli bir enerji kaynağı elde edileceğini bildirdi. Çalışmaların bir an önce başlaması için uğraşıldığını dile getiren Yıldırım, özel sektörün yatırım yapabilmesi için uygun altyapının sağlanmasının ardından Karapınar’da termik enerji santrallerinin kurulması için çalışmaların başlayacağını bildirdi.

ALTIN REZERVİNİN MİKTARI BİLİNMİYOR

 

Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden aldığı izinle Türkiye’nin dört bir yanında arama faaliyetlerini sürdüren Strateks adlı firmanın Konya’nın Seydişehir ilçesinde de yaklaşık 6 yıldan bu yana arama faaliyeti sürdürdüğünü dile getiren Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Seydişehir’de uzun süren aramaların olumlu sonuçlandığını belirtti. Altınla ilgili arama faaliyetlerinin ciddi finans kaynağı istediğini belirten Hamdi Yıldırım, “Arama çalışmaları için finansın yanında ciddi bir bilgi birikimine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bir maden jeologu grubunun uzun süre çalışma yapması gerekiyor. Uzun yıllar bıkmadan usanmadan bu faaliyetin devam etmesi gerekiyor. Bu bölgemizde de ilgili firmanın altın rezervi tespiti söz konusu. Bununla ilgili firmanın bize yaptığı işletme ruhsatı kurma müracaatını onayladık. Burada altınla ilgili bir tesis kurma fikri doğdu. Bu çalışmalar yaklaşık 5-6 yıl öncesinde başlamıştı. Bu süreçte yoğun bir şekilde arama faaliyeti sürdürüldü. Ciddi bir rezervin olduğu belirlendi. Net bir rakam söylemek doğru olmaz ama üretim yapılabilecek kadar bir kaynak söz konusu. Şu an belirlenen kaynak da net değil, geliştirilebilir. Bölgenin diğer yörelerinde de arama çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullandı.

FİRMA, 3 YIL İÇİNDE ÜRETİME BAŞLAMAK ZORUNDA

 

Yapılan çalışmaların ilk meyvesinin işletme izni verilerek alındığını dile getiren Hamdi Yıldırım, “Bundan sonra ne zaman altının alınacağı konusu ilgili firmanın çalışma hızına bağlı. Firma 3 yıl içerisinde üretim çalışmalarına hemen başlamalı. Bu 3 yılı da beklemesi gerekmiyor. Ne kadar kısa sürede başlarsa firma için de o kadar iyi. Tesis kurulurken sadece bulunan rezervin tesis kurmaya elverişli olup olmadığı konusunda düşünülüyor. Tesisin kurulması kısa zaman içerisinde tamamlanır. Buradaki rezervin Konya için ciddi bir getirisi olacağına inanıyorum” dedi. Öte yandan Strateks adlı firmanın resmi web sitesinde ise ilk altın üretiminin en geç 2012 yılının sonunda çıkarılacağı duyuruldu.

ÖZEL SEKTÖR KARAPINAR’A ÇEKİLMEYE ÇALIŞILIYOR

 

Seydişehir’deki altın arama ve altın çıkarma çalışmalarının yanı sıra Karapınar’ın linyit rezervlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Karapınar’daki linyit madeninden enerji üretimine ilişkin bir model geliştirdiklerini ifade etti.  Yıldırım, “Bu bölgedeki kömür rezervinin bir özelliği var. Düşük kaliteli linyit var burada. Yani kalorisi bin 500 – 2 bin arasındaki kömür türleri. Bunlar ısınma amaçlı kömüre elverişli değil. Burada bir termik santral kurulabilir. Burada teknoloji açısından da kömüre dayalı teknoloji için farklı bir termik santral kurulması gerekiyor. Temelde kömür işletmesi ve termik santral merkezi adı altındaki iki ana grubun çalışması birlikte yürütüldüğüne ciddi elektrik enerjisi üretilebilir. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırımdan söz ediyoruz. Finans kaynaklarının buraya gelmesi, izinlerin alınıp özel sektörün buraya getirilmesi, kömürü kimin işleyeceği gibi alternatifleri işleyen bir çalışmamız var. Bu bir alternatif model çalışması. Bunun için en iyi model, özel sektörün de birlikteliğiyle yapılacak çalışmadır” dedi. Buradan üretilecek enerjiyle ilgili bir takvim öngörmenin yanlış olacağını söyleyen Yıldırım, “Çünkü henüz rezervlerin bulunduğu bir aşamadayız. Rezervler konusunda ne kadar hızlı çalışırsak o kadar iyi netice alırız. Artı, bu sadece devletin yapacağı çalışmayla sonuçlanamaz, özel sektörün de devreye girmesi gerekiyor. Dolayısı ile şu aşamada bir zaman belirtmek uygun olmaz” diyerek sözlerini tamamladı.

RASİM ATALAY


--
Bilgi, paylaştıkça çoğalır.
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
İş Sağ ve Güv.Uzmanı
İşyeri hekimi ve İş Güvenliği uzman  Eğitimcisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Sektörü iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)


--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.