8 Şubat 2010 Pazartesi

(MADENCİYİZTR) Günün madencilik haberleri

Ponza İhracatında Artış
Dünyada ponza maden rezervlerinin 7.4 milyar metreküp ile yüzde 40'ından fazlasına sahip olan Türkiye'nin bu alandaki ihracatı her geçen yıl artıyor. İnşaat sektörü için vazgeçilmez bir öneme sahip olan ponza, Türkiye'de en fazla Nevşehir'de çıkarılıyor.

08 Şubat 2010 10:14

Dünyada ponza maden rezervlerinin 7.4 milyar metreküp ile yüzde 40'ından fazlasına sahip olan Türkiye'nin bu alandaki ihracatı her geçen yıl artıyor. İnşaat sektörü için vazgeçilmez bir öneme sahip olan ponza, Türkiye'de en fazla Nevşehir'de çıkarılıyor.

Nevşehir'de uzun yıllardır ponza madeni sektöründe faaliyet gösteren Ertaş Group Yönetim Kurulu Başkanı Musa Ertaş, Türkiye'nin yanı sıra Çin, Kanada, Endonezya ve Yeni Zelanda'da ponza rezervlerinin 18 milyar metreküp olarak belirlendiğini belirterek, bu rezervin yaklaşık yüzde 40 oranına denk gelen 7.4 milyar metreküpünün ise Türkiye'de bulunduğunu söyledi.

Ponzanın Türkiye'de kullanım alanı en yoğun olan ürününün "bims" olduğunu vurgulayan Ertaş, ısı ve ses izolasyonunun yanı sıra, dayanıklılık ve diğer yapı elemanlarına oranla hafif bir yapı elemanı olması nedeniyle bims ürünlerinin depreme karşı oldukça önem kazandığını vurguladı. Bims ürünlerinin, deprem kuşağı içerisindeki Türkiye'de çok yaygın bir şekilde kullanılması gerekmesine karşın, inşaatlarda kullanım alanının yüzde 13-16 seviyesinde olduğunu ifade eden Ertaş, "Gelişmiş batı toplumlarındaki yapı

sektörleri incelendiğinde bims ürünlerinin bu sektörde kullanım oranının yüzde 45 seviyesine kadar ulaşmasına rağmen, halen ülkemizde yüzde 13-16 seviyesinde bir kullanım alanına sahip olması düşündürücüdür. Tamamen ülke sınırlarımız içerisinde çıkan ve ithal edilmeyen bu önemli maden potansiyelimize karşı Avrupa ülkelerinin ilgisi her geçen gün artış göstermektedir. 2006-2007 yılları arasındaki resmi verilere göre yılda 7 milyon doları aşan bir ihracat girdisinin sağlandığı ponzada, önümüzdeki günlerde

açıklanması beklenen 2008-2009 verilerinin ise 10 milyon dolar seviyesini aştığı gözlenecektir. Türkiye'nin değişik yörelerinde çıkan bu maden, ülkemizde inşaatın yanı sıra kot taşlanmasında kullanılmakta, ponza ürününün de kullanımına gidildiği teknolojiler ülkemizde etkin bir şekilde yaygın olmadığı için genellikle bu maden ürünü ihraç edilmektedir. Dünyada uzay teknolojilerinde bile kullanılan bu madenin özellikle kimya, boya ve tarım sektöründe kullanıldığı bilinmektedir" dedi
 
Yatağan'ın özelleşmesi işçi engelinde
 
8 Şubat 2010 16:30

Yatağan ilçesinde, 3x210 Mw gücündeki Yatağan Termik Santrali'nin Özelleştirme İdaresi tarafından özelleştirme kapsamına alınmasının ardından Citi-Oyak-Master ve Socain firmaları tarafından oluşturulan dörtlü konsorsiyum Yatağan'a geldi. Yatağan Maden-İş ve Tes-İş sendikalarına bağlı üyeler, konsorsiyumun santrale geleceği bilgisini aldıktan sonra santral önünde toplanarak barikat kurdu. Yaklaşık 20 kişilik dörtlü konsorsiyum çalışanı, işçilerin santral girişinde barikat kurduğunu öğrenince jandarma ekipleri santral önünde güvenlik önlemi almak için hazır bekledi.

Tes-İş Sendikası'na bağlı üyelerin barikat kurmasının ardından Güney Ege Linyit İşletmesi'nde (GELİ) çalışan işçiler de iş yerlerini terk ederek santral önüne doğru yürüyüşe geçti. Enerji ve maden işçilerinden oluşan yaklaşık bin kişilik işçi grubu santralin önünde konsorsiyum üyelerini bekledi. Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü Harun Sarı, Yatağan İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Göksel Söylemez ve Yatağan İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Kemal Keskin de santrale geldi. Yetkililer, Maden İş Sendikası Başkanı Süleyman Girgin ve Tes-İş Sendikası Başkanı Fatih Erçelik ile yaklaşık yarım saat bir görüşme yaptı. Santral önünde bekleyen işçilere ekmek dağıtılırken, işçiler kuru ekmek yiyerek santral önündeki eylemlerini sürdürdü. Görüşme sonunda yapılan açıklamada, Konsorsiyum üyelerinin Yatağan'ı terk ettikleri açıklandı.

Tes-İş Sendikası Başkanı Fatih Erçelik, buradaki durumun hassasiyetini ve ciddiyetini gelen yetkililere anlattıklarını belirterek şöyle konuştu: "Yatağan işçisinin maden işçisinin enerji işçisinin kim olduğunu anlattık. Anlamışlar. Burasının bir Soma, bir Kütahya olmadığını anlattık. Şu an gelen Konsorsiyum çalışanları Yatağan'ı terk ediyor. Arkadaşlarımız da onları takip ediyor. Eylemimizi duyan sayın Enerji Bakanı ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Genel Başkanımızı aramış. Genel başkanımız orası Yatağan, diğer yerlere benzemez demiş."

Maden-İş Sendikası Başkanı Süleyman Girgin ise, "Direnişin simgesi diye adını tarihe yazdıran, özelleştirmeye karşı meşalesini hiçbir zaman söndürmeyen enerji ve maden işçileri tarihi tekrar mükerrer hale getirdi. Üsteğmen ile emniyet müdürü ve genel müdürümüz ile görüştük" dedi.



--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
www.madenilan.com
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22
aakozel@gmail.com

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.