2 Şubat 2010 Salı

(MADENCİYİZTR) Eleştiri-Öneri


“ Yönerge talebi cevher adı verilerek istenmektedir. Değerli meslektaşlar yönergeler 1475 sayılı  iş kanunu tüzüklerinin uygulama esasları olarak varlığını sürdürdü. Ve 32 yıl boyunca yönerge mantığı bu ülkenin özellikle sektörümüzü iş kazaları açısından Avrupa da birinci sıradan inmemizi  sağlamadı. Gerek toplu ölümleri gerek tek tek ölümleri bu mantıkla önleyemedik. Ve bu konuda onlarca Yargıtay kararı var. Verilen, imzalatılan belgelerin, işçinin güvenliğini korumayacağına dair. Kısaca Yargıtay kararları mantığı 4857 sayılı yasaya monte edilmiştir. Ve artık temel konu yürütülen faaliyetlerde “risklerin değerlendirilmesi”dir. Değerlendirme sonucuna göre,bilgilendirme nasıl olmalı,hangi konularda eğitim verilmeli, yazılı talimat vermen gerekiyor mu, sorumlulukların yeniden belirlenmesi, uygulamaların nasıl olacağı vb. konularının artık meslektaşların kafasında ve işyerlerimiz de netleşmesi gerekiyor. “

 

Yukarıdaki yoruma katılmadığım noktaları sizlerle paylaşmak istedim..

 

Yönergeler 1475 sayılı iş kanunu tüzüklerinin esasları olarak varlığını sürdürmüştür ama aşağıda örnek olarak verdiğim yönetmelikler 4857 sayılı İş Kanununun 78 maddesi gereği hazırlanmış olmalarına rağmen ilgili maddelerinde çeşitli konularda yazılı talimat (yönerge) hazırlanmasını istemektedir.

 

4857 sayılı İş Kanununun 78. Maddesi gereği 21.02.2004 Tarih ve  25380 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği" nin;

A Bölümünün;

1.6 Yazılı Talimatlar:

Her işyeri için işçilerin sağlık ve güvenliklerinin korunması ve iş ekipmanlarının güvenli bir şekilde kullanılması için gerekli kuralları belirleyen yazılı talimatlar hazırlanacaktır.

Bu talimatlar, acil durum ekipmanlarının kullanımına ve işyerinde veya işyeri yakınındaki herhangi bir acil durumda nasıl hareket edileceğine ilişkin bilgileri de içerecektir.

5. Taşıma araçları

5.1. Taşıma araçları, sürücülerin, kullanıcıların ve civarda bulunan diğer işçilerin sağlık ve güvenliği için uygun şekilde kurulacak, çalıştırılacak ve bakımı yapılacaktır.

5.2. İnsan taşımasında kullanılan mekanik araçlar uygun şekilde kurulacak ve yazılı talimatlar uyarınca kullanılacaktır.

6. Tahkimat

Zeminin sağlam ve dayanıklı olduğu, yıkılma, göçme veya parça düşme tehlikesi bulunmayan yerler dışındaki kazılarda, işçilerin güvenliği açısından en kısa zamanda tahkimat yapılacaktır. Tahkimat planlara ve yazılı talimatlara uygun olarak yapılacaktır. “

 

4857 sayılı İş Kanununun 78. Maddesi gereği, 11/2/2004 tarihli, 25370 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ;                                                                                                       

“ İşçilerin Bilgilendirilmesi

Madde 10 –

a) İşçilere kullandıkları iş ekipmanı ve kullanımına ilişkin yeterli bilgi ve uygun olması halinde yazılı talimat verilecektir. Bu talimat, üretici tarafından ekipmanla birlikte verilen kullanım kılavuzu dikkate alınarak hazırlanacaktır. “ demektedir.


Ülkemizdeki iş kazalarını 1475 sayılı iş kanunu kapsamında çıkarılmış olan tüzüklere ve yönergelere bağlamak bence hata.

4857 sayılı iş kanunu 10/06/2003 yılında yürürlüğe girdi ve hala ölümlü kazalar devam ediyor.Yasalar kadar bunu uygulayacak olan insanlarda çok önemlidir.Eğer işverenler, İş Sağlığı ve Güvenliğini bir angarya ve ilave bir maliyet olarak görüyorsa bu yasaları uygulamaz yada göstermelik önlemler alırlar.Şuan sektörümüzde ve diğer sektörlerde de bunun örnekleri  görülmektedir..

Çalışanlarda da, “ bize bir şey olmaz, şimdiye kadar bir şey olmadı, bundan sonrada olmaz, Kaza = Kader (olabilirliğini kabullenme) “ mantığı sürdüğü sürece, iş kazalarının yaşanması kaçınılmazdır.

Biz teknik elemanlarda, çalıştığımız işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ilkelerinden taviz vermeden, mutlaka bunları en iyi şekilde uygulamak için uğraşmalıyız..

 

Önemli olan, sadece iş zamanında değil hayatın her anında güvenliği en ön planda tutmak,

güvenli davranışı alışkanlık haline getirmek, güvenli yaşamayı bir “Yaşam Biçimi” haline getirmektir.

 

Hakkı Elbir



Yahoo! Türkiye açıldı!
Haber, Ekonomi, Videolar, Oyunlar hepsi Yahoo! Türkiye'de!
www.yahoo.com.tr

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.