28 Eylül 2010 Salı

((slayt izle)) Parayı Yakalamak mı? Ayakta Kalmak mı? Mersin İçel Burak Canlı

PARAYI YAKALAMAK MI? AYAKTA KALMAK MI?

 

Bir sürü serbest meslek mensubu kardeşimiz ayakta kalmak veya tutunabilmek için nerdeyse öldüresiye bir şekil de çalışmaktadır. Amaç ayakta kalmaktır. Amaç tutunabilmektir.

 

Parayı yakalamaya gelince. İş o kadar basit değildir. Esnaf adam parayı yakalamaktan daha çok yaşamak için savaş vermektedir. Adı yaşamak. Adı borç ödeyebilmek. Amaç çocuğuna eğitim aldırabilmektir. Amaç evciğinin elektriğini ödeyebilmektir.

 

Bir de işin bir tarafında doğuştan şanslı olanlar bulunmaktadır ki bu konulara bu yazıda girmeyeceğim. Sabah akşam mesai yirmi dört saat olmak üzere çalışmaktayım. Hafta sonu demeden! Pazar demeden! Cuma demeden! Çalışmaktayım. Amacım ayakta kalma çabası. Amacım nefes alabilme. Amacım bir gün daha dönebilme çabası demekteyseniz bilesiniz ki aynı çaba içerisinde olmayanların sizi anlamasını beklemeniz manasız olacaktır.

 

Bir eli yağda bir eli balda olanlar ile her an için uçurumun kenarın da bulunanların çabası bir değildir. Ev almaya kalmışsınızdır. Taksit. Taksit. Bitmek bilmeyen taksitler. Belki de araba. Bu harcamalar lüks değildir. Bir nevi yatırım. Kazanabilmek uğruna geleceğe yönelik atılan adımlar. Ama her bir adımın bir bedeli her bedelin de bir teri bulunmamakta mıdır?

 

Memlekette birileri türkü çığırıyor. Çığır babam çığır. Birileri de her gün evine daha az borçsuz bir şekil de ekmek götürebilmek için nelerini yırtıyor.

 

Üç çocuk öğüdünü verenlerin dershane fiyatlarından haberi bulunmakta mıdır? Veya ekmeğin fiyatından! Otobüs fiyatlarından! Bir otobüse verilecek parayı bulamayan bulsa dahi kırk bin kere bunu hesaplayan insanların varlığından. Veya gün ortasında bırakın yemeği, para gitmesin diye simit dahi yemekten korkanlardan. Bunların hiç biri parayı yakalamak sevdası için yapılmamaktadır. Bunlar ayakta kalma çabasıdır.

 

Bir telaştır ki gider. Arkamızda dayılarımız. Yanımızda elimizden tutanlarımızın bulunmadığı bir düzendir bunun adı. Evde oturan işsiz kızımıza mı yanarız. Yoksa mahalle aralarında gezen ve her gün kötü alışkanlığa veya kötü işlere bulaşmasın diye dua ettiğimiz oğullarımıza mı?

 

Bir sınav sonucu hayatın gidişatında etkili olacakken sınav sorularının belki de çok uzun süreden beri kaçırıldığına mı? Dedim ya her işte adamın gerekli bulunduğu bir düzendir bunun adı.

 

İşverenin üzerin deki yük maliyet hesapların da daha çok işçi almasını engellerken aynı zamanda da yanında bin bir zahmetle aldığı işçinin sigortasını ödeyememesini de sağlamaktadır. Bunu bilmeyen var mıdır? Bunu görmeyen var mıdır? Evde oturanların varlığı hissedilmemekte midir? Bitmeyen sorunlar bitmeyen problemler.

                                  

Yarın sanki yeni ortaya çıkmış gibi yeni bir problemin üzerine düşecek olan iktidara sesleniyorum bugünün koşullarını iyileştirmek konusunda işe, aşa yönelik eğitime, sağlığa yönelik yatırımlar yapın. Koşulların varlığını iyileştirebilmek adına adımlar atın. Canı gönülden yapın. Unutmayın uçurumun kenarındakilerin derdi veya isteği parayı yakalamak değil uçurumdan bir gün daha düşmeden kenarında kalabilmektir. Mersin İçel Burak Canlı

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin