Devlet Denetleme Kurulu'nun raporuna göre maden kazalarına yol açan risklerin değerlendirilmesinde ciddi eksiklikler bulunuyor.
ANKARA - Maden ocaklarında yaşanan kazalarla ilgili bir yılı aşkın süredir çalışan Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, çarpıcı sonuçlara ulaştı: Risklerin önceden değerlendirilerek önlenmesinde ciddi eksiklikler var, işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında görev ve yetkiler net olarak belirlenememiş, denetimde zafiyet var, işçilere yeterli mesleki eğitimin verilmiyor, iş sağlı ve güveliği ile ilgili kültür yok.
Geçen yıl önce Balıkesir Dursunbey, ardından Bursa Mustafakemalpaşa, daha sonra da Zonguldak Karadon’da meydana gelen grizu patlamalarında çok sayıda işçinin hayatını kaybetmesi üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DDK’ya, maden ocaklarında meydana gelen kazaların incelenmesi talimatı verdi. Araştırma sonucunda hazırlanan rapordan öne çıkan tespitler şöyle:
Kazanın % 8’i yeraltında
SGK istatistiklerine göre son beş yılda kömür madenciliği işletmelerinde 30 bin 154 iş kazası meydana geldi. Bu rakam, bütün sektörlerdeki toplam iş kazası sayısının yaklaşık yüzde 8’ini oluşturdu.
Önlemlerde eksiklik var
Risklerin önceden değerlendirilerek önlenmesinde ciddi eksiklikler bulunuyor. Bu eksiklikler; işverenlerin kaza maliyetlerini azaltıcı önlemlere yeterince önem vermemeleri, donanımlı ve tecrübeli iş güvenliği uzmanı sayısının yetersizliği, risk değerlendirmesinin işyerlerine özel hazırlanmaması, seçilen risk değerlendirme yönteminin işyerinin koşullarına uygun olmaması gibi unsurları içeriyor.
Denetimde zafiyet var
Çalışmanın ortaya çıkardığı önemli sonuçlardan birisi de kamu denetim sisteminin; gerek görev ve yetki tanımlamaları gibialanlardaki tasarım sorunları gerekse görevli birimlerin uygulamalarında izlenen yöntem ve süreçlerdeki yaşanan sorunlar nedeniyle etkinlikten uzak ve ciddi bir zafiyet alanı oluşturduğuna ilişkindir. Kapalı ocaklar bile denetim programına alınıyor.
İşçilere eğitim verilmiyor
İstihdam edilen işçilere yeterli mesleki eğitim verilmiyor; eğitim seviyesi nispeten düşük işçiler çalıştırıldığı ve işbaşı eğitimi ve hizmet içi eğitim şartının mevzuatta öngörüldüğü ölçüde yerine getirilemiyor; işverenlerce eğitim zaman kaybı ve gereksiz yere katlanılan bir maliyet olarak algılanıyor.
İşsizlik sorgulatmıyor
Sorunların temeline inildiğinde toplumda ve çalışanlar arasında iş sağlığı ve güvenliği talebinin yeterli seviyede olmadığı, iş talebinin sağlık ve güvenlik talebinden önde geldiği görüldü.
--
İş Sağ ve Güv.Uzmanı
İşyeri hekimi ve İş Güvenliği uzman Eğitimcisi
--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.