4 Nisan 2010 Pazar

(MADENCİYİZTR) MADENCİLİK BAKANLIĞI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Enerji Bakanlığı ikiye bölünecek  
 
 
Yeraltı zenginliklerini ekonomiye kazandırmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Enerji Bakanlığı ve Madencilik Bakanlığı olarak ikiye ayrılması için çalışma başlatıldı.
 
 
 
Hedef, bakanlığın etkin bir yapıya kavuşturulması. Bölünme süreciyle ilgili yapılan ön çalışmaya göre bakanlığın iş yükü çok fazla. Enerji Bakanlığı'na bağlı bir genel müdürlük olan EÜAŞ'a bağlı 21 termik ve 47 hidroelektrik santrali bulunuyor. Bu nedenle bakanlığın yükünün hafifletilmesi ve yeniden yapılandırılması öneriliyor. Çalışma içeriğinde madencilik kurumu başkanlığı kurulması öneriliyor. Ayrıca yeni bir madencilik piyasası kanunu çıkarılması teklif ediliyor.
 
Elektrik, doğalgaz, elektrik üreten barajlar ve madenler başta olmak onlarca genel müdürlüğün bağlı olduğu, ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bor Enstitüsü gibi ilişkili kurumların bulunduğu Enerji Bakanlığı yeniden yapılanıyor. Bunun için de sessiz bir çalışma başlatıldı. TBMM Madencilik Komisyonu'na sunulmak üzere hazırlanan yeniden yapılandırma raporuna Zaman ulaştı. "Mevcut yapıyla Enerji Bakanlığı icracı bakanlıklar içinde iş yükü en fazla bakanlık" tespitine yer verilen çalışmaya göre hammadde kaynağı ne olursa olsun enerjinin yatırımı, üretimi, iletimi, dağıtımı gibi görevleri Enerji Bakanlığı üstleniyor. Enerji hammaddesinin aranması, üretimi ve nakli ile madencilik üretimi, madencilik ve petrol sahalarının ruhsatlandırılması ve denetim işlerini ise yeni kurulacak Madencilik Bakanlığı yürütecek. Maden İşleri Genel Müdürlüğü de (MİGEM), Madencilik Kurumu Başkanlığı şeklinde yeniden yapılandırılıyor. Madencilik Bakanlığı ile ortaya konan en önemli hedef, Türkiye'nin önemli bir maden ihracatçısı ülke olması. Halen çok sınırlı olan maden ihracatı, madenciliğe dayalı sanayie fazla önem verilmemesine bağlanıyor. Bakanlıkların ayrılmasını öngören rapora göre gelişmiş ülkelerde, milli gelirin içinde madencilik sektörünün payı yüzde 10-15 iken Türkiye'de bu oran yüzde 1,4. ZAMAN
 
 
 
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Madencilerin internette buluşma noktası
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com
 
 

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.