Belediyeye 7 milyon TL taş toprak cezası
Adana'da İl Özel İdare Genel Sekreterliği, yol yapımında kullanılan taş ve toprağın maden kanununa aykırı toplandığı gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi'ne 7 milyon liralık ceza kesti.
177 sayılı maden kanunu kapsamında, ''yer kabuğunda ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, ekonomik ve ticari değeri olan petrol, doğal gaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü madde maden'' olarak kabul ediliyor.
İnşaat ile yol yapımında kullanılan taş ve topraklar, kanun kapsamında birinci grup madenler arasında yer alıyor.
Ruhsat veya işletme izni olmadan üretim faaliyetinde bulunulduğunun tespiti halinde, tüm madenin, ocak başı satış bedelinin beş katı tutarında idari para cezası uygulanıyor.
Adana'da Büyükşehir Belediyesi'nin kent içindeki yolların yapımında kullandığı stabilize malzemenin özel mülkiyetten anlaşmalı olarak alınmasına karşın ruhsatsız olması nedeniyle 7 milyon TL'lik ceza verildi.
İl Özel İdare Genel Sekreteri Remzi Oğuz Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanunun madenleri 4-5 grup halinde incelediğini, birinci sınıfın içinde stabilize ocakları, doğada tabii olarak bulunan ve dolgu malzemesi olarak kullanılacak malzemelerin yer aldığını anlattı.
Yaklaşık 2 yıldır Büyükşehir Belediyesi'nin bir vatandaşın arazisini istimlak edebilmek için stabilize malzeme aldığını, bunun ruhsatsız yapıldığının belirlendiğini ifade eden Yılmaz, ''284 bin metreküp malzemenin alındığına dair tespit yapıldı.
Konuyla ilgili mahkeme kararı var. Cezayı Özel İdare Genel Sekreterliği uygulayacak. Belediyeye ruhsatsız üretim ve sevkıyat nedeniyle böyle bir ceza kesildi'' dedi.
Yılmaz, taş ve toprak bile olsa, üretimi ve sevkıyatı için kendilerinden izin alınması gerektiğini vurguladı.
Yılmaz, encümenden konuyla ilgili kararın çıktığını, Adana Büyükşehir Belediyesi'ne de tebliğ ettiklerini söyledi.
''ZORLAMA KARAR''
Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise bir kişiye ait araziden anlaşmalı olarak belediyenin stabilize yol için malzeme aldığını belirtti.
Bu malzemeyi şehir yollarının yapımında kullandıklarını vurgulayan Durak, şöyle devam etti:
''Allah aşkına eğri oturup doğru konuşalım. Alan razı satan razı. Bu kanunları, yönetmelikleri tersine yorumlayarak, zorlama şekilde büyükşehir belediyemiz aleyhine kullanmak yanlış.
Belediye'yi zora sokacak bir takım kararlar almak yanlış yorumlara neden olabilir. Aynı olay, bir yıl önce de benim kendi arazimde yaşandı.
Yine benim belediyem ücretsiz olarak binlerce metre küp, malzeme alarak şehir yollarının yapımında kullanmıştır. Her ikisinde de kamu zararı söz konusu olmadığı gibi kamuyu ilgilendiren bir konu da olmaması gerekir. Bana göre zorlama karar.''
Durak, böyle bir zararın belediye tarafından ödenmesinin söz konusu olmadığını, hukuki başvurularının belediye lehine sonuçlanacağını ümit ettiklerini söyledi.
BAŞKA BELEDİYELER DE TEHLİKEDE
Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Hukuku Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu da kanunun çok kapsayıcı olduğunu, petrol, doğalgaz ve jeotermal dışındaki her şeyin maden sayıldığını bildirdi.
Kamu kurumlarının da hammadde üretim ihtiyacı için izin alabildiğine değinen Topaloğlu, şunları kaydetti:
''Onun için de bir maden ruhsatı almak gerekiyor. Tabii ki İl Özel İdare'den değil, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden almak gerekiyor. Bu noktada boşluk var.
Maden kanunu daha çok ticari amaç taşıyan üretimi cezalandırıyor ya da ruhsata bağlıyor. Kamuya yönelik üretim için izin gerekiyor mu? Bu noktada boşluk söz konusu.
Yetki konusunda da bir sıkıntı var. Maden kanununun 13. maddesi konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı yetkili kılıyor. Ancak, kanunca öngürülen, yetki verilen makam ceza kesebilir. Bu bakımdan da hukuki tereddüt söz konusudur.''
Madenlerle ilgili 2004'de kanunun değiştirildiğini, 2007 yılında ise yeni yönetmelik çıkarıldığını, eskiden taş, kum gibi çok değerli olmayan minerallerin taş ocağı sayıldığını ifade eden Topaloğlu, ''Tamamen valiliklerin izniyle yürütülüyordu.
Daha sonra bunların hepsi Maden Kanunu kapsamına alındı. İl Özel İdarelere, bakanlığın koordinasyonunda ruhsat verme yetkisi verildi'' dedi.
Topaloğlu, diğer belediyelerin de benzer sıkıntılar yaşayabileceğini vurgulayarak, ''Hem belediyelerin hem kamu kurumlarının dikkatli olması gerekiyor.
Vatandaşın da çok dikkatli olması gerekiyor. Bir römork taş taşınması bile kanun kapsamında eylemdir, onun için özel sevkiyat izni alması gerekir'' diye konuştu.
Maden kanunu yönetmeliğinde ticari amaç taşımayan üretimler için ceza verilmeyeceği şeklinde hüküm de konulduğunu anlatan Topaloğlu, Büyükşehir Belediyesi'ne kesilen cezada da kamuya yönelik bir üretimin söz konusu olduğunu, bunun tartışılabilir karar olduğunu bildirdi.
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
www.madenilan.comAbdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22
aakozel@gmail.com --
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİLERTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madencilertr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madencilertr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madencilertr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.