30 Aralık 2009 Çarşamba

(MADENCİLERTR) Eskişehir Kaymaz da Altın madeni ne Belediye Meclisi hayır dedi

Kaymaz Belediye Meclisi `altına hayır` dedi


ESKİŞEHİR(CİHAN)-

Eskişehir`in Kaymaz Belde Belediyesi Meclisi, 3 yıl önce çıkarılmasına karar verilen Damdamca bölgesindeki 6,5 ton altının aranmasına yeniden karşı çıktı.

1995`te `hayır`, 2007`de ise `evet` oyu veren Kaymaz belediye meclisi, yıllar sonra bölgede bir kez daha altın aramasını reddetti. Belediyenin 9 meclis üyesinden 6`sı, beldedeki altın madeninin açılmaması için ret oyu kullandı. 3 meclis üyesi ise altın madenin açılmasını istedi. Belediye kararı ilgili yerlere bildirerek, altın arama çalışmalarının durdurulmasını istedi. Belediye, kararın uyulmaması halinde konuyu yargıya taşıyacak. Belediye Başkanı Geyik, karara saygı duyulması gerektiğini ifade etti.

1970 yılında Kanadalı bir bilim adamı, uydudan Kaymaz beldesinde altın ve gümüş olduğunu tespit etti. Yapılan incelemeler sonrasında, beldeye 1 kilometre uzaklığındaki Damdamca bölgesindeki 750 dönümlük arazi üzerinde 6,5 ton altın ile yüklü miktarda gümüş olduğu belirlendi. Eurogold firması, 1995`te araziyi hazineden satın aldı. Ancak çalışmaların siyanürle yapılacağının duyulması üzerine belde belediyesi meclisi aldığı kararla altının çıkarılmaması yönünde karar aldı. Akabinde belediye ve halk, altının çıkarılmasına karşı çıktı. Köylüler, 2 yıl boyunca eylem yaptı. Günlerce Bursa- Ankara karayolunu trafiğe kapatan köylüler, 1997`de eylemlerinde başarıya ulaştı ve altının çıkarılmasını önledi. Bunun üzerine Eurogold firması, altın çıkarma girişimlerine son verdi. 10 yıldan bu yana bir çivinin dahi çakılmadığı bölge 2007 yılında yeniden hareketlendi. Dönemin belediye meclisi üyeleri, bu kez yaptıkları oylamayla Damdamca`daki altının çıkarılmasına karar verdi. Araziyi Eurogold firmasından alan Koza Madencilik, belde halkı ve yetkilileri ile anlaşmaya vardı. Ardından Enerji Bakanlığı Maden İşleri Müdürlüğü`nden işletme izni ve ruhsatını aldı. O dönem belediye meclisine de sunulan madenin işletilmesi yönündeki karar, 2`ye karşı 6 oyla kabul edildi. Belediye ve köylülerin altın çıkarılmasına razı olmasının ardından Koza Madencilik, 15 yıl boyunca altın çıkarılacak olan işletmeyi de burada yapma kararı aldı. Buna göre, kurulacak 450 işçi kapasiteli tesislerde belde halkından 200 kişi çalıştırılacak, çıkarılan altından elde edilecek gelirin binde 2`si belediyeye kalacaktı. Siyanür kullanılacağından dolayı çalışmaların tamamlanmasından sonra bölge 10 yıl süreyle koruma altında tutulacaktı.

Bunun üzerine Koza Madencilik bölgede çalışmalarına başlayarak kuyu açmaya başladı. Ancak, tüm bunlar yaşanırken, Kaymaz altınıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz günlerde Kaymaz Belde Belediye Meclisi, aldığı bir kararla Damdamcada altın araması ile ilgili çalışmaları yeniden masaya yatırdı. Meclis, `altın araması`` ile ilgili yeni bir oylama yaptı. Meclisin 9 üyesinden 6`sı altın aramasıyla ilgili sondaj çalışmalarına son verilmesini istedi. 3 belediye meclis üyesi ise beldede altın çıkarılmasını istedi. Bu yaşananlar üzerine altının çıkarılması işi yeniden tehlikeye girdi. Koza Madenciliğin altın arama için yaptığı sondaj çalışmalarını devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

Belde Belediye Başkanı Ömer Geyik, Meclis`in talebi üzerine böyle bir girişimde bulunduklarını söyledi. Oylamada tarafsız kaldığını belirten Geyik, `Siyanür konusu beldemizde uzun süredir, vatandaşlarımıza rahatsızlık veriyordu. Ben oylamada hangi taraf fazla gelirse o tarafı destekleyeceğimi söyledim. hayırlar fazla çıktı.` diye konuştu.

Meclis`in aldığı kararı ilgili yerlere bildirdiklerini dile getiren Geyik, `Koza Grubu da bu karar karşısında çalışmalarını durdurmak zorundadır.` dedi.

Geyik, kararın uyulmaması halinde hukuki yollara başvuracaklarını bildirerek, `Halkın kararına saygı duymak lazım. Durum halka iyi niyetle anlatılmalı. Biz halkın kararını uymak zorundayız. İş tatlılıkla hallolsun. Olmazsa konuyu hukuki yollarla çözeceğiz.` diye konuştu. (CİHAN)


Yine önyargı ..yine aynı şeyler ...Sanki senaryo yazılmış heryerde oynanıyor..Peki Belediye meclisinin bu kararı ne kadar etkili olur ...a.a 
 
 
 
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
www.madenilan.com
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22
aakozel@gmail.com

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİLERTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madencilertr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madencilertr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madencilertr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.