18 Ekim 2016 Salı

((slayt izle)) Sende gördüğüm ben

tuba karacan
"Kişi, kendinden bilir işi", demiş atalarımız. Kendimizde var olmayanı başkasında göremez, kalbimizden geçmeyeni dilimize dökemeyiz. İnsanla, eşyayla, toprakla kurduğumuz ilişkilerin tümüne kendimizden gideriz. Kendimizden yola çıkar, kendimize yakın olanı algılar, kendimiz gibi olanda dururuz. En çok kendimizle didişir, en çok kendimize benzeyenle yarışırız. Sevmediğimiz ot niye burnumuzun dibinde biter sizce? Biz onu hemen fark edip, seçiverdiğimiz için şıp diye…
Hayata, olaylara, insanlara bakışımızı belirleyen pek çok faktör vardır. Algılarımızın bir kısmını mizacımız belirlerken, önemli bir kısmını öğreniriz. Çocukluk yıllarımızdan itibaren ebeveynlerimizden aldığımız her geribildirim zihinsel şemalarımızın ilk sınırlarını oluşturur. Anne babamızın "bak amca/teyze kızar sonra" uyarıları amcalar ve teyzeleri tehdit olarak tanımlamamızı sağlar. "Eğer yalan söylersen Allah yakar" cümlesi, yaratıcının zihinlerde, cezalandırıcı bir unsur olarak yerleşmesini kolaylaştırır. "Şuna bak nasıl uyumsuz giyinmiş" dediğimizde çocuğun hayatı boyunca giyim kuşamı ile uğraşmasına sebep oluruz. Herkesi eleştiren ebeveynler, eleştirilme korkusu yaşadıkları için mükemmel olmaya çalışan, bunun mümkün olamayacağını fark ettiğinde ise mutsuzluk içinde kıvranan çocuklar yetiştirirler. Otoriter bir babanın kızı, güç ve baskı oluşturmaya çalışan erkeklerden nefret ederken, kendisini babası gibi bir adamın yanında bulur. Her şeyi kontrol etmeye çalışan bir annenin elinde büyüyen bir erkek, kendisinin hâkim olamadığı her durumun çığırından çıkacağını düşünerek yorulur. Hâsılı algılarımız, sadece olduğumuz, öğrendiğimiz değil; gördüğümüz, geçirdiğimiz, tecrübe ettiğimiz şeylerin de toplamıdır ve ne olursa, biz büyürken olur.
Peki, kendimizle kavgamız nerede başlar?
Kendimizde olanı, karşımızdakinde gördüğümüzde başlar sorunlar. Bize kendi kusurlarımızı hatırlatan kişileri itina ile seçer, kendimizle yüzleşemediğimiz şeyleri onun yüzüne rahatça söyler dururuz. "Sana güvenmiyorum" derken, "kendime güvenmiyorum" demek ister ama güvenilmez biri olduğumuza dair inancımızı içimize gömer, saklı tutarız. "Neden sürekli şikâyet ediyorsun" dediğimiz kişinin, içimizdeki memnuniyetsiz tarafın sesi olduğunu hisseder, aslında kendi müşkülpesentliğimize kızarız. Karşımızdakinin cesaretsizliğini kendi korkaklığımızdan, çaresizliğini kendi zayıflığımızdan tanırız.
Bir de en yakınlarımıza benzettiklerimiz vardır. Yakın ilişkilerimizde çözemediğimiz sorunların acısını, üçüncü şahıslardan çıkarırız. "Aynı babam gibisin" der, kendi babamızla yaşadığımız sıkıntıları eşimize yansıtırız. Eski eşin davranışlarını hatırlatan her ayrıntıyı tanır, yeni hayatımızda aynı yanılgıları yaşamaktan korkarız. Çocuğumuz babaannesine benzerse diye tasalanırken, kendi kayınvalidemizde aslında kimi gördüğümüzü atlarız. Çünkü kendimizde olanı fark etmek bizi öfkeli, hırçın, kaygılı yapar; bu yüzden kaçar, küser, saklanırız.
Herkes kendi penceresinin genişliği, temizliği kadar görür güzellikleri. Binlerce insanın aynı şeye bakıp farklı şeyler görebildiği bir dünyada; bakışımızı, görüşümüzü, dilimizi ve düşünüşümüzü gözden geçirebileceğimiz ne kadar çok ayna var aslında. Olaylar ve insanlar karşısında yaptığımız her yorumun içimizdekileri yansıttığını fark ettiğimizde, kendimizi nasıl bir dünyaya hapsettiğimizi de görebiliriz. Bize kul olma özgürlüğü veren Yaratıcıya şükrümüz oranında mutlu, eksikliklerimizi kabul ettiğimiz oranda kendimiz olabiliriz.
Karşımızdakilerin bizi olduğumuzdan farklı görme, aklımızdan bile geçmeyen şeyleri bize isnat etme çabasına gelince; kendimize, "insanlar seni yanlış anladığında dert etme; duydukları senin sesin, akıllarından geçenler kendi düşünceleridir" der, geçeriz.


--
Salih ARIKAN
Skaype: saliharikan2
Tel: 0506 514 96 93
Face: saliharikan4

beyazay izmir çalışmalarımız

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
---
Bu iletiyi Google Grupları'ndaki "pınarslayt" grubuna abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için pnarslayt+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için https://groups.google.com/d/optout adresini ziyaret edin.