3 Ekim 2016 Pazartesi

((slayt izle)) İkinci bir yazıya. Yorum: Bir Arkadaşın, Tanrı konusunda yazdığı yazıya yaptığım yorum.

İkinci bir yazıya. Yorum: Bir Arkadaşın, Tanrı konusunda yazdığı yazıya yaptığım yorum.

Size de Hayırlı sabahlar dilerim. 

Sayın Yusuf Bey

Kuran Muciz, okuyan aciz diye bir söz vardır.

Kuran herkesin kendi fıtratına göre anlayabileceği gerçekler ile sınırlı değildir. Kainat gibi hatta daha kapsamlı bir büyük ve yüce varlıklar okyanusudur.

Herkes ondan kabının alacağı kadar su (ilim ve bilim) doldurur. Her alanda her mahluka ait rızıkları yaratan Rezzak olan Allah'tır. Bu Rızıklar gıda ve sudan ibaret değildir. Allah Alemlerin Rabbi olarak her varlığa onun çok farklı istidatlarına fıtratına taleplerine uygun ilimleri de ona rızık olarak öğretir.  Ancak öğrenen her bildiğini açıklasa  o ilimler talep edenler dışında kalanlar için alay konusu olabilir. Bizim Rabbimiz Allah'ı tanımamız, bizlere kişisel öğretmenimiz olarak öğrettikleri ile sınırlıdır. Evet, Allah tektir Ehad ve Samed'dir. (Ehad. Eşi benzeri tarifi mümkün olmayan mutlak teklik. Samed. Hiçbir şeye muhtaç olmayan ama her şeyin kendisine muhtaç olduğu zat demektir) Bütün alemlerin Rabbidir. 

Felak ve Nas surelerine dikkat edersek. Kul eüzu bi Allah demeyiz. Allah sığınırım demeyiz. Kul öuzü bi Rabbin nas deriz.  İnsanların Rabbine sığınırız deriz. Eğer Alemin rabbine dese idik diğer ulvi ve süfli bütün yaratılmışlarında Rabbi (öğretmeni eğitmeni yaratanı) olan Allah Şeytanları Cinleri görünen görünmeyen mahlukatı da, akrepleri de yaratan nasıl yaşamaları gerektiğini öğretendir.

Kaçan da Allah diye feryat eder. Kovalayan mahlukta Allah diye onu yakalayıp yemek için Allah diye yalvarır. Yani biz her türlü kötü şeylerden yılandan akrepten yırtıcılardan Cin den Şeytanlardan Allah sığınırız. Şeytanlarda diğerleri de bunları bize ver de yiyelim ve ya bunlar kötüdür iddiamızı ispat edelim diye yalvarırlar.

Allah'ın Mudil (saptıran) ismini insanlar şeytan perdesinden gördükleri için Allah-a isnat etmekten sakınırlar. Bu edep açısından doğru bir davranıştır. İlim açısından eksiktir. Mesela Ölümü uygulamak için dört büyük melekten biri olan Azrail görevlidir.

Halbuki öldürende diriltende sadece Allah'tır. Ölümü kula uygulamasında Azrail adlı melek bir perdedir.

Mü'min / 68 O, hem dirilten hem de öldürendir. O, herhangi bir işin olmasını dilediği zaman yalnız «Ol!» der, o da oluverir.

Gelelim insanı saptıranında hidayete erdireninde Allah olmasına ve Şeytanın sapıklığa perde oluşuna.

Fâtır / 8 Kötü işi kendisine güzel gösterilip de onu güzel gören kimse (kötülüğü hiç istemeyen kimseye benzer) mi? Allah dilediğini sapıklığa yöneltir, dilediğini doğru yola iletir. O halde onlar için üzülerek kendini helak etme. Allah onların ne yaptıklarını biliyor.

Nahl / 93 Allah dileseydi hepinizi bir tek ümmet kılardı; fakat O, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız.

Ra'd / 27 Kâfir olanlar diyorlar ki: Ona Rabbinden bir mucize indirilmeli değil miydi? De ki: Kuşkusuz Allah dilediğini saptırır, kendisine yöneleni de hidayete erdirir.

Bu ayetin orijinalinin Latin harfleri ile yazılışına bakalım.

Ra'd / 27 Veyekûlu-lleżîne keferû levlâ unzile 'aleyhi âyetun min rabbih(i)(k) kul inna(A)llâhe yudillu men yeşâu veyehdî ileyhi men enâb(e)

Diğer Ayetlerde de Allah'ın Mudil ismi burada dilediğini yudillu sapıklığa  ve Hadi ismi de burada yehdi hidayete sevk eder. Şeklinde geçmektedir.

Rad 27 nin Türkçe meali

Ra'd / 27 Kâfir olanlar diyorlar ki: Ona Rabbinden bir mucize indirilmeli değil miydi? De ki: Kuşkusuz Allah dilediğini saptırır, kendisine yöneleni de hidayete erdirir.

Bu Ayetlerden de anlaşıldığı gibi İnsan Rabbi Allah dan hidayete erdirmesi için sürekli dua ve yakarı ile hidayeti dilemez ise Allah da içine battığı kibir ve inkar cehennemine sevk eder.

Yukarıda izah etmeye çalıştığım Allah Hem Rabbil alemindir. Hem de her kişinin kişiye özel taleplerini öğreten kişisel Rabbidir. Yani hepimizin Rabbi aynıdır ama hepimize öğretisi farklıdır. Eğer hepimize öğretisi aynı olsa idi Allah'ın yarattığı halifesi olarak sadece bir tek mizacı temsil ederdik ve kainat sakinleri dünya sahnesindeki uygulamalı derslerden yeteri kadar dersler alamazlardı.

Selam ve Saygılarımla

A. D. Şimşek

 

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
---
Bu iletiyi Google Grupları'ndaki "pınarslayt" grubuna abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için pnarslayt+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için https://groups.google.com/d/optout adresini ziyaret edin.