23 Şubat 2012 Perşembe

Re: (MADENCİYİZTR) Mesleki Eğitimler

Sayın Umut Yasa’nın Dikkatine

 

Yazdıklarınızı okuyunca çok üzüldüm. Tarzım olmamasına rağmen size bir cevap yazma ihtiyacı duydum.

 

İki aylık bir süre zarfında Oda delege seçimleri nedeni ile tansiyonu yüksek bir süreç yaşadık. Bu süreçde Odamızın yaptığı çalışmalara yönelik bir çok lehte ve aleyhte eleştiriler ve değerlendirmeler yapıldı. Takip edebildiğim kadarı ile bu eleştirilerin en önemli kısmı “Odamızın siyasetle uğraşması” noktasında odaklandı. Bu konuda da meslektaşlarımızın ikiye ayrıldığını ve net, somut bir noktada hemfikir olduklarını gözlemedim. En azından benim gözlemim bu şekilde.

 

Birçok şubede ve Ankara’da, mevcut Oda yönetimine karşı bir çıkış sergileyen, aralarında son derece iyi görüştüğüm ve değer verdiğim meslektaşlarımın olduğu, Yenilikçi gruptaki arkadaşlarımız, yukarıda belirttiğim konularda Odaya yönelik bir çok eleştiri getirdiler. Ancak hiç kimse ne genel kurullarda ne de bu satırlarda Odamızın eğitim etkinlikleri hakkında bir eleştiri getirmedi.

 

Sizin yazdıklarınızda Odamızın Milas’daki gibi eğitim çalışması yapmasına yönelik bir temenni vardı. Naçizane benim izlenimim Odamızın mesleğimizi ilgilendiren her konuda gerekli birçok eğitimi gerçekleştirdiği şeklindedir. Bilimsel Kongre, Kömür Kongresi, Sondaj, Delme-Patlatma, Endüstriyel Hammaddeler, Eğitim, İş Güvenliği, Taşocağı-Kırmataş ve hepsinden önemlisi binlerce genç mühendis arkadaşımızın katıldığı Teknik Nezaretçilik Seminerleri. Ve benim hatırlamadığım, daha birçok eğitim çalışması.

 

Üniversite eğitiminden sonra bizlerin gelişmeleri takip etmek, bilimsel ve akademik çalışmaları izlemek için, mesleğimizi ilgilendiren her konuda Odamızın mutlaka bir eğitim çalışması bulunmaktadır. Hem de yıllardır. Bu konuda kimseden, Yenilikçi gruptan dahi bir eleştiri gelmemiştir. Hatta bana soracak olursanız bazen üst üste gelen sempozyumlardan dolayı bir enflasyon dahi olduğu söz konusudur.

 

“Odamız bu tip eğitimlerle ilgilensin, siyasetle ilgilenmesin”. Sayın Umut Bey, sizce bu değerlendirme ne kadar haklı. Odamız zaten eğitimle yeterince ilgilenmektedir. Ben “Odamızın mesleğimizi ilgilendiren şu konuda bir çalışması yok” diyen kimseye rastlamadım. Aylardır burada yazan birkaç basın açıklaması üzerinden Odamızın sanki illegal bir örgütmüş gibi lanse edilmesi ne kadar doğru.

 

Bu satırlarda devamlı okuyorum. Odanın siyasetle olan ilişkisi konusunda herkes hem fikir. Her arkadaşımız; Odamızın mevcut siyasilerle, iktidarda bulunan siyasetçilerle yakın işbirliği içinde olmaları, mesleğimizi ve meslektaşımız ilgilendiren tüm konularda Odamızın aktif rol alması konusunu belirtiyorlar.

 

Kısaca Odamızın siyasilerle ve siyasetle işbirliği içinde olması konusunda herkes hem fikir. Çünkü mesleğimizi ilgilendiren birçok konunun çözümü, siyasilerden, Bakanlıklardan ve bürokrasiden geçiyor. Yapılan eleştiriler çoğunlukla Odamızın seçtiği siyasi çizgi konusunda. Bu konuda Genel Kurul delegelerinin oyları ile belirleniyor ve bu satırlardan da anladığım kadarı ile taraftar olan ve karşı olan meslektaşlarımız mevcut. Yani somut bir tespit yok. Herkesin ortak olduğu konu ise; Odamızın mevcut siyasilerle, iktidarda bulunan siyasetçilerle yakın işbirliği içinde olmaları, mesleğimizi ve meslektaşımız ilgilendiren tüm konularda Odamızın aktif rol alması konusunudur. Kısacası; “Oda siyasetle ilgilensin ancak benim taraftarı olduğum siyasi anlayışla konulara yaklaşsın” mesajını alıyorum.

 

Onlarca, hatta şubelerle beraber yüzlerce meslektaşımız, akademisyen hocamız Oda aktivitelerinde alın teri döküyor. Sosyal hayatlarından, aile hayatlarından, kendilerine ayıracakları zamandan feragat ederek Odanın bu aktiviteleri için amatörce alınteri akıtıyorlar. Uluslar arası kongreler, kongreler, sempozyumlar, seminerler, madenciler bayramı, bu aktivitelerin finansmanı ile ilgili reklam ve delege girişimleri, kamu kuruluşları ile geliştirilen ilişkiler, Devlet daireleri ile sürekli girişimler, işyerleri ziyaretleri, meslektaşlarımızın ziyaretleri ve tüm bu çalışmaları yapan arkadaşlarımızın kendi işleri, işyeri çalışmaları ve ailelerine karşı sorumlulukları.

 

Şimdi Sayın Yasa’ya sormak isterim.

1-    Bu kadar eğitim çalışmasının üstüne, Odamızın başka çalışmalara yoğunlaştığı, eğitim çalışmalarına yeterince önem vermediği eleştirisi yapılabilinir mi?

2-    Odamızın düzenlediği yüzlerce belki de binlerce etkinlik arasında Odamızın siyasetle uğraştığı konusunun oranı sizce nedir. Bu kadar aktivite ve alınterinin yanında iki basın açıklaması, iki dergide yer alan makale sizce iki-üç aydır devam eden bu kadar eleştiri içinde ne kadar önemlidir. Odamızın basın açıklamalarında yer alan konuları hangi birimiz işyerinde, kahvede, evde, dostlarla konuşmuyor tartışmıyoruz. Eğer bu bir kusursa, hangimiz de bu kadar kusur yoktur.

 

Sayın Umut Bey, sizi şahsen tanımıyorum. Bilgimin yettiği kadarı ile yazınız üzerine bir eleştiri ve değerlendirme yapmaya çalıştım. Sabrınıza ve nezaketinize sığınıyorum.

 

Murat Hasekioğlu

Maden Yük. Mühendisi







21 Şubat 2012 19:34 tarihinde umut yasa <umutyasa@yahoo.com> yazdı:

        Odamızdan aylar  sonra  olumlu gerekli ve güzel bir mail aldım.  Mailde şöyle diyor  “ Odamızca 4857 sayılı İş Kanununun 85. maddesine istinaden Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde düzenlenen Mesleki Eğitimin ilki Eczacıbaşı - ESAN‘a ait Milas feldspat işletmesinde yapılmıştır. Cevher Hazırlama ( Kırma, Eleme, Öğütme, Elle ile Ayıklama ), Flotasyon, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ve meslek tanıtımı konularında uzmanlarımız tarafından firma çalışanlarına eğitim verilmiştir. Eğitimlerimize devam edilecektir.”

 

                Ülke Madenciliği için çok önemli olan bu konunun bu kadar geçte olsa gerçekleşmesi gelecek adına oldukça umut verici. Bundan önce milli eğitim müdürlükleri onayı ve halk eğitim merkezi ile yürütülen bu çalışmaların maden mühendisleri  odası ile tüm madenlere daha kolay ve hızlı ulaşacak olması çok güzel.  Işin maddi tarafının odayı hızlandırdığı ve bu konuya yönelttiği düşüncesine kapılmıyorum desem yalan olur. Yine de bu sürece odanın girmesi ve aracı olması çok güzel bir gelişme.

 

                Yıllar önce çayeli bakır işletmelerinin halk eğitim merkezi ile yürüttüğü çalışmanın sonuçlarını görme imkanı bulmuştum. Tek kelime ile muhteşemdi  yarı fakülte tadında idi. Çayırhanın bu konu ile kendilerinin yakından ilgilendiğini duyduk ve gördük.  Yine Tokattaki  Özdemir Antimuan madenlerinin bu konu ile ciddi bir çalışma başlattığını  biliyorum. Bu seviyeden sonra bu sürecin hızlanmasını umuyor ve ülke madenciliğinin çıtasını yükseltmesini bekliyorum. Inşallah tüm maden firmaları bu işi sahiplenir.

 

                Son söz olarakta  belirtmeliyim ki odamız bu gibi konularla daha çok  ilgilense madencilik kültürünün gelişmesine ve yayılmasına çaba harcasa. Bir sürü siyasi – askeri – politik –ideolojik konulardan sıyrılsa… oda bir sivil toplum örgütü ve bazı konulara duyarsız kalamaz ve kalmamalıdır gibi söylemler ile bizi bölen yıpratan konulardan uzak durmalıdır.  Madenciliğe hizmet ettikten sonra çağdaşı da yenilikçisi de başımızın tacıdır.

 

           Tüm madenci dostlara saygılar, iş kazasız bol üretimli günler dilerim.

 

           Umut YAŞA

           Maden Mühendisi

           7381

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.