Hala Türkiye'de bütünlük zihniyetini anlayamadık. Proje diye bahsedilen çalışmalar bir bütünlük içerir. Birçok disiplini kapsamaktadır. Orman Mühendislerinin hazırladığı rehabiltasyon planlarını birçok kez inceledim. Kusura bakmayın ama, basamakların şev stabilitesi hakkında ne kadar bilginiz var ? Bir ocağın işletme basamağında açılar sadece tek basamak şev açılarından mı ibaret ? Tortul kütlelerde, tektoniğe maruz kalmış kütlelerde, tabakalı bir yapıya sahipse, tabakların eğim basamağı nasıl etkiler ? Tabakların arasında kil, su tablaları varsa nasıl bir açı ya da açılar belirlemeliyiz ? Siz nihai basamakları bir maden mühendisi olmadan nasıl hazırladınız ? İşletme basamaklarının nasıl ilerlediğini, her yıl hazırlanan imalat haritaları ile Termin planları ile uyumu biliyor musunuz ? Nihai basamaklarda şev stabilitelerini nasıl sağladınız ? Bu uzar gider. Sonuç olarak şunu demek istiyorum; Rehabilitasyon Planları sadece Ormancılara ait değidir. Orman, Maden, Peyzaj ve Çevre Mühendislerini de kapsayan kompleks bir iştir. Çevre konularına hiç girmeyelim, ÇED işi Çevre mühendislerinin derseniz, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yeterlik belgesi vermiş firma listelerinde çalışan personelleri bir inceleyin derim. ÇEVRE işinde 4,5 yıldır çalışan birisi olarak, aşırı kompleks bir iştir.
Mühendis ve Mimarlar bir bütün olmayı başardıklarında bu işler yürür.
SAYGILARIMLA
Bülent BAYRAKTAROĞLU
Maden Yüksek Mühendisi
Oda No : 7610
Date: Fri, 20 Aug 2010 17:19:57 +0300
Subject: Re: (MADENCİYİZTR) ORMAN VE ÇEVRE
From: umutmuhendislik@gmail.com
To: madenciyiztr@googlegroups.com
Sayın Umut VURAL,
Kanunlarca ve Yönetmeliklerce belirlenen şeyleri yapıyoruz. Eğer bir rahatsızlık varsa bunu maden mühendisi yapsın diyorsanız. Nasıl rehabilite edilecek
ne ağacı ne şekilde dikilecek biliyorum diyorsanız siz yapın. Ben yaptığım çalışmalarda maden mühendisi olsun jeoloji mühendisi olsun takıldığım konularda bilgi alıyorum. Fakat herkes sınırlarını bilsin neyi geri kazanıyosun plastikmi bu rehabilite ediyoruz iyileştiriyoruz. Ağaç dikip orman kuruyoruz. Bizim zaten orman olmayan yerde böyle bir çalışmamız yok Ormansa yine orman olsun diyor yönetmelik. ÇED işlerinde şirket olarak yetkiliyiz madencilik sektöründe yaptığımız işlerde Maden ve Jeoloji mühendisi arkadaşlar imalat haritası olsun işletme yöntemi olsun onların sorumluluğunda orman durumu ile ilgili haritaları orman mühendisi olduğum için ben yaparım. Çevre ile ilgili konuşları çevre mühendisi arkadaş yapar. Kimsenin sorumluluk alanına girmeyiz.
Yani herkes mesleki sınırlarını bilerek işini yapsın. Bu işler lafla değil kanunla yönetmelikle oluyor.
Umut IŞIKLI
Orman Mühendisi
--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.