26 Ağustos 2010 Perşembe

(MADENCİYİZTR) Kastamonu'da bakır rezervi bulundu

Kastamonu'da bakır rezervi bulundu
Küre Eti Bakır AŞ'nin Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde sürdürdüğü sondaj çalışmaları sonucunda bulunan bakır rezervinin çıkarılmasına yıl sonunda başlanacak.
 
Küre Etibakır AŞ Genel Müdürü Ahmet Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hanönü Cozoğlu Köyü Çaybaşı mevkiinde yapılan sondaj çalışmaları sonucunda yaklaşık 10 gün önce bakır rezervinin bulunduğunu belirtti.
 
Rezervin yıl sonunda çıkartılmasına başlanacağını, çıkartılacak madenin Küre'deki fabrikaya taşınacağını dile getiren Tezcan, bu şekilde mevcut rezerve destek verileceğini ifade etti.
 
Tezcan, bakır rezervinin 3 yıllık ömrünün bulunduğunu belirterek, Zirkom inşaat firmasıyla Çaybaşı mevkiinde yapılan sondajlarda olumlu çıkan maden çalışmasına start verdiklerini söyledi.
 
Zirkom firmasının tüneller açacağını, yıl sonuna doğru da ilk maden üretimini aksilik yaşanmaması durumunda başlatacaklarını belirten Tezcan, ''Yeni maden alanından ne kadar maden çıkacağı, ne kadar bu alanda çalışma yapılacağı, net olarak yapılacak sondaj ve diğer çalışmalar sonucunda belli olacak. Maden bulunan alanda tünel açma, kapalı ocak çalışmamız olacak. Yeni maden bölgesinde yeni sondaj çalışmalarına da gerek duyulursa devam edilecek. Hanönü'de çıkarılacak maden cevheri Küre'nin 20'de biri civarında. Buradaki ocakta 30 civarında kişi çalışacak'' diye konuştu.
 
Küre'deki tesislerde şu anda aylık 3 bin ila 4 bin ton arasında konsantre üretim gerçekleştirildiğine işaret eden Tezcan, fabrikanın tam kapasite çalışması halinde 9 ila 10 bin ton konsantre ürün elde edebildiklerini aktardı.
 
-KOBALT UMUDU-
 
Uzay ve havacılık başta olmak üzere önemli teknolojilerin üretiminde kullanılan kobalt konusundaki çalışmalar hakkında bilgi veren Küre Etibakır AŞ Genel Müdürü Ahmet Tezcan, şunları kaydetti:
 
''Küre'deki tarihi curuflar ile atık barajı içindeki kobalt ve bakırın değerlendirilmesiyle ilgili araştırma çalışmaları sürüyor. Kobalt üretimi konusunda Fransız BRGM Kurumu, Küre'den aldığı numuneleri Fransa'ya götürerek gerekli fizibilite inceleme ve araştırmalarını yapmaya başladı. İnceleme ve araştırma çalışmalarından teknik ve ekonomik olarak olumlu sonuç alınırsa, endüstriyel olarak dünyada ender bulunan kobalt üretimini de Küre'de gerçekleştireceğiz. Bunun için Fransa'dan bir ay içinde gelecek olan müjdeli haberi bekliyoruz.''
 
Küre'de daha önce MTA ve Serkim Kimya tarafından kobalt asetat ve kobalt hidroksit üretimi için çalışma yapıldığını anımsatan Tezcan, Serkim Kimya'nın kobalt üretimini gerçekleştirdiğini, ancak kısa süre sonra yeterli verimliliğe ulaşılamadığı gerekçesiyle tesisini kapattığını hatırlattı.
 
-KÜRE'DEKİ ÇALIŞMALAR-
 
Küre'de faaliyette bulunan yeraltı işletmesi tünelinden başka iki yeni yeraltı tüneli açma çalışmasında da son aşamaya gelindiğini, tünellerdeki çalışmaların da aralıksız sürdürüldüğünü belirten Tezcan, çalışmaları devam ettirdikleri yeraltı üçüncü tünelindeki maden rezervinin tenörünün de yüzde 2 ila yüzde 3 oranında olduğunu, bu oranın diğer yerlerde çıkanlara oranla da yüksek değerde olduğunu bildirdi.
 
Tezcan, ''Yeni rezerv bulma çalışmalarımız son sistem sondaj makineleriyle devam etmektedir. Şu anda 11 sondaj makinesi ile değişik yerlerde uzman kişilerle bin 200 metreye kadar maden rezervi aramasını sürdürüyoruz. Küre'de daha uzun süre kalabilmemiz ve işletmemizi uzun süre çalıştırabilmemiz yeni rezervlerin bulunmasıyla orantılı'' dedi.
 
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Madencilerin internette buluşma noktası
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com
 

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.