Muğla'da Mermercilik ve Doğaltaş Sektörü Ele Alındı
Muğla Valiliği, Millî Prodüktivite Merkezi ve Muğla Mermerciler Derneği İşbirliğiyle, "Mermer ve Doğaltaş Sektöründe Çözüm Yaklaşımları" Konulu Bir Panel Düzenlendi
Haber Yayın Tarihi: 22.10.2010 16:48
Gaziantep haberleri
Muğla haberleri
Necmi Kurt haberleri
Muğla Valiliği, Millî Prodüktivite Merkezi (MPM) ve Muğla Mermerciler Derneği işbirliğiyle, "Mermer ve Doğaltaş Sektöründe Çevresel Sorunlara Çözüm Yaklaşımları" konulu bir panel düzenlendi. Valilik Özer Türk Salonu'ndaki panelin başkanlığını, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa yaptı.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, açılış konuşmasında MPM'nin Verimliliği Arttırma Projesi kapsamında ilde 30 yakın toplantı yapıldığını kaydederek, panelin Muğla'nın en önemli sanayi dalı olan mermercilik ve doğaltaşa önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi. MPM Genel Sekreteri Kerim Ünal ise çeşitli illerde, oraların öne çıkmış sektörlerini konu alan toplantılar yaptıklarını belirterek, Muğla'daki toplantıda da mermerciliğin koruma kullanma dengesi içinde yapılmasının ön plana çıkarıldığını ifade etti. MPM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deryal da Türkiye'nin mevcut kaynaklarının kullanılması ve azami verim alınmasının hayati önem taşığına dikkat çekti. Deryal, 400 milyar lirayı aşkın dış borcun, bütün sektörlerde bilimsel yöntemler ışığında çalışılarak ve çok üretilerek ödenebileceğini vurguladı.
Vali Vekili Faruk Necmi Kurt ise Muğla'nın bir turizm ve tarım şehri olmasının yanında, yer altı zenginlikleriyle de tanındığına işaret ederek, bunları en verimli şekilde değerlendirerek kişi başına düşen millî gelirin arttırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Müsteşar Boğa, ülkede son beş yıl içinde sosyal, kültürel ve ticari alanlarda önemli gelişmeler olduğunu belirterek, Türk işadamlarının 60'tan fazla ülkeye vizesiz gidebildiğini söyledi. Ali Boğa, Gaziantep'in dünyada en hızlı gelişen şehirler arasında sekizinci sırada gösterildiğini, bunun da Türkiye'deki hızlı değişimin ve gelişmenin önemli bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Panelistlerden Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Onargan ise mermer madenciliğinde çevre yönetimi konusunu anlattı. Onargan, mermercilik ve doğaltaş sektöründe sürdürülebilir madencilik ilkelerinin ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi. Üretim sırasında verimliliğin arttırılmasına etki eden en önemli konulardan birisinin, ocakta ve fabrikalarda artık miktarının azaltılması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Onargan, bunun da eğitimli işgücü ve planlı çalışmayla olacağını belirtti.
Maden Tetkik Arama Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Yörükoğlu da terk edilmiş maden sahalarının doğaya yeniden kazandırılması konusunu anlattı. Yörükoğlu, bu gibi yerlerin verimli topraklarla doldurularak ağaçlandırılması gerektiğini belirterek, ayrıca maden ve mermer ocaklarıyla fabrikalarında atık su arıtma, alt yapı yeterliliği, eğitim, denetim ve teşviklerin de önem taşıdığını hatırlattı.
TÜMMER Başkanı Selahattin Onur, "Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir maden, doğayı bozmadan çıkarılamaz." derken koruma kullanma dengesinin gözönünde tutulması ve doğa tahribatının en az seviyeye çekilmesi gerektiğini söyledi. Onur, maden ve mermer ocaklarının açılması ve işletilmesi sırasında diğer sektörlerle yaşanan sıkıntıların da en az seviyeye çekilmesi gerektiğini kaydetti.
Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan ise, "Muğla'da Mermercilik Sektörünün Dünü Bugünü" başlıklı yaptığı sunumunda, sektörün son 10 yılda hızlı bir gelişme kaydettiğine işaret ederek turizm gelirleri, tarım ürünleri üretimi ve ihracatıyla birlikte ülke ekonomisine döviz girdisi ve istihdam sağlar hale geldiğini belirtti. Koruma kullanma dengesine büyük önem verdiklerini kaydeden Ercan, problemlerin çözümüne ve sektörün gelişmesine devlet desteği verilmesi ve devamlılığının sağlanmasıyla üretim ve ihracat yoluyla ülke ekonomisine kazandırılan gelirlerin her geçen gün artabileceğini, buna paralel olarak istihdamın da çoğalacağını ifade etti.
Panele Muğla'daki kamu kuruluşları, meslek örgütleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. (Cihan Haber Ajansı)
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22 aakozel@gmail.com
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.