28 Ekim 2010 Perşembe

Re: (MADENCİYİZTR) Koruma Kurulu'na 'tabiat' by-pass'ı

Bakan Günay: "Sit Alanı yetki devriyle ilgili tereddütlerimiz var"
 
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun ‘SİT alanı ilan etme yetkisinin’ Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı yeni bir kuruma devredilmesiyle ilgili bazı tereddütleri olduğunu söyledi. Bakan Günay, “Tabiat alanlarının varlıklarının Çevre Bakanlığı tarafından yönetilmesi, Avrupa hukukuna, dünyadaki evrensel gelişmelere uygun bir davranış. Fakat Meclis'e sunulmuş bulunan yasayla ilgili bizim bazı tereddütlerimiz var. Bu aceleyle çıkacak bir yasa değil. Yasa üzerinde biraz daha çalışılması gerekiyor. Henüz komisyona bile gitmiş değil. Dikkatle takip ediyoruz. Yanlış ve eksik bir biçimde çıkmaması konusunda gereken dikkati göstereceğiz” dedi.
 
15:37 | 28 Ekim 2010
 
Erol KÜÇÜKOĞLU/ORDU, (DHA)
 
 
 
SİT ALANI YETKİ DEVRİ KONUSU
 
Hükümetin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun ‘SİT alanı ilan etme yetkisini’ Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı yeni bir kuruma devredilmesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şöyle konuştu:
“Kültür ve Tabiat Varlıkları tümüyle şu anda bizim bakanlığımız tarafından yönetiliyor. Fakat tabiat alanlarının, varlıklarının Çevre Bakanlığı tarafından yönetilmesi, Avrupa hukukuna, dünyadaki evrensel gelişmelere uygun bir davranış. Fakat Meclis'e sunulmuş bulunan yasayla ilgili bizim bazı tereddütlerimiz var. Bu konuda ortak komisyon çalışmasını Çevre Bakanlığı’yla yapıyoruz. Şu anda yasa Başbakanlık’tan Meclis’e gönderildi. Daha Meclis’te çeşitli komisyonlardan geçecek. Bu yasama döneminde çıkması mümkün değil. Bence bu yasama yılında çıkması da doğru değil.”
 
‘ZAMANLAMASI UYGUN OLMADI’
 
Bunun aceleyle çıkacak bir yasa olmadığını dile getiren Bakan Ertuğrul Günay, yasanın kendilerinden birşey almayacağını anlattı. Bakan Günay şöyle dedi:
“Bir tabiat alanı içinde dünya miraslarıyla ilişkin bir alan varsa, bunların yönetimi Çevre Bakanlığı’ndan alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na veriliyor. Mesela Çanakkale’de Gelibolu Tabiat Parkı içinde anıtların olduğu bölüm var, veya Nemrut Dağı Milli Parkı içinde anıtlar var. Bunların da yönetimini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na veriyor. Ama yasa üzerinde biraz daha çalışılması gerekiyor. Henüz komisyona bile gitmiş değil. Dikkatle takip ediyoruz. Yanlış ve eksik bir biçimde çıkmaması konusunda gereken dikkati göstereceğiz. Bu yasanın Meclis’e sevk edilme tarihi şuanda SİT Kararları’yla ilgili, Koruma Kurulu kararlarıyla ilgili bazı tartışmalar olduğu için zamanlaması uygun olmadı.”
 
BEYOĞLU’NDAKİ İNŞAATA SORUŞTURMA
 
Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören’in şirketi tarafından yaptırılan, İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki yeni alışveriş merkezi inşaatıyla ilgili de soruşturma başlattığını söyleyen Bakan Günay, şunları kaydetti:
 
“Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bir iş merkezi inşaatı var. Ben daha önce bu iş merkezi inşaatı ile ilgili tereddütlerimi arkadaşlarımla paylaşmıştım. Emek Sineması’yla ilgili itirazlar yapıldığı zaman, ‘Emek Sineması ile ilgili gösterilen duyarlılıkların bir kısmı keşke öteki inşaatlara da gösterilse’ demiştim. Ama bana o inşaatın Koruma Kurulu Kararları’na uygun olduğunu söylemişlerdi. Fakat basında çıkan haberler üzerine konuyu yeniden inceletme ihtiyacı hissettim. Önceki gün itibarıyla soruşturma açtım. Koruma Kurulu eski kararlarıyla, yeni kararları arasında tutarlılık var mı, Yüksek Kurul kararlarına uygunluk var mı ve korumacılık ilkelerine uygun bir uygulama ve karar süreci işliyor mu. Bu konuyu şimdi konuyu çok yakından bilen müfettiş arkadaşlarımız inceliyorlar. Onların kararına göre işlem yapacağız. Eğer yükseklik aşılmışsa, eğer yoğunluk koruma kurallarına aykırı ise gereken müdahaleler yapılacaktır” dedi.
 
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com
 

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.