Sayın ABDULLAH AKÖZEL (3927),
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Maden Kanunu‘nda değişiklik yapılmasının gündemde olduğu bu dönemde 16.11.2009 tarih ve 7980/004-1 sayılı yazı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü‘ne aşağıdaki önerileri iletmiştir.
" Madde-17/ Üçüncü Fıkra Değişiklik Önerisi:
"Arama faaliyet raporları, yapılan arama faaliyetinin niteliği dikkate alınarak jeoloji mühendisi ile gerekmesi halinde maden mühendisi, jeofizik mühendisi ile birlikte hazırlanır."
Madde-24/ Birinci Fıkra Değişiklik Önerisi:
Arama ruhsat süresi sonuna kadar, tespit edilen madenin rezerv bilgilerini de içeren arama faaliyet raporu, en az bir maden mühendisi ile jeoloji mühendisi tarafından hazırlanan faaliyet sonrası işletme alanının çevre ile uyumlu hale getirilmesini de içeren, işletme projesi ve talep harcının ödendiğine dair belge ile müracaatta bulunulması halinde işletme ruhsatı hakkı doğar.
Madde-31/ Değişiklik Önerisi:
Maden üretimi, bir maden ve jeoloji mühendisi nezaretinde yapılır. Maden ve jeoloji mühendisinin daimi olarak istihdam edileceği işletme büyüklüğü ile istihdam usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
İşletmede istihdam edilen maden ve jeoloji mühendisi 4857 sayılı İş Kanununun 82 nci maddesinde belirtilen iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların üstlendiği görev ve sorumluluğu da yerine getirir.
Maden ve jeoloji mühendisi istihdamı veya nezareti gerçekleşmeden üretim yapılması halinde ruhsat teminatı irad kaydedilerek faaliyet durdurulur. Maden mühendisi istihdamı/nezareti sağlanması ve teminatın yenilenmesi ile faaliyete izin verilir. "
Odamız, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası‘nın bilimsel ve teknik temelden yoksun bu önerileriyle ilgili değerlendirmesini TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü‘ne ileterek gerekli girişimlerde bulunmuştur.
Benzer konularda bu güne kadar olduğu gibi, Odamız görüş ve düşüncelerini TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve TMMOB ile paylaşmış olup, ilgili yazı aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
Saygılarımızla.
Yönetim Kurulu
TMMOB
JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
BAYINDIR SOKAK NO: 7/7
YENİŞEHİR 06410 ANKARAAnkara; 26.01.2010
Sayı : 94
Odamız; çok uzun yıllardan beri üst örgütümüz olan TMMOB ve bağlı Odalar ile olan ilişkilerinde işbirliği ve dayanışma içerisinde kamu yararının savunulmasını, TMMOB çatısı altında birlik ve bütünlüğün gözetilmesini, TMMOB örgütlülüğünün daha ileriye taşıma arayışını ve bu konularda Odaların üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesini önemsemiştir. Örgütlü ve birlikte üretmenin öneminin bilincinde olan Odamız, toplumsal yararları gözeterek kendi meslek alanlarının savunmasından da ödün vermeksizin diğer Meslek Odaları ile sürekli işbirliği arayışı içerisinde olmuştur. Odamız hiçbir zaman meslek şovenizmi yapmamış, meslek alanlarını ve meslektaşlarının haklarını savunurken bu çalışmalarını toplumsal yararların önüne geçirmemiştir.
İşsizliğin arttığı ve mühendislerin mesleklerini yapamaz duruma geldiği günümüzde, meslekler arasındaki sınırların daraldığı da düşünüldüğünde bazı sorunların daha fazla yaşandığı görülmektedir. Yatırımların yapılmaması, yeni iş alanlarının açılmaması ve ithalata dönük politikaların uygulanması ile üretimden vazgeçilmesi sonucunda yeterince büyütülemeyen pastanın paylaşılması için farklı meslek disiplinlerinin birbirlerinin alanlarına yönelme ve alan açma çalışmaları temel sorunlarımızı çözmeyecek aksine farklı sorunlar yaratacaktır.
Mevcut Maden Kanunu‘nda maden üretimi ve maden işletme projesi hazırlama görevi, aldığı eğitim, bilgi birikimi ve deneyimi gereği maden mühendisine verilmiştir. Bugünlerde kanunun bazı maddelerinin değişmesi için çalışmalar yapılırken işletme projesi hazırlama ve maden üretimi gibi asli görev alanlarımıza müdahale edilmesini kabullenmemiz mümkün değildir.
Odanızca, 16.11.2009 tarih ve 7980/004-1 sayılı yazıyla Maden İşleri Genel Müdürlüğü‘ne gönderilen talebiniz, her maden kanunu değişikliğinde tanık olunan ve kanıksanan bir alışkanlık olmakla birlikte üyelerimiz arasında çok ciddi olumsuz tepkilere neden olduğu tarafınızca bilinmelidir.
Ülkemizde yaşanan hayati sorunlar değerlendirildiğinde, bu sorunlara karşı durmak ve çözmek için Oda yönetimlerinin birlikteliği korumak ve geliştirmek gibi görevleri bulunmaktadır. Bu anlamda, alınan ve uygulanmaya çalışılan kararların yaratacağı olumsuzlukların öngörülmesi büyük önem taşımaktadır.
Bu hassasiyeti göstereceğiniz inancıyla çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla,
Nahit ARI
Genel Sekreter, Yönetim Kurulu Üyesi
Bilgi: TMMOB
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
www.madenilan.com
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22
aakozel@gmail.com
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.