14 Temmuz 2013 Pazar

((slayt izle)) Yetkililer 'Kılavuz' olsun

FEYZİ MİRHANOĞLU

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin görme engelli vatandaşlara yol göstermesi amacıyla kaldırımlara yaptığı kılavuz çizgileri engelliler kaldırım işgalleri nedeniyle kullanamıyor. Beyaz Ay Derneği İzmir Şubesi Başkanı Salih Arıkan son günlerde engelliler için belediye tarafından yapılan kılavuz çizgilerin işgaller sebebiyle amacına ulaşmadığını, görme engelliler için kılavuz çizgiler haricinde de farklı projeler gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“KALDIRIMLARA ULAŞAMIYORUZ”

Kendisin aynı zamanda Kent Konseyi üyesi olduğunu da söyleyen Arıkan, “Bir Kent Konseyi toplatışında Büyükşehir belediyesi Fen işleri müdürlüğü biz sizler için kılavuz çizgiler yapmak istiyoruz dedi. Bende bunun çok iyi olduğunu ancak kaldırım işgalleri bitmezse kaldırımlar arabalardan, levhalardan ve dükkanların masalarından temizlenmezse kılavuz çizgilerin çokta faydalı olmayacağını söyledim. Hem tekerlekli sandalyedeki arkadaşlar hem biz görme engelliler, bizim öncelikle o kaldırıma ulaşabilmemiz lazım. O kaldırıma biz ulaşamıyorsak kılavuz çizgilerin bir anlamı olmaz. Kaldırımlar boşaltıldıktan sonra kamu ve genel idare ortak çalışıp bu işi çözerse kılavuz çizgi uygulaması bence iyi olur. Ama asıl gerekli olan bu değil. Öncelikle birçok şehirde olan ancak İzmir’de hala olmayan sinyalizasyon sistemleri çok önemli. Görme engelliler ışığı göremediği için yollarda karşıdan karşıya geçerken büyük sıkıntılar çekiyor. Bence İzmir’de merkezi caddelerde öncelik verilmesi gereken bu. Ben her gün mutlaka bir ana caddeyi kullanıyorum ve karşıdan karşıya başkasının yardımıyla geçiyorum. Yani burada temel hedef engelli bireylerin başkasının yardımını almadan hayatını sürdürmesi. Devlet öncelikle engellileri kimseye muhtaç etmemeli” dedi.

“BELEDİYE İRADE GÖSTERSİN”

Belediyenin sinyalizasyon konusunda irade göstermesi gerektiğini belirten Beyaz Ay Derneği İzmir Şubesi Başkanı Arıkan, “Diyecekler ki biz engellilerin başvurusu üzerine merkezi caddelere sesli yada zil şeklinde öten sinyalizasyonları uygulayacağım. Biz bu konuları Valilik olsun belediye olsun tüm toplantılarda sorguluyoruz. Kaldırımlar bizim kaldırım dışındaki diğer alanlar trafiğin deniyor. Şimdi durağın yanına varıyorum adam otobüsün durduğu araba park etmiş. Birçok durakta bu sorunla karşılaşıyorsunuz. Bu sorun İzmir’in her yerinde var. Burada trafik şunu yapıyor, ana arterlerde polis araç durdurmuyor. Ancak ara sokaklarda park yasakları ihlal ediliyor. Ben Valiye söyledim kaldırım kenarlarında arabalar var dedim. Bana yok cevabı verdi” diye konuştu.

ŞEHRİ FOTOĞRAFLAYACAK GÖNÜLLÜLER OLSUN

Şehrin her yerini fotoğraflayacak gönüllüler olması gerektiğini ve bu konuda proje geliştirme hedefleri olduğunu vurgulayan Arıkan, “Bir gönüllü platformu oluşturulup şehrin her tarafının fotoğrafları çekilerek paylaşılmalı. O zaman sesimizi daha iyi duyurabiliriz. Buradan gönüllü olarak bu projede yer almak isteyenlere sesleniyorum. Gelin engellilerin sorunlarına ortak olun. Böyle bir proje gerçekleştirirsek ses getiririz” diyerek İzmir’de gönüllü şehir fotoğrafçılarının engelliler için destek olması konusunda çağrıda bulundu.

“DERNEKLERİN MADDİ GÜCÜ OLMALI”

Başbakanlık Özürlüler İdaresi kurulduğu dönemde erişilebilirlikle ilgili sorunlar çözülsün diye 2005’te 5378 sayılı yasa çıktığını belirten Arıkan, “Ardından Başbakanlık Özel İdaresi kuruldu erişilebilirlikle ilgili bazı kararlar alındı. 2012 yılına kadar erişilebilirlikle ilgili tüm kamu ve özel idarelere haklar tanındı. Ama son dakika golünü yedi. İki milletvekili erişilebilirlikle ilgili yasayı 1+1 şeklinde uzatmış oldu. Birinci yılı da bildiğim kadarıyla doluyor. Yeni yasayla bazı cezalarda getirdi. Görevini yapmayan belediye ve kurumlardan 50 bin liraya kadar para cezası hükmü bağlandı. Bazı arkadaşlar buna itiraz ettiler. Ceza verilmesin diye. Engelli arkadaşlar isterlerse şuan erişilemeyen tüm kamu kurumlarını dava etme hakkına sahipler. Ancak çoğu engellinin maddi gücü yok. Engelli bir vatandaş kamu kurumlarını nasıl dava etsin. Parasını nasıl ödeyecek. Yani ben dernekçilikte şunu anladım güçlü olmalıyız ve engelli haklarını engelleyen kurumlara karşı dava açabilecek, bunu söke söke alabilecek durumda olmalıyız. Yoksa açıkçası benim burada yaptığım iki şey var birisi engellilere danışmanlık yapmak ikincisi de yapabildiğim kadar engellilerin gelişimi için kurslar yapmak. Bunlar tabi güzel ve önemli şeyler. Asıl önemli olan ben güçlü olayım ki kamu ve yerel idare ile bire bir bunun pazarlığını yapabilmeliyim. Pazarlık yapamıyorsam da hakkımı adli mercilerde arama gücüne erişmeliyim. Bunlar aslında projelerle de çözülebilir ama maddi olarak da güçlü olmalıyız” diye konuştu.

http://www.egedebugungazetesi.net/haber/yetkililer-kilavuz-olsun-3280.html

facebook :   www.facebook.com/beyazayizmir1995


--
TÜRKİYE BEYAZAY DERNEĞİ İZMİR ŞUBESİ
Tel: 0232 483 10 44 
Gsm: 0506 514 96 93
Adres: Pazaryeri Mah.943 Sk No:65 Basmane İZMİR

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
---
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "pınarslayt" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için pnarslayt+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için, https://groups.google.com/groups/opt_out adresiniz ziyaret edin.