08.07.2013 / BASIN BÜLTENİ
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi, İslam dini gereği 11 ayın sultanı olarak bilinen Mübarek ramazan ayının idrak edilecek olması sebebiyle tüketicileri ve insanlarımızı uyardı.
“Hoş geldin Ramazan, Tüm insanlarımıza barış- huzur- mutluluk getirsin”
“YİYİN İÇİN AMA İSRAF ETMEYİN”
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş “Her biri birer tüketici durumunda olan vatandaşlarımızın “yiyin için israf etmeyin” hadisi şerifinden hareketle israfa kaçmamalarını özellikle belirtiyor, bu mübarek ayda gösteri, şaşa, lüks harcamalardan uzak durulmasını istirham ediyoruz. İsrafın her türlüsü haramdır” dedi.
PİYASAYA DİKKAT EDİN, SAHTE İNDİRİMLERE KANMAYIN
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş, “Piyasada sahte indirimlere kanmayın. İndirim yasal boyutu var. İzin gerektirir. Aldığınız her tür yiyecek ve içeceğin ambalajına bakın, etiketini okuyun, üretim ve son kullanım tarihlerine bakın, fiyatlarına bakın. Etiketlerin çıkarılıp üzerine yeni etiket yapıştırılıp yapıştırılmadığını, oynama olup olmadığına bakın. Piyasada her tür hile ve desiseye kaçan art niyetliler var. Unutmayın. Özellikle et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, şeker ve glikoz ürünlerine çok dikkat edin. Reçel, Bal gibi gıdalara da çok dikkat edin” dedi.
AÇ KARNINA ALIŞ VERİŞ YAPMAYIN, ETİKET VE AMBALAJLARA DİKKAT EDİN
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş, “Aç iken lütfen alışveriş yapmayın. Açlık hissi sizi yanlış alış verişe ve tüketime sevk edecektir. Tok karnına alışverişlerinizi yapmaya özen gösterin. Önceden ihtiyaçlarınızı belirleyin buna göre alışverişe çıkın. Lüzumsuz alışveriş yapmayın. Tüketeceğiniz kadar yiyecek ve içecek alın. Özellikle ekmeği tüketeceğiniz kadar alın, israfa yönelmeyin. Ekmeğin ambalajda olup olmadığına dikkat edin. Katkı maddeli ekmeği tüketmeyin. Bu konuda zaten yasal düzenleme hayata geçti, ama halen uymayanlar var, sağlığınızla oynatmayın” dedi.
PLASTİK AMBALAJLARA NAYLON POŞETLERE DİKKAT EDİN
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş, “Plastik, ped poşet ambalajlı içecek ürünlerini almayınız. Çarşıda pazarda naylon poşet kullanmamaya özen gösteriniz. Fakir ve fukara ihtiyacı olup alamayan vatandaşlarımızı da düşünerek aldığınız yiyecek ve içecek maddelerini lütfen kapalı bir şekilde taşıyınız” dedi.
KAMU KURUM VE KURULUŞLARI GÖSTERİŞTEN UZAK DURSUNLAR
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş, “Bu ay gereği kamu kurum ve kuruluşlarının mensuplarına verecekleri her tür iftar yemeğinin aşırıya, lükse, şaşaya kaçmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Devlet kesesinden, mesleki oda veya sendika kesesinden harcanan paralar ile lüks otellerde, şaşalı, gösterişli iftar yemeklerinin verilmesi dinende caiz değildir. İsrafın her türlüsü haramdır. Ayrıca bir iftar yemeği verilecekse kişinin kendi cebinden harcayacağı para ile vermesi makbuldür. El kesesinden iyilik geçmek, hayır yapmak doğru ve ahlaki bir iş değildir. Hayır, hasenatın reklamı da olmaz. Sessiz sedasız yapılır. Yoksa riya olur2 dedi.
İSTİSMARCILARA VE HİLEKERLARA DİKKAT EDİN
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş, “Vatandaşa iftar verdik, fakir fukarayı ramazanda sevindirdik diyerek böyle masumane ve ulvi bir tutumun içine girerek, devletin imkân ve olanakları ile çadırlar açarak, aşhaneler açarak, halkın faydalanmasına sunmak güzel ve ulvi bir iştir. Ancak bu iş ifa edilirken, devletin imkân ve olanaklarının israf edilmesi, çarçur edilmesi, beytülmal dediğimiz yetimin hakkının bulunduğu devlet kasasının tarumar edilmesi, bir kısım uyanıklar ile el ele verip bu işi geçim kaynağı haline getirmenin ve devleti soymanın da bir anlamı yoktur. Yardım ve iyilik ile bağdaşmadığı gibi bu kanun de suçtur, ahlaken de suçtur. Ramazan ayının ulviyetine ve kutsiyetine gölge düşer. Bu tür hareket ve eylemlerden herkesin, her kurum ve kuruluşun kaçınmasını dileriz” dedi.
ÇETKODER’İN GÖNÜLLÜ DENETÇİLERİ DEVREDE
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş, “ÇETKODER Genel Merkezi olarak Ramazan ayı boyunca 81 ilimizin 64’ünde tüm bu yaptığımız açıklamalara uygun şekilde gönüllü denetçiler oluşturduk. Piyasayı gezecek halkı dinleyecekler. Görülen eksiği, yapılan yanlışı, istismarı gündeme taşıyacaklar ve bu usulsüz ve haksızlıkları, istismarı, yanlışlıkları yapanları teşhir edecekler. Cezalandırılmalı içinde haklarında yasal işlemler başlatılmasını sağlayacaklardır” dedi.
DİKKAT!...
ÇETKODER GENEL MERKEZİ YAZIŞMA İÇİN: cetkoder@gmail.com
ÇETKODER BASIN’A BİLGİ VE DUYURU GOOGLE GRUBU:
http://groups.google.com.tr/group/cetkoder
MESAİ SAATLERİ İÇİNDE İLİTEŞİM VE
HUKUKİ YARDIM HİZMETLERİ İÇİN: 0.535.475 70 06
GENEL BAŞKAN MUSTAFA GÖKTAŞ: 0.532. 282 29 91
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
kaliteli slayt grubu
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
---
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "pınarslayt" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için pnarslayt+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için, https://groups.google.com/groups/opt_out adresiniz ziyaret edin.