16 Aralık 2011 20:59
CIA İran’da Çok Zor Durumda
Bülent ESİNOĞLU
Aslında Amerika birçok yerde çok zor durumda. İran’a saldırsa bir türlü, saldırmasa bin türlü. Bari işlerimi örtülü savaşlar ile halledeyim diyor, o da olmuyor.
İran’a ambargolar, baskılar, ajan savaşları, casus uçaklar salma hiçbiri fayda etmiyor.
İran’ın RQ-170 Sentinel Drone, casus uçağını elektronik tuzakla indirmesi, teknoloji çevrelerinde şaşkınlıkla karşılandı.
İran yeni bir açıklama daha yaptı. Bir değil, altı insansız hava aracını indirdiğini bildirdi. Bunları da yakın zamanda teşhir edeceğini söyledi.
Amerika’nın bu duruma cevabı; İran’a yeni tehditler savurmak oldu. Ambargoyu daha da sıkılaştıracağını, İran’ı tüm dünyadan soyutlayacağını açıkladı.
İran’dan cevap gecikmedi. 3O CIA ajanını İran’da yakaladığını, bu ajanların İran’ın çeşitli yerlerine, 42 network yerleştirdiğini bildirdi.
20.11.2011, tarihinde tutuklanan 30 CIA ajanının sorgularının devam ettiğini bildirdi.
Elde ettikleri bilgilerden bazılarını açıklayan Meclis Başkanı, bu ajanların daha çok bioteknoloji endüstrisine ve nükleer santrale yakın çalıştıklarını belirtti.
Ajanlar nükleer fizikçilere, Amerika’da yüksek ücretlerle çalışabileceklerini, Amerika’ya gelmelerini sağlık vermişler.
Buradan bir akıl yürütme ile bir çıkarımda bulunabiliriz.
İran’ın yerdeki CIA ajanlarını kullanarak, 42 network aracılığı ile insansız hava araçlarını indirdiğini anlıyoruz.
Drone’ler sadece uydu aracı ile kumanda merkezine bağlı değil, aynı zamanda yerdeki bazı noktalardan da kumanda edilebiliyor. Eğer çıkarsamalarımız doğru ise, bu drone’ler pek de matah bir şey değilmiş.
Bu casus uçaklarını çalıştırmak için bir de, istihbarat yapılacak ülkeye casus sokmak zorundasınız.
Bu durumda İranlıların bir gözü gökyüzünde, bir gözleri de yerdeki casuslarda olursa, bu uçakların hepsini yere indirebilecekler.
Birinden birini mutlaka görürler.
Peki, bunlar neden oluyor? Amerika neden İran’ı denetimine almak istiyor?
İşte Türk insanının bilmesi gereken asıl konu bu.
Körfez İşbirliği Konseyi (Gulf Cooperation Council), yani Saudi Arabia, Bahreyn, BAE, Kuveyt, Omman ; bu beş ülke, Amerika için Amerika’dan da daha önemlidir. Her şeyi kaybetmeyi göze alır, bu beşliyi kaybetmeyi göze alamaz.
Bu ülkelerin hepsi petrollerini dolar ile satarlar. Bunların içinde bir tek Bahreyn’in petrolü azdır. Onunda stratejik önemi büyüktür. Amerikan savaş gemilerinin lojistik üssüdür. 50-60 Amerikan gemisi sürekli burada ikamet ederler. Hint Okyanusunu ve Körfezi buradan denetler.
Amerika, İran’ın bu ülkeler üzerinde etkinliğinin artmasından endişe etmektedir. Ama Amerika’nın İran ile başka bir sorunu vardır. İran petrolünü dolar ile satmaz. Yuan ile satmaktadır. Çin’in enerji ihtiyacının %15’ini karşılamaktadır.
Tabii bu Körfez ülkelerinin güvenliği aynı zamanda İsrail’in güvenliğidir. Amerikan dolarının güvenliği ve İsrail’in güvenliği söz konusu olunca, tüm Yahudi iş adamları, Amerika’nın Körfez Stratejisi üzerinde yoğunlaşmasını istemektedir.
Saydığım bu beş ülke dünya petrol rezervlerinin %45 ine sahiptir.
Doların değer kazanıp değer yitirmesinde bu bölgede çıkarılan petrolün miktarı çok önemli bir rolü vardır. Adeta Amerikan dolarının regülatörü(ayarlayıcısı) gibi görev yapar.
Amerika çok dolar basarsa, petrolün fiyatı yükselir, dolar yükselince bu ülkeler petrol üretimlerini artırırlar. Dolar tekrar dengeye gelir. Böylece hiçbir değeri olmayan kâğıtlar değerlenmiş olur.
Bu beş ülke bununla da kalmaz. Amerikan hazine bonolarını satın alarak, Amerika’nın borçlanmasını kolaylaştırır.
Bu beşlinin yöneticileri ile halkları arasında uyuşmazlıklar vardır. Amerika’nın acelesi bundandır. İran korkusunun asıl nedeni de budur.
Bizim gibi ülkeleri de orada kitle imha silahları var diye kandırıp dururlar.
16.12.2011, bulentesinoglu@gmail.com
--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
kaliteli slayt grubu
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin