21 Aralık 2011 Çarşamba

((slayt izle)) İran'a Amerikan Yaptırımı

 

İran’a Amerikan Yaptırımı

Bülent ESİNOĞLU

 

Yaşadığımız bu süreçte,  İran’a ve Suriye’ye düşmanlık, Amerika’ya, İsrail’e dostluk ve hizmettir.

Cümle pek diplomatik bir cümle değil, ama anlaşılması en kolay siyasi ifade bu olsa gerek.

Menfaati Amerika ile bir olanlar, ya da aklı laiklikten başka hiçbir şeyi görmeyen aklı evveller, bu cümle için çok düz mantık diyeceklerdir. Onların dolambaçlı mantıklarını dinlerseniz, bu iki ülkeye düşman olmak mantıklıdır. Böyle durumlarda, ağızlarını gere gere sanki çok önemli bir şey söylüyorlarmış gibi, "rasyonellik, efendim rasyonellik" derler.

Obama, 2011’in başında beyan etmişti; bir kere de, Kasım 11 de söylediğini tekrarladı. “Asya Pasifikteki kalıcı menfaatlerimiz, bizim bölgede kalıcı olmamamızı gerektiriyor.”

Amerika, Çin’i dört bir tarafından kuşatma girişimlerini saklamıyor. ASEAN ülkeleri ile Çin’in ekonomik, siyasi, kültürel bağlarını kesmek için her şeyi yapıyor.

Bildiğiniz gibi, karadan Afganistan, İran kuşatmasını tamamlamalı ki, Çin’in enerji ve ham madde yollarını tıkayabilsin. Denizden çevirme zaten öteden beri var

ABD’nin İran’a bir müdahale yapabilmesi, önceden İran’ı zaafa düşürecek unsurları tamamlamış olmasını gerektiriyor.

Yaptırım bunlardan birisidir. İran’ın Enerji satmasını engellerseniz, gelir daralması sebebi ile halkı ile yönetim karşı karşıya gelir. Bu hesap yapılıyor.

Aslında Amerika 1979 yılından bu yana İran’a yaptırım uyguluyor. Son yıllarda bazı ülkeleri de yanına alarak bu ambargoyu sıkılaştırmaya çalışıyor.

Amerika’nın itibarının nerelere geldiğini anlamak için şu birkaç rakam her şeyi anlatmaya yetiyor.

İran Çin’in enerji ihtiyacının %15’ini sağlıyor. Hindistan’ın hemen hemen tüm ihtiyacını karşılıyor. Pakistan enerjisini İran’dan karşılıyor.

Sıkı durun bu söyleyeceğim sizi şaşırtacak. Avrupa, İran’dan günde 900 bin varil petrol alıyor.

Amerikan senatörleri, kapı kapı dolaşıp İran’dan petrol alınmaması için baskı yapmaya çalışıyorlar. En son Pakistan’dan elleri boş dönmüşler.

Gelelim bu ambargonun Amerika’ya zararına;  İran baskı altında olduğu için petrolünü dünya piyasasından daha düşük fiyat ile satıyor. Yani Çin ve Hindistan gibi Amerika’nın rakibi olan ülkeler, Amerikan baskısı sayesinde daha ucuz enerji temin etmiş oluyorlar.

Bu duruma tabi Rusya kızıyor. Çünkü onun sattığı enerjinin fiyatı da baskılanmış oluyor.

İran petrolü ucuza satınca, geliri azalıyor. Halkına vereceği kaynaklar azalıyor. Halkı ile karşıya gelmesi ihtimali artıyor.

Amerikalı yetkililerin bize de çok sık geldiği, bilinen bir husus. Biz de İran’dan on milyar metre küp gaz alıyoruz. Gaz gelişi ne zaman duracak diye kulağım haberlerde. Amerika, bu gazı almayın diye ne zaman talimat verecek merak ediyorum.

Eşbaşkan bir dakika bile durmadan vanayı kapatır.

21.12.2011, bulentesinoglu@gmail.com

 


--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin