Arkadaşlar;
Gerçekte olması gereken sadece madencilik mi ? Yoksa Dengeler Teoremi mi ? Şu an tüm dünyada uygulanan bir Kapitalizm sistemi ve tüketim toplumu var. Bu herşeyi erip bitirmekte... Ancak, sadece paranın ön planda değer olduğu sistemde, bu tür empati oluşmadan yaşam alanını katletme sistemi ve empati oluşturmayan insanların oluşmasına neden olmaktadır.
Olması gereken ise; Dengeler Kuramıdır. Hiçbiri diğerinden daha üstün ya da alçak değildir. İnsanın enerji ve madene de ihtiyacı vardır. Ama, doğaya vereceği tahribatı da hesaplaması gerekmektedir. O yüzden; hem üretim sisteminin içinde olduğu, hem de kontrol sisteminin de onu dengeleyebileceği bir dengeler kuramı olmalıdır. Para kavramının olduğu bir ortamda, bencillik oluşacağından bu sistemin yaşaması söz konusu değildir.
Öncelikle; bu dünyanın bir parçası olduğumuzu, bu dünya olmazsa bizlerin de olamayacağımızı. Tüm ihtiyaçlarımızın kaynağının bu dünyada olduğunu, ama bu kaynakların sınırlı olduğunu bilmeliyiz. Önce dünyamızı ve evrenimizi çok iyi tanımalı... Ona göre, nerelerde maden yapılmalı, nerelerde rüzgar gerekli, çok iyi analiz etmeliyiz. Amacımız, Kar Bazlı Ekonomi olan doğayı hunharca yok etmek değil. Sosyal Bazlı Ekonomi olan, ihtiyaçlarımızın karşılanması şeklinde olmalıdır.
Gerçek anlamda düşünce değişiminin olması gerekmektedir. Sistem buna izin vermese bile, bu sistemin değişmesi gerekmektedir. Para, Kredi (olmayan para dövizi yatırma), borçlanma v.b. sistemi besleyen kaynaklardır. Bütün projelerimizin; insan ihtiyaçlarına eşit bir şekilde ve bol olarak dağıtıldığı sistem olmalıdır.
Bir madenci olarak; aşağıdaki habere üzülüyor ve kınıyorum....
Saygılarımla
Teknoloji gorilleri tehdit mi ediyor? www.cumhuriyet.com.tr
Son model teknolojik ürünlerin yapımında koltan madeni kullanılıyor. Rezervin yüzde 80'ine sahip Kongo ise gorillerin doğal yaşam alanı...
Koltan madeninin bilinen rezervinin yüzde 80’i Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bulunuyor. Madenin çıkarıldığı ana bölge ise Kahuzi Biega Milli Parkı. Park aynı zamanda dağ gorillerinin doğal yaşam alanı.
İç savaşla mücadele eden Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde maden çok önemli bir gelir kaynağı. Koltan madeni el ile çıkarıldığı için büyük emek istiyor ve on binlerce kadın, erkek ve çocuk bu madenlerde çalışıyor. Yaşam alanları bu maden için yok edilen goriller aynı zamanda ne yazık ki madencilerin yemesi için avlanıyor. Bu nedenle Kongo’nun sekiz milli parkındaki goril popülasyonu son beş yılda yüzde 90 azalmış durumda.
Gorilleri korumak için Dian Fossey Goril Koruma Vakfı ve Kongolular bölgedeki yerel halkın kalkınmasını ve ormanların korunmasını hedefleyen projeyle, gorillerin yaşam hakkını korunmaya çalışılıyor. Bu doğrultuda, bölgede son yıllarda kaçak avcılığa karşı mücadele sürüyor.
Öte yandan, goril popülasyonuna ve doğal yaşam alanlarına zarar verdiği gerekçesiyle koltan kullanan firmalar madenin bu bölgeden gelmediğini tedarikçilerinden belgelemelerini istemeye başlamış durumda.
Atlanta Hayvanat Bahçesi, Dian Fossey Goril Koruma Vakfı ve elektronik atık geri dönüşüm firması olan Eco-Cell cep telefonlarının geri dönüştürülmesiyle ilgili büyük bir kampanya başlattı. Elde edilen gelir, Gorilla Fund’un kaçak avcıları takip eden ve yakalatan ekibinin ihtiyaçları için kullanılıyor.
Sen ne yapabilirsin?
Elektronik aletlerin her yeni modeli çıktığında almaktan vazgeçebilirsin.
Gerçekten ihtiyacın olan ürünleri satın alabilirsin.
Elektronikleri geri dönüştürerek koltan gibi madenlerin yeniden kullanılmasını sağlayabilirsin.