Erdemir yerliye döndü kömürde üretim coştu
TTK sahalarını kiralayarak işleten özel sektör, demir-çelik sanayiinin de kömür ihtiyacını destekledi. Erdemir`in yerli kaynaklara yönelmesiyle 26 bin tondan 300 bin tona yükselen üretimde özel şirketlerin tetikleyici rolü oldu
Türkiye, 2023 yılına kadar enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için seferber olurken, yerli kaynakların devreye sokulması yönündeki çalışmalar da sürüyor. Zonguldak`ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu`nun devre dışı bıraktığı sahaları kiralama yöntemiyle 1989`da işletmeye başlayan özel sektör de demir çelik sanayinin kömür ihtiyacına destek verdi. Maden Yasası`nın 2004`te yürürlüğe girmesiyle 1989`dan itibaren devam ettikleri üretimi durdurulan ve ihaleyle yasal güvencelere kavuşan özel maden işletmeleri, yatırımlarla üretime gaz verdi.
300 BİN TONA TIRMANDI
Özellikle Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları(ERDEMİR) TAŞ`nin yerli kaynaklara yönelim politikası kapsamında yurt içinden tedarik ettiği kömür miktarını 2006 yılındaki 26 bin ton seviyelerinden 300 bin ton seviyesine yükseltmesi özel işletmelerin üretimine yansıdı. ERDEMİR`in istediği analiz değerlerinde üretim yapabilen özel işletmelerin bazıları üretiminin tamamını, bazıları da bir bölümünü fabrikaya satıyor. Yıllık 51 bin tonla başladıkları üretim rakamlarını yatırımlar ve istihdam sayısındaki artışla 1 milyon ton civarlarına yükseltmeyi başaran özel maden işletmeleri, yurt dışından ithal ettiğimiz kömürün düşmesine de katkı sağlıyor. Hükümetin yerli enerji kaynaklarına yönelmesiyle uyumlu gelişen süreçte verimlilik de artış gösterdi.
İSTİHDAMA BÜYÜK KATKI
Kurumun 28 sahasında faaliyet gösteren 19 firma arasında Bahadır Kardeşler Madencilik de var. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mümin Bahadır, TTK`nın atıl sahalarından ülke ekonomisine taş kömürü kazandırıldığını söylerken, özel sektörde 5 bine yakın kişinin istihdam edildiğini açıkladı. Bahadır, `Aylık ortalama 2 bin 500 ton kömür satıyoruz. Bunun bin 500 tonunu ERDEMİR`e, bin ton kadarını da Karabük`e ısınma amaçlı gönderiyoruz.` dedi. ERDEMİR`in yerli kaynaklara yönelmesinin ithalata karşı anlamlı olduğunu belirten enerji uzmanları ise tüm ülkede bu tarz adımın atılmasının istihdam için de önemli katkı yapacağını belirtti.
İthal etmeyi bırak, verimli kaynaklara bak
Erdemir`de yüzde 46,12 oranındaki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı(ÖİB) hissesi ile yüzde 3,17 oranındaki Türkiye Kalkınma Bankası(TKB) payının Oyak`a devrine ilişkin sözleşme 27 Ocak 2006 tarihinde tamamlanmıştı. Özelleştirme sürecinin devamında üretimin arttığına dikkat çeken uzmanlar, bilhassa yerli kaynaklara yönelimin arttığını, ithalden ziyade tüm yurtta arama çalışmalarının tırmandığına işaret etti. Daha verimli alanlara yönelindiğini ve yerli kullanımın enerji politikası halini aldığını kaydeden enerji uzmanları ise arama seferberliğinin şirketleri daha verimli yaptığını belirtti.Özellikle kömürdeki alternatif arayışların yerliye dönmesinin genel anlamda önemli avantaj sağladığına vurgu yapıldı.
Planlı yatırımlara devam
ERDEMİR yetkilileri TTK ve bölgedeki özel işletmelerden tedarik edilen kömür miktarının arttırılmasına yönelik önemli çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek, `Çalışmalar neticesinde yurt içinden tedarik ettiğimiz kömür 2006`daki 25 bin ton seviyelerinden 300 bin ton seviyesine çıktı.Planlı yatırımlar sürecek` dedi.
CEVAT KIŞLALI
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22 aakozel@gmail.com
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.