29 Kasım 2010 Pazartesi

Re: (MADENCİYİZTR) Krizdeki Fransız denizcilik devini Türk madencilik şirketi kurtardı

Bu haberin kaynagi nedir ?

   Erdinc SİVRİ 
 Mining Engineer
(Fron my iphone)

30 Kas 2010 tarihinde 00:03 saatinde, Abdullah AKÖZEL <aakozel@gmail.com> şunları yazdı:

Krizdeki Fransız denizcilik devini Türk madencilik şirketi kurtardı
Yıldırım Grubu, borç içinde yüzen denizcilik şirketi Fransız CMA CGM’nin yüzde 20’sini 500 milyon dolara satın aldı.
27 Kasım 2010 / 03:14

Yılyak Kömür ve Eti Krom’un sahibi Yıldırım Grubu, borç içinde yüzen denizcilik şirketi Fransız CMA CGM’nin yüzde 20’sini 500 milyon dolara satın aldı.

Dünyanın en büyük konteyner taşımacılık şirketlerinden Fransız CMA CGM, 5 milyar dolara varan borcundan dolayı aradığı yabancı ortağı Türkiye’de buldu.

Madencilik ve deniz nakliyatı alanında faaliyet gösteren Yıldırım Grubu, CMA CGM’nin yüzde 20 hissesini 500 milyon dolara satın aldı. Küresel krizden önemli zarar görmesi nedeniyle yeniden yapılanma süreci geçiren CMA, konteyner taşımacılığı alanında dünyanın en büyük 3’üncü şirketi konumunda bulunuyor. Yıldırım Grubu’nun, Fransız şirketin 10 kişilik yönetim kurulunda üç sandalyeye sahip olacağı, şirketin kurucusu Jacques Saade’nin ise CMA’nın sermaye ve oy haklarının yüzde 80’ini elinde tutacağı belirtildi. Merkezi Marsilya’da olan CMA’nın 2010 yılının ilk dokuz ayındaki gelirleri yüzde 38’lik artışla 10.5 milyar dolara, net kârı ise 1.4 milyar dolar.

Sıcak para arayışındaki CMA CGM, son 6 ayda Lübnan’ın eski Başbakanlarından Necip Mikati, Colony Capital, Belçikalı milyarder Albert Frere ve Qatar Holding ile ortaklık görüşmeleri yapmıştı. CMA CGM’ye ayrıca Türkiye’den Arkas Holding’in de talip olduğu konuşulmuştu. CMA CGM’nin yüzde 20’lik hissesinin Yıldırım Grubu’na satışıyla birlikte Fransız Hükümeti’nin Stratejik Yatırım Fonu FSI de şirkete yatırım yapacak.

Adını özelleştirmelerle duyurdu

Temelleri, Garip Yıldırım tarafından 1963’te ‘Garip Yıldırım ve Oğulları’ adlı inşaat malzemeleri satan küçük bir ticarethane ile atılan Yıldırım Holding’in yönetiminde Ali Rıza Yıldırım, Yüksel Yıldırım ve Mehmet Yıldırım bulunuyor. Yıldırım Kardeşler adını, Ekim 2003’te özelleştirilen Beykoz Kundura Fabrikası’nı 29.7 milyon dolara satın alarak kamuoyuna duyurdu. Ardından Şubat 2004’te özelleştirilen Gemlik Gübre’yi satın alarak dikkat çektiler. Yıldırım Holding, 2004 Eylül ayında ise 58.1 milyon dolara Etibank’a ait Elazığ Eti Krom’u bünyesine kattı. Zaman içinde çok hızlı bir büyüyen Yıldırım Kardeşler; Yılyak Kömür, Eti Krom, Gemlik Gübre ve Yılport Liman İşletmeleri gibi 11 şirketin sahibi. Yılyak markasıyla kömür ticareti yapan Yıldırım Grubu son olarak Avrupa’nın en büyük ferrokrom üreticisi İsveçli Vargön Alloys AB’yi de 100 milyon dolara satın almıştı.

Star



--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.