24 Kasım 2010 Çarşamba

((slayt izle)) Doğu'yu Batı'dan Okumak-Kore'ye Gene Asker Gönderir miyiz?



Doğu’yu Batı’dan Okumak:

Kore’ye Gene Asker Gönderir miyiz?

Bülent ESİNOĞLU

 

Türkiye’de yayınlanan tüm gazetelerde ve televizyon yayınlarında, Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye savaş başlattığı şeklinde haberler yer aldı.

 

Aslında Güney-Kuzey çekişmesi diye gördüğümüz manzara, Amerika-Çin rekabetinin yansımasıdır.

 

Amerika Kuzey Kore deniz ikmal yollarını kapatarak, Küba’da uyguladığı kapatma sistemine benzer bir deniz korsanlığını Sarı Deniz’de yapmaktadır.

 

Yıllarca uygulanan baskılar neticesinde, çatışma çıkınca, haberleri Batı basınından aldığımız için, hemen “Kuzey Kore Güney’e saldırdı” haberleri ile karşılaştık.

 

Amerika Çin’in gelişmesini durdurmak ve geriletmek için Taiwan, Tibet ve Kuzey Kore üzerinden tehditlerini sürdürüyor.

 

Amerika için bardağı taşıran son damla; Çin ve Rusya gibi iki devin, Kuzey Güney çatışmasından üç gün önce, 20 Kasım 2010 tarihinde, aralarındaki tüm ticarette dolar kullanmama kararı almaları oldu.

 

Aslında Çin, 1 Kasım itibari ile uygulamayı başlatmıştı. Rusya 20 Kasım Lizbon görüşmelerini bekledi ve o da uygulamaya başladı.

 

Amerika’dan cevap gecikmedi.

 

Zaten ekonomik sorunlar içerisinde kıvranan, ki kriz artık siyasi krize dönüştü, ABD’nin savaştan başka (eğer çare ise) çıkışı kalmadı.

 

Türkiye’ye yerleştirilecek Füze Sistemi de bu gelişmelerin bir parçasıdır.

 

Amerikan yönetimine göbekten bağlı siyasi iktidarın önüne, önümüzdeki günlerde, Kore’ye asker gönderme talebi gelirse hiç şaşırmamız gerekir.

 

Türkiye’nin uzak doğudaki çıkarları Amerika’nın çıkarları ile bütünleşmemesine rağmen asker göndermeleri onları daha da sıkıntıya düşürmez mi, bilinmez.

 

Çünkü onlar Türk Ordusunu Amerika’nın denetim alanları içinde çıkacak istikrarsız bölgelere müdahale gücü olarak görüyorlar.

 

Ama bu kez, Amerika dünya ülkelerini 1952’deki gibi kendi savaşına kalkan olarak kullanabilir mi bilmiyorum. Kore’ye asker göndermeye ikna edebilir mi belirsiz. Gerçi, Avrupa’nın uzak doğudaki çıkarları Amerika’nın çıkarları ile örtüşüyor.

 

Önümüzde sıcak günler var.

 

Amerika’nın karşısında, bu kez, 1950’lierdeki Çin yok. Çin savaştan ne kadar kaçarsa kaçsın, Amerika Sarı Denizi, kana bulamak ve kırmızı yapmak için elinden geleni ardına koymuyor.

 

24.11.2010, bulentesinoglu@gmail.com

 

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin