26 Mayıs 2010 Çarşamba

((slayt izle)) Bu planı bozmalıyız. // Bülent Esinoğlu



 Bülent Esinoğlu <bulentesinoglu@gmail.com>
26 Mayıs 2010 11:07

Bu Planı Bozmalıyız

Bülent ESİNOĞLU

Önce size bazı çarpıcı harcama miktarları vereceğim. Ve bu paraların tüm dünyada yarattığı bir sonuca değineceğim.

Amerika yılda 708 milyar dolar savaş sanayine para ayırıyor.

Kesintisiz savaşların büyük kazanç ve iş kaynağı olduğunu biliyorsunuz. Amerika’dan sonra en yakın rakibi Çin’in yılda 84 milyar dolar harcadığını söylersem, Amerika’nın dünyada yaratmak istediği hegemonyanın arka planı daha da açıklık kazanmış oluyor.

Amerika kendi krizini, kesintisiz savaşlar sayesinde, yarattığı “talep” ile aşamaya çalışıyor. Bu mekanizmayı Lookheed Martin, Nortrop Grunman ve Boeing firmaları aracılığı ile gerçekleştiriyor.

Avrupa’da ise durum oldukça farklı. Avrupa’nın savaşlar yolu ile iç ve dış talebi artırma olanağı yok. Avrupa’da baş gösteren krizin bitmek bilmeyen kronik bir kriz olacağı önemli iktisatçılar ve düşünürler tarafından dile getiriliyor. Hatta daha ileri gidilerek, kökten piyasacılıkla krizden çıkmanın olanaksız olduğu belirtiliyor.

Şimdilik düzenin sahipleri tarafından ellerindeki medya olanakları ile ya saklanıyor, ya da göz ardı ediliyor. Amerika ve AB’deki işsizlik sayılarındaki artışlar, mevcut kökten piyasacılığın bu işsizliğe çözüm getirememesi, talebin daha da düşmesine neden oluyor.

Zaten talep bittimi ekonomi de bitiyor.

Kapitalizmin bu durumdan çıkması için bir devrime ihtiyacı olduğu aynı iktisatçı ve düşünürler tarafından söyleniyor. Yani eskiden yapa geldiklerini yaparak bir kurtuluş görünmüyor.

Bu bakış açısından hareketle, dünyanın yeni bir devrimler çağına girdiğini sezmek o kadar uzak bir ihtimal değildir.

Bu şartlarda ülkemize dönersek, ülkemizde de kökten piyasacılık uygulanmakta ve sorunlar biriktikçe birikmektedir. Hele işsizlik her türlü adaletsizliğin ötesine varmıştır.

Bu durum ülkemizde de kökten değişiklik talebini yaratmaktadır.

Buradan yola çıkarak, emperyal güçlerin yeni bir planı devreye soktuğunu söyleyebiliriz. Büyümekte olan sorunlar, patlamaya giden yolun kilometre taşlarıdır.

Amerika bu durumdan kurtulmak için sol veya adı sol olan bir siyasi iktidar oluşturursa, biriken sorunları o iktidarın başına yıkarak, böylece solu bir kere daha başarısız kılarak, tekrardan işbirlikçilerini bir daha gitmemek üzere iktidara taşıyabilir.

Burada Ecevit örneğini hatırlatabilirim. 1977 de%43 oy ile iktidara gelip hiçbir şey yapamadığı gibi.

Dışarıdan bir plan yapılmış olabilir. Hatta iktidara gelecek olanların haberleri dahi olmayabilir. Kullanıldıklarının farkına bile varmayabilirler.(Gene II.Ecevit örneği)

Bu durumda iktidara gelecek olan sol partinin piyasa ekonomisini uygulayarak gidebileceği bir yer yoktur. Ancak, devrimci çözümler ile sorunların üstesinden gelebilir.

Devrimci çözümleri benimsemeyen sol bir iktidar emperyal güçler için çok kalay lokma olur.

CHP’ye bir operasyon yapıldığı ve bu operasyon üzerinden yol alındığı hesaba katılırsa, önümüzde iki yol vardır.

Ya devrimcileşerek ve ülke sorunlarını bu yol ile aşmak, ya da başkalarının planında figüran olmak.

Dikkat!

25.5.2010, bulentesinoglu@gmail.com


--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin