22 Ocak 2014 Çarşamba

((slayt izle)) Gotama Buda Budizm Ve Mersindeki Paralel Yapı İtirafı Mersin İçel Burak Canlı

GOTAMA BUDA BUDİZM VE MERSİNDEKİ PARALEL YAPI İTİRAFI…

Budizm ile karşılaştırıldığında halk görece olarak anlaşılır bir din olan Hinduizm gibi diğer dinlere ilgi duymakta olmasına rağmen dünyada yaklaşık 450 milyon Budist yaşamaktadır.

Buda öğretilerin ve ilham olduğu diğer öğretilerin anlatmak istediği; tüm şüphelerden tam anlamıyla arınmak, tanrıların demek istedikleri üzerinde düşünmek, dünya zevklerinden bütünüyle uzak olmak düşüncesidir.

Budizm’in yaygın olarak benimsendiği ülkeler; Çin, Bhutan, Japonya, Kamboçya, Laos, Moğolistan, Birmanya(Myanmar), Sri Lanka, Güney Kore, Tayvan, Tayland, Tibet ve Vietnam’dır.

Son zamanlarda ise eğitimli kesim Budizm öğretilerine ilgi duymaktadır. ABD, Avrupa, Avustralya Budizm’e doğru bir yönelişte bulunmuşlardır.

Gotama Buda MÖ 563-483 arasında Hindistan’da yaşadığı tahmin edilen Ruhani Öğretmen ve Budizm’in kurucusudur.

Buda “uyanmış kişi” anlamı ile peşine düştüğü yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışı sonucu oluşan Sidarta Gotama’da “ Amacına Ulaşmış” ruhani aydınlamayı anlatmak için kullanılan bir unvandır.

Şakya Kabilesi Kralının oğlu olan Sidarta Gotama her şeye sahip olduğu, dünyadaki tüm sorunlardan uzak kaldığı bir sarayda Altın Kafeste yaşamıştır.

29 yaşındayken hayatın gerçekte ne olduğunun, zenginliğin, lüks hayatın hiçbir mutluluk getirmediğinin, insanların yaşadıkları acıların ve önceki hayatının ne kadar anlamsız olduğunun farkına varmasıyla, Sidarta Goma, Hint Tanrısı Brahma’ya hayatının sonuna kadar, kendini insanlığı acıdan kurtarmaya adayacağına söz vermiştir. Bunun üzerine tek oğlu Rahula’yı karısı Yasodhara’yı ve şehrini terk edip çilenin ve acıların kurtuluş yolunu aramaya koyulmuştur.

Oruç tutan, çilecilik öğretilerini sıkıca uygulayan fakat sonunda da diğer din öğretilerinin aşırılığını önlediği için de derin düşünce “Meditasyon” teknikleriyle kendi yolunu aramış ve bu durumu “Orta Yol” olarak özetlemiştir.

Ölümünden kısa zaman önce kuzeni Ananda’ya “Doğan her şeyin bir gün yok olmaması mümkün müdür? Mümkün değildir Ananda. Sana daha önce de söylemedim mi Ananda? Sevdiğimiz her şeyden bir gün ayrılmamız gerekir.”

Ölür ve Paranirvanaya ulaşır. Son sözleri “Ey keşişler, size söylüyorum: Her olgu, bir gün yok olmak zorundadır. Bu yüzden yorulmadan savaşın.”

Günümüzde varlığını halen sürdüren kast sistemini, sosyal gruplar arasındaki sınıf ayrımını kabul etmez. Öğrettiği bilgi yoludur.

Jataka hikâyelerinde(günümüz ve geçmişin hikâyesi Buda’nın önceki hayatının anlatımı) öğretici amacı içerisinde altı paramita (sadaka verme, ahlak, sabır, şevk ya da enerji, tefekkür ve hikmet) öğütler.

Siddhartha Gautama, tarihte “Buda” sözcüğü hem kendisi hem de ona inanan ve bir yol gösterici olmadan kendiliğinden “uyanan” herkes için kullanılmıştır.

Budizm’de “buda” kişinin ruhunun saflık, masumiyet ve mükemmelliğin gücüne, kendiliğinden ulaşması ve böylece daha önce ortaya çıkarmadığı aydınlanmış (mükemmel) bilgeliği ulaşmak, ayrıca şefkat ve merhametten uzak sonsuz yaşamı sınırsızca geliştirmektedir.

Buda, kendini dünyevi şeylere artık bağlı olmayacak derecede her şeyden arındırmayı başarması halini Nirvana ile açıklamaktadır. Böylece Budist inancına göre artık yeniden doğuş döngüsüne bağlı kalmamış olacaktır.

Kişinin kendi beyniyle (aklıyla, zekâsıyla) konuşamayacağı için, ayrı bir varlık olarak “ego” düşüncesini reddetmiştir.

“Uyanmış, aydınlanmış”kişi, karanlık gecelere doğan güneş gibi, yanlışlarla, hatalarla dolu karanlığı bilgi ışığıyla aydınlatır.

Üç çeşit Buda vardır:

Samyaksambuda “Tam uyanmış” “Mükemmel aydınlanmış” mükemmel kurtuluş öğretisine yol gösteren, dünyevi kavramlardan uzaklaşmış, kendini yeniden keşfeden, kendisiyle özleşen, dünyayı öğreten, çeşitli yetenekleriyle ve deneyimleriyle birçok insana kurtuluş yolunu gösteren kişidir. “Dört Yüce Gerçek” öğretisi ile “Sekiz Aşamalı Asil Yol” öğretisini dünyaya yaydılar.

Pratyekabuda “Kendiliğinden uyanan” uyanışını kimseye söylemeden,  başkalarını aydınlatıp onları kurtuluş yoluna götürmeden ve sadece kendi kurtuluş yolunu kendi kendine bulan kişidir.

Sravakabuda “bir dinleyici olarak uyanmış olan”

“Her kim kibir, eğlence ve körelen duygularla yaşamaktansa, düzgün bir hayatı arzu ediyorsa, o insan mükemmel Azizdir(Arahan’dır).Mersin İçel Burak Canlı

 

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
---
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "pınarslayt" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için pnarslayt+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için, https://groups.google.com/groups/opt_out adresiniz ziyaret edin.