8 Mayıs 2013 Çarşamba

Yan: (MADENCİYİZTR) GERZE DİRENİŞİ

Sevgili Meslekdaşlarım.
30 yıllık mühendislik hayatının yarısından fazlasını doğa dostu madencilik uygulamaları için çalışarak geçirmiş biri olarak çevre ve madencilik konusuna ilişkin birkaç şey söylemek istiyorum.
Öncelikle madenciliği çevreye düşman olarak göstermek insafsızlıktır. Çevreyi çok da gözetmeden yapılan çalışmaların da olduğunu biliyoruz ancak bu madenciliğin değil özensizliğin bir sonucudur. Hararetle iddia ediyorum ki madencilik, çevre ile dost bir şekilde yapılabilir. Madencinin bir yandan madencilik yaparken bir yandan da toprağı, suyu, havayı, canlıları ve insan sağlığını koruyabileceği teknolojileri vardır ve tüm dünyada başarı ile uygulanmaktadır. Ayrıca abartıldığı kadar da ilave maliyet yüklemez.
Bunu yapmak için yatırımcı madencimizin, teknik elemanların, denetleyicilerin bilinçli olması gerekir. Sadece çevreyi korumak tek başına çok da yarar sağlamaz. Aslolan çevre koruma bilincine sahip bir kalkınma anlayışına sahip olmalı en az zararla, en az atıkla, doğal kaynakların en tutumlu şekilde tüketilmesiyle  en doğru yönetilen çevre planları ile üretimi birlikte götürmektir.
Doğal olarak, mühendis olan meslektaştarımıza bilinçli madencilik noktasında daha zor ve ciddi görevler düşmektedir.  Kolay olan itiraz mekanizmasıdır. Zor ve doğru olan da bilinçli bir şekilde yatırımların doğru yapılması yolunda adım atılmasına katkıda bulunmak olmalıdır. Zaten bir mühendisin görevi itiraz etmek değil soruna çare bulmaktır diye düşünürüm.
Doğru adımların atılması derken  sadece doğru bir teknik yatırımdan da bahsedemeyiz. İşin sosyal yönü, hukuki yönü, halkla ilişkiler yönleri de devreye girer. Mühendisler özenle tasarımladıkları çevreyi de düşünen bir üretim modelini yöre insanına da anlatmalı, yasa ve yönetmeliklerin sınırlarını iyi bilmeli, yöre ve ülke insanına ile ekonomiye katkı getirmesine önem vermelidir. Altın madenlerine karşı olan muhalefetin giderek azalmasının nedeni sadece istihdam nedeni ile insanların seslerini çıkarmamaları değildir. Yöre halkının yapılan tüm olumsuz propogandalara rağmen, projelerin çevreye nasıl önem verdiğini gayet şeffaf olarak görmeleridir.
Ancak hiç bir projeden tüm insanların tamamının ikna olması beklenemez. Madencilerin üzerine düşen doğruyu yapmakdır. Madenciler projelerinin tartışılmasından hiç bir zaman kaçmamalı, gerektiği noktalarda eleştiri de özeleştiri de samimiyetle yapılmalıdır. Bunları yaptıktan sonra da biz maden mühendislerine çevre düşmanı veya doğa katili diyenlere tabi ki sesimizi yükseltebiliriz.
Saygılarımla
H. Nejat Utkucu
Kimden: Temiz ÇEVRE <mstkkn@gmail.com>
Kime: madenciyiztr@googlegroups.com
Gönderildiği Tarih: 6 Mayıs 2013 21:09 Pazartesi
Konu: Re: (MADENCİYİZTR) GERZE DİRENİŞİ

Dusunulen santral ithal komurle calisacaksa karsiyiz
24 Nis 2013 23:21 tarihinde "Mustafa PEKTAŞ" <mustpekt@gmail.com> yazdı:
Konuyu geçen gün GreenPeace tarafından yapılan eylem ile yani İstanbul'da açılan dev afiş sonucu yazılan haberlerle basından öğrendim. 

Çevreci(?) bir örgüt olarak isim yapan Greenpeace malumunuz üzere madene ve madenciliğe karşı, bazen bilgi sahibi olmadan direkt karşı, bazen ise detaylı bilgiler ile  zararları ortaya koyarak madencilik faaliyetlerine karşı çıkan bir örgüt.

Green Peace tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Anadolu Grubu Yön.Kur.Başk. Tuncay Özilhan’ın Sinop’un Gerze ilçesinde kurmayı planladığı santralın binlerce kişinin hastalanmasına neden olacağını anlatmak istedik. Bunu da, bilimsel bir rapora dayanarak söylüyoruz. Sayın Özilhan, dünyanın en kirli enerji üretim biçimi olan kömürlü santral ile Gerze halkının sağlığıyla oynamayı planlıyor. Diyoruz ki, bundan vazgeçsin, rüzgâr, güneş gibi temiz enerjilere yatırım yapsın."

Sizler ne düşünüyorsunuz, bu sefer gerçekten haklılar mı?

Bergama'da Uşak'ta bölge halkı altın madenini istemiyoruz diyorlardı önce, ancak belirli bir zaman sonra bölge halkının istihdamına kat ve kat yarar sağlamasuı ile bu aykırı sesler kesildi, sizce de GEZE'de de böyle durum mu olacak?

Termik santral daha mı tehlikeli, biz madenciler daha doğrusu büyük patronların yatırımcıların teknik elemanı olarak çalışan ya da sektörde iş arayan yılda yaklaşık 1200 maden mühendisi olarak mezun olan biz maden mühendisleri de mi çevre düşmanıyız, bize yakıştırılan doğa katili kavramına sessiz mi kalmalıyız ilgili madencilik sivil toplum kuruluşları ile?Bu gibi konularda ortada bir gerçek var ise gerçek bir zarar var ise bizimde bölge halkının yanında olmamız gerekmez mi?

MADEN VE ÇEVRE herzaman tartışılmıştır ancak samimiyetlikten yoksun, özeleştiri yapmadan tartışıldı hep 3 maymun oynadık bizler, artık bu kabukları kırma  vakti gelmedi mi?

Kazasız çalışmalar dilerim.
Sağlıcakla...

Mustafa PEKTAŞ
Maden Müh.


--
--
http://www.madenilan.com/ (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
mailto:madenciyiztr%2Bunsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.
 
---
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "MADENCİYİZTR" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için mailto:madenciyiztr%2Bunsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için, https://groups.google.com/groups/opt_out adresiniz ziyaret edin.
 
 
--
--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.
 
---
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "MADENCİYİZTR" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için, https://groups.google.com/groups/opt_out adresiniz ziyaret edin.