19 Haziran 2012 Salı

(MADENCİYİZTR) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU


Sıra İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının güncellenmesine geldi

20 HAZİRAN 2012, İş Sağlığı ve Güvenliğinde önemli gün. Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliğinin tarihçesinde bilinmesi gereken bir gün olacak.

 TBMM, iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkararak iş sağlığı ve güvenliği kanunu olmayan tek Avrupa ülkesi konumundan bizleri çıkardı. 1.426.161 işyerinde çalışan 10.984.191 işçinin İSG hizmetlerinden yararlanmasının önünü açtı.

Sanayi, hizmet, kamu görevlisi ayrımı olmaksızın, 22 milyon çalışan İSG kapsamına alınıyor. Çok tehlikeli işlerin yapıldığı ve 1-9 çalışanı olan işverenlerin işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlığı hizmetlerinin bedelini SGK ödeyerek işverenlere finans desteği verilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen iş Güvenliği Uzmanlarının Belgeleri geçerlilik kazanacak. İşverenler Mevzuatın istediği İş güvenliği uzmanı bulamamaktan kurtulacaklar.

4857 sayılı İş Kanununa göre çıkarılmış 34 yönetmelik bir süre daha yürürlükte kalacak. Sıra Kanunun istediği şekilde yönetmelikleri en kısa zamanda yeniden çıkarmakta. Bakanlık, Sosyal tarafların görüşlerini dikkate alarak yeni yönetmelikleri hızla çıkarmalıdır.

İşçi, işveren ve devlet el ele vererek İSG Mevzuatı hızla güncellenmeli, Bu dönemde yapılacak olan çalışmalara sendikalar ve meslek odalarının yanında iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimlerinin oluşturduğu sivil toplum örgütlerinin katılımı sağlanmalıdır.

Kanunun geçici 4. Maddesi “Bu Kanunun yayımı tarihinden önce Bakanlıkça verilen işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı sertifikası veya belgesi ile Türk Tabipleri Birliği tarafından verilen işyeri hekimliği sertifikası sahiplerinden belgeleri geçersiz sayılanlar, mevcut belge veya sertifikalarını Kanunun yayımından itibaren bir yıl içinde 6 ncı maddeye göre düzenlenecek belge ile değiştirmeleri şartıyla bu Kanunla verilen bütün hak ve yetkileri kullanabilirler.” şeklinde düzenlenmiş bulunmaktadır.

 

Ancak 2005 yılından buyana Danıştayın vermiş olduğu kararlar sonucu Bakanlık yenileme eğitimlarinin yapılmasına izin vermemişti. Belgeleri geçerli duruma gelmiş bulunan İş Güvenliği Uzmanlarının 30 saatlik yenileme eğitimlerini almaları gerekiyor.

Bakanlığın, öncelikle Yönetmelik gereği yapılması gereken yenileme eğitimlerini başlamasını  bekliyorum.

--
Mesut TORAMAN
Maden Mühendisi
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.