16 Haziran 2012 Cumartesi

(MADENCİYİZTR) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUN TASARISI

 

Sayın Milletvekili

 Türkiye büyük millet meclisi sağlık ,aile,çalışma ve sosyal işler komisyonunca hazırlanan 277 sıra  sayılı  İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı ( komisyon metninde )

MADDE 8- (1) İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının hak ve yetkileri, görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle kısıtlanamaz. Bu kişiler, görevlerini mesleğin gerektirdiği etik ilkeler ve mesleki bağımsızlık içerisinde yürütür.

(2) İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları; görevlendirildikleri işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirir; bildirilen hususlardan hayati tehlike arz edenlerin işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde, bu hususu Bakanlığın yetkili birimine bildirir.

(3) Hizmet sunan kuruluşlar ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur.

(4) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölüm meydana gelen işyerinde, bu ölümde ihmali tespit edilen işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının yetki belgesi askıya alınır.

İbareleri bulunmaktadır. İş güvenliği uzmanı iş verenlerden maaş alarak çalışmaktadır. İş verenlere  iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili öneri ve tavsiyeler bulunmaktadır. İşverenler  bunların uygulamadığında ilgili maddeye göre  bakanlığa şikayet etmesi gerektiği yazılmaktadır. Maaşını işverenden alan iş güvenliği uzmanın iş vereni bakanlığa şikayet etmesi mümkün görünmemektedir. İş güvenliği uzmanın iş güvencesi bulunmamaktadır. Sen misin beni şikâyet eden deyip çok rahat bir şekilde işten atılabilecektir. Bu mesleğin bu şekilde icra edilmesi mümkün görünmemektedir.

ÖNERİMİZ:   

 Komisyondada önerilen tasarının 8 inci maddesine  İşyeri hekim ve iş güvenliği uzmanlarının görevlerini etik kurallar ve bağımsızlık içinde yürütebilmelerini teminin, ILO'nun 161 sayılı sözleşmesi ve 112 sayılı tavsiye kararı ile 2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nda da mevcut olduğu üzere, işyeri sendika temsilcisine sağlanan güvencelerin sağlanması gerektiğidir. Yada ilgili bakanlık iş güvenliği uzmanı mesleki bağımsızlığı sağlayacak bir yönetmelikle düzenleme yapmalıdır. Örnek olarak  İş verenlerin para yatıracağı bir havuzdan iş güvenliği uzmanın maaşını alması gibi .

Komisyon metninin 8 maddesi 4 üncü fıkrasında ‘(4) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölüm meydana gelen işyerinde, bu ölümde ihmali tespit edilen işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının yetki belgesi askıya alınır. ‘ ifadesi bulunmaktadır. Zaten işletmelerde  ölümlü iş kazası halinde adli makamlarca iş yeri yetkililerine ( işverene, genel müdüre, iş güvenliği uzmanına, iş yeri hekimine , teknik müdüre , v.b.)  dava açılmakta kusurları oranında ceza      ( hapis, para cezaları  ) verilmektedir. Ayrıca belgelerinin askıya alınması bu konuda yıllarca çalışan profesyonellerin bu mesleği yapamaz hale gelmesine sebeb olacaktır. Bir kaza halinde işyeri çalışacak, iş veren para kazanacak , genel müdür – teknik müdür –ve diğer mühendisler çalışacak hayatlarına devam ederken iş güvenliği uzmanı  mesleğini icra edemeyecek , hayatını idame edemeyecek, tecrübeleri  heba olacaktır. Bu eşitsizlik yaratmakta ve iş güvenliği uzmanlar günah keçisi ilan edilmesine sebep olmaktadır.

 ÖNERİMİZ:

Komisyon metninin 8 maddesi 4 üncü fıkrasının metinde çıkarılmasıdır.  ( Komisyondan önce bu fıkra zaten taslakta bulunmamaktadır )

Sayın Milletvekilleri yukarda anlatılan sebeplerden dolayı    ilgili maddelerin iptal edilmesini veya değiştirilmesini sizlerden talep ediyoruz. Bu konuda yardımlarınızı esirgemiyecenizi umuyoruz.

 Saygılarımızı sunarız.

İş güvenligi Uzmanı / Adayı  Adı Soyadı :  CENGİZ ÖZEN MADEN MÜHENDİSİ A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI