12 Aralık 2012 Çarşamba

((slayt izle)) Atatürk'ü Silmeye Güç Yetmez... // Av.Ertuğrul KAZANCI / Eski ADD Genel Başkanı





--

      (Cumhuriyet Gazetesinin 12.12.2012 tarihli sayısında yayımlanmıştır.)

 

               Atatürk’ü Silmeye Güç Yetmez…

  “Mazlum” ulusların antiemperyalist önderi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk, devrimci ideolojisiyle birlikte kendi ülkesinde yok edilmek istenmektedir. Ama bilinmesi gereken odur ki; tarihsel akışın çağcıllık ve bilimsel mantığına aykırı bu uğraş, ulusumuzun değer tanır bilincinde yer  bulmayacaktır.

                                                                   

                                                                  Av.Ertuğrul KAZANCI / Eski ADD Genel Başkanı

    

 Ülke ve ulusunun kıvanç ve övgüleri ötesinde evrensel kabul görerek olumlu bir önemsenme alanı yaratmış kişiler, haksız ve insafsız yergilere hedef olabilmişlerdir. Ömürlerini canları pahasına toplumlarına adamış insanların, katı bir karşıtlığın önyargılarıyla karalanmak istenmeleri, şaşkınlık ve hatta dehşet vericidir.Atatürk de kimilerince aynı kınanası söz ve davranışlara muhataptır.

    Akıl,bilim ve algı öğelerini dışlayanlar için Atatürk, günümüz Türkiye'sinde ve Sevr'cilerin Batı dünyasında başlıca ve bağnazca  bir hedeftir. Oysa Atatürk, ne yapmıştır? Çanakkale’de Osmanlı’nın onurunu kurtarmış, sömürgecilere fırsat  vermeyen bir direnci tarihe armağan etmiştir.1909 tarihinde yönetimden indirilen eski Devlet Başkanı  II. Abdülhamit’in bu konudaki anıları  okunmalıdır. İlgi çeken vurgulama; “Anafartalar” kahramanına duyulan takdir dolu ifadelerdir. Çanakkale ve Atatürk’ü yan yana getirmemeye çalışanlar,anıları  dikkatle okumalıdırlar (*).

    Atatürk,emperyalizmin öğütlerine göre davranan uzlaşmacı alçalışa, Anadolu İhtilâliyle bayrak açan halk mücadelesine rehberidir.Kendisinin yanı sıra, İstanbul’un idam fermanlarına hükümlü yurtseverlerle beraber, özgürlük ve bağımsızlık kıvancını ülkeye yaşatan “öncü iradedir”. İleri ve toplumcu ölçütlü   ulus-devlet kurumunun da yetkin  bir  yol göstericisidir.

      İrdeleme:

     “Kemalist” devrimin hangi bölümü yadsınabilir ve hangisi halk zararınadır? Nesnel kıstaslarla vurgulanması gerekirse; “biat” yöntemine, Cumhuriyet son vermiştir.Tebaalık, yurttaşlık sıfatıyla konum değiştirmiştir.

    Eğitim, sağlık, ulaşım,sanayi ve tarımı kapsayan  üretime dayalı çabalar, toplumsal aşamalardır.Hukuk,kadın hakları,yazı,dil,harf, kıyafet ve güzel sanatlara ilişkin atılımları nasıl bir devrim gerçekleştirmiştir? Bilim ve fen zemini amaç saydığı ya da;halkçı-devletçi, barışçı ve demokrat ulusal bir Cumhuriyet  yolu için mi Atatürk suçludur ?

      Nerede ve hangi affedilmez yanlışları söz konusudur ki; koyu yergilerden tutunuz da suikastlar bile Atatürk’ü bulmuştur? “Devrimin, halka mal olmamış safhaları vardır” diyebilen siyasal iktidarların eleştirilerine neden muhatap kılınmıştır?

     Düşünce ve siyaset adamları, Gandi'den; Lenin, Muhammet Ali Cinnah, Venizelos ve Nehru’ya, Mao'dan; Nasır, Castro, Chavez ve Tito’ya, De Gaulle'den; Habip Burgiba,Sukarno ve Nkrmah’a, Churchill'den; Roosevelt, Kalinin ve Briand'a doğru dile getirilen övgülerle anılan  bir liderin, temelini attığı ülkede “hezeyanlarla” karşılaşması acı değil midir?   Küba,Venezuella,Şili,Meksika,Hollanda,İtalya,Belçika,YeniZellanda,Avustralya,Hindistan,Pakistan,Romanya, Bulgaristan, Makedonya,Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Japonya niçin Atatürk'ün; heykel,anıt ve cadde adlarını taşıyor? Daha da yapılacak saptamaların ötesinde neden bunca dış ülke Mustafa Kemal'i simgelerle bağrında tutuyor?

      Kurtuluş savaşımızda düşman ama sonrasının dostu Yunanlı ozan Nomdis’in: “Ulusları çatıştıran emperyalizmdir” gerçeğinden yola çıkarak; “Sana selam, sana hayranlık” dizelerini kaleme aldığını hiç mi okumamışlardır? Keskin sömürgeci İngiliz Başbakanı Lloyd George:“Ne yazıktır ki; bu kez bir deha, Türkiye’ye isabet etti” yakınmasını dürüstçe söyleyebilirken, Atatürk karşıtları hiç mi  ders almamışlardır ?

      Atatürk’ü küçülterek Cumhuriyet ve devrime özensiz tavır almak, tarihi  bilmezlikle eşdeğerdir. Kurtuluş savaşında sadece Yunanlılarla çarpışılsaydı, İsmet İnönü;“Lozan” antlaşmasını imzalarken niçin karşısında on bir ülkenin delegeleri vardı?

     Atatürk, zulümden kurtarmak için başına geçtiği, kamuya yararlı düşünce ve eylemlerle yaşamsallık verdiği bir halka güvenmiştir. Ama yurtsever halkın arasına karışarak “pusu kuranlara” da işaret etmiştir. Gerçekten de onlar; “ret ve inkar” dolu hınçlarını eksiltmemişlerdir. Önce canice tertiplerle canına sonra da Cumhuriyet ve devrime kastetmişlerdir. Bu ne üzücü  durumdur?

     Gündemlerine; “Ulusçulukla hesaplaşmayı” aldıklarını  beyan edenler, anıtların yollarını kesenler, Kurtuluş savaşı isyancıları adına Vakıflar kuranlar,Lozan düşmanlığında Sevr'cileri aratmayanlar,“Atatürkçülüğü çöpe atmaktan” konu açanlar "vicdan" özgürlüğünü kötüye kullananlar, hukukun üstünlük ve işleyişini örseleyenler, emperyalizmle işbirliği yapanlar ve nihayet eskinin dönek  liberalleri, Atatürk’ü tasfiye peşindedirler.   

    Bu ulus; emperyalizmin “yedi düveline” meydan okumuş ve üstelik içteki şakilerle baş etmiş onurlu bir geçmişin kalıtımını taşımaktadır. Bu ulus; egemenlik erkini “cumhura” mal eden kudrettir. Bu ulus; demokratik halk devrimini  gerçekleştiren özgün bir kuvvettir.

      Sonuç:

      Hurafe ve safsatalara” dayalı siyasetler gün olur becerisini yitirir. Ortada kalacak olan; ilerici ve toplumcu ulus-devlet zeminidir. Atatürk’ü halkından kopararak; silmeye  çalışanlar, sadece; “bedhahlar” yani kötü kötücüllerdir.Tarihin çöplüğü de Atatürk’ü değil,onları beklemektedir...

---------------------------------

age.Sayfa:155-156 Alter y.Ank.2009.

 

    

    

 

 

Görüş, düşünce ve iletileriniz için aşağıdaki haberleşme ağını kullanabilirsiniz

Saygılarımla

kotanlartr@googlegroups.com

 http://groups.google.com.tr/group/kotanlartr?hl=tr

 


--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin