16 Ekim 2012 Salı

((slayt izle)) NUTUK BÖYLE YAZILDI!. // Sacide Kıvırcık



 

 

NUTUK BÖYLE YAZILDI!.
 

Gazi Mustafa Kemal Paşamız 15 Ekim 1927 cumartesi günü saat 10.00’da alkışlar arasında (1919-1927) 9 aylık dönemin engellerini aşmanın coşkusuyla BÜYÜK NUTKU vermek üzere kürsüye ilerledi ve konuşmaya başladı.

 

15-20 Ekim 1927 tarihlerinde altı günde (günde altışar saatten) toplam 36 saat 31 dakika konuşarak tamamlandı. Son gün 20 Ekim’de altı oturum yaparak 20.25’de gençliğe hitabesini söyleyip kürsüden inerken Gazide, dört yüze yakın delegede ağlıyorlardı. (SÖYLEV - Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun kitabından)

 

Büyük önderimiz, Nutuk’ta Türk milletinin kurtuluşunu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu tarihsel sıraya uyarak anlatmıştır, Böylece içeriği ve oluşumu bakımından birinci planda bir siyasal belge ve tarihsel kaynaktır.

 

NUTUK bir hatıra kitabı veya bir doktrin kitabı hiç değildir.

 

Büyük boyda yirmi iki sayfa tutan Söylev (Nutuk)Mustafa Kemal Paşaya göre hesap verme belgesidir.

Önderimiz görev saymıştır halkına her detayı ayrıntılı ve yüzde yüz doğru olarak anlatmayı, işte bu yüzden siyasal ve tarihsel önemi çok büyüktür.

 

Türk orduları yedi düvelle (devletler) emperyalistlerle çarpışırken cephe gerisindekiler yeni bir devlet ve hükümet şekli yeni bir siyasal rejim arayışı içindeydiler.

 

BU CUMHURİYET OLACAKTI ve demokratik bir rejim kurulacaktı.

 

Nutuk bir yanda bağımsızlık savaşını anlatırken, bir yandan da yeni rejim kurulması aşamasındaki çetin tartışmaları çatışmaları anlatmaktadır.

 

Tarihsel önemi böylesine büyük bir yapıt bugün 85 YAŞINDA, hiç başka belge ve kaynaklara gerek duymadan REHBER KABUL ETMELİYİZ.

 

Özellikle Cumhuriyet değerleriyle alay edenlerin, her gün kuruluş felsefesine ilkelerine çürütmeye çalışanların, yıkmaya çalışanların kendisine tarihçi diyen bir takım karanlık adamların, özellikle ülkeyi bölmeye çalışan hainlerin acilen okuması gerekir.

 

Tüm engellemelere karşın yok olmuş Türk ulusunu yeniden var eden MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü saygıyla anıyoruz.

 

Yeniden yok etmek isteyenlerin, resimlerini indirenlerin, ders kitaplarından kaldıranların, büstlerini parçalayanların, heykellerine tırmanıp paçavralar bağlayanların kendileri yok olacaklar.

 

Falih Rıfkı Atay “Kazandığı zaferlerden de büyük adamdı” demiş.

Evet, işte o yüzden küçük insanların gücü seni asla yok etmeye yetmeyecektir.

 

Sacide Kıvırcık

 

 

http://www.yozgatyenigun.com/nutuk-boyle-yazildi-makale,1068.html

 




--

Görüş, düşünce ve iletileriniz için aşağıdaki haberleşme ağını kullanabilirsiniz

Saygılarımla

kotanlartr@googlegroups.com

 http://groups.google.com.tr/group/kotanlartr?hl=tr

 


--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin