20 Temmuz 2012 Cuma

((slayt izle)) Bağımsız Dış Politika Onuru.. // Ertuğrul KAZANCI Eğitimci / Hukukçu







           

(Cumhuriyet gazetesinin 20 Temmuz 2012 tarihli sayısında yayımlanmıştır.)

Bağımsız Dış Politika Onuru..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------     

       Kurtuluş ve kuruluş yıllarındaki; başı dik, etkin ve kararlı dış politik tavrı, emperyalizmle özdeş, itibarı düşük ve bağımlı yandaşlıklarla yitiren Türkiye'ye bu durum yakışmamaktadır. Bir ülke ancak kendince değerlendireceği siyasetlerle uluslararası saygınlık kazanabilir.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                   

                                                                                                                                   Ertuğrul KAZANCI Eğitimci /Hukukçu   

    Bangladeşli ozan "Nazrul İslam" 1919 yılında yazdığı ünlü şiirinde, Anadolu'da başlayan antiemperyalist İhtilali; "Kükre, bize kuvvet ver kutsal hıncından / Bu hınçta özgürlük var, bağımsızlık var" dizeleriyle niteler. Doğu Asya'dan yükselen bu sese Latin Amerika'da kurulan "Kemalist Gençlik" örgütü ortaya çıkarak yanıt verir. Çünkü Asya-Afrika ve Güney Amerika halkları emperyal sömürgeciliğin hükmü altındadır.

     İşte o süreçte "Mazlum uluslar" adına görkemli bir direnç,  Anadolu bozkırında evrensel bir etkiyle yükselir.  Kapitalist saldırganlığın tutsağı olmuş ezilen halklar, başarıların utkusuyla taçlanan şanlı Anadolu İhtilalinden aldıkları güçlü esinlenmeyle var oluş kudreti kazanırlar. Bu esinlenme uzun tarihsel dönemeçlerden geçerek, günümüze değin uzanacaktır.

      Bir İrdeleme:

      Kuruluş yıllarında Türkiye Cumhuriyeti dış politikası, geçmişindeki şanlı mücadelesinden esinlenir. Gerçekçi, hukukun üstünlüğünü esas alan, maceracılıktan uzak ve "Lozan" dengeleri içinde bir yol izlenir. Ulusal çıkarlar önde tutulur. Bilimsel ve çağcıl kıstaslarla örtüşen, eşit ilişkileri gözeten bir bakış devlete egemen olur. Diğer devletlerin yönetimlerini etkilemek veya halklarını kışkırtmak ise asla söz konusu olmaz.

     36 milyon insanın yaşamını yitirdiği Birinci Dünya Savaşının henüz etkileri silinmeden yeniden çatışma çığlıkları atmaya başlayan faşist karakterli emperyalizme karşı süreçte Ankara; "Yurtta ve dünyada barış" ilkesine bağlı ama bağımsızlığını her ne pahasına mal olursa olsun koruyan bir siyaseti dış dünyaya sergiler.

     "Kimin uşağı olursak ayakta kalır, durumu idare ederiz" düşüncesi akıllardan geçmez. Önce komşularıyla dostluk ve saldırmazlık zemininde bağdaşıklıklar kurulur. Sovyetlerle her türlü dayanışma içinde yaşanırken "Balkan Antantı" 1934 yılında, Ortadoğu'yu kapsayan "Sadabat Paktı" da 1937'de Türkiye'nin asli kurucu öğe olarak ülkeyi yücelttiği bir dönem olarak tarihte yer alır. Komşumuz İran,  içtenlikle dostluğunu arttırılır.

     1924'te başlayan "Mübadele" Türk ve Yunan hükümetlerince anlaşmaya bağlanır. İki devlet arasında ilişkiler gelişir. Başbakan İnönü Atina'da, Venizelos Ankara'da uygun koşullarla karşılanırlar. 1926 tarihinde "Musul" sorunu, petrolden % 10 pay alınma esasına oturtulur. Eğer "Şark isyanı" körüklenmeseydi durum çok daha değişik olurdu.1936'daki "Möntrö" antlaşması, Türkiye'yi Boğazlarda egemen kılar. "Hatay" 1936-1939 sürecinde dikkatle izlenerek, anavatana katılır. Dünya ülkeleriyle ilişkiler onurluca geliştirilir.

     Atatürkçü dış politikanın; ulusal güce dayalı, sınır dışı serüvenci sarkmalara kapılmayan nesnel dış politikası İnönü'nün de katkısıyla İkinci Dünya Savaşında özenle sürdürülür. 52 milyon cana kıyan savaş kasırgasında Türkiye yaralanmaz. Ama aslı olmayan Sovyet üs ve toprak istemlerine ilişkin "yalan rüzgârına" inanılınca öngörüsüzlükle işler değişir. Hele 1950'ler sonrasının dış politika felaketleri, üst üste dizi olur.

    Sonrası:

   "Kore" savaşı pahasına girilen NATO veya emperyalizmin Ortadoğu siyaseti için üye olunan CENTO paktlarıyla ya da Güneydoğu Asya'daki SEATO' ya yandaşlık, Türkiye'yi başı dik konumundan söktü attı. Özellikle 1955 tarihli "Bandung" konferansı, sömürgeciliğe mücadele eden halkları Türkiye hesabına kapsamlı bir tepkiye sürükledi. Çünkü Türkiye, artık mazlum uluslara "asiler" diyor ve: "Eğer bağımsızlık isterseniz yeni sorunlarla karşılaşırsınız" diyerek: "sömürge kalın" şeklinde inanılmaz beyanlarda bulunuyordu.1956'daki "Süveyş" saldırında Türkiye Mısır'a karşı Batı'nın yanında yer aldı. Nasır ve Nehru gibi saygın devlet adamlarının o tarihlerde Türkiye dış politikası için dile getirdiği söylemler, tam anlamıyla aşağılamadır.

    Türkiye'nin Batı bağımlısı hükümetleri yıllardır iş başındadır."Bir koy, beş al" sloganlı ve emperyalizm yandaşlığına tutsak dış politikalar yürütülmektedir. Örneğin; ABD-AB şemsiyesinde; Irak'a girmek için çaba göstermek, Libya saldırısına destek, Suriye'ye karışarak bir tarafa lojistik payanda olmak, İran'ın burnuna füze yerleştirmek son hünerlerdir. Bu tutumun ülke ve ulus çıkarlarını kollayan nesnel Atatürkçü dış politika çizgisiyle birleşen yönü var mıdır?  

   Sonuç:

   Yarım yüzyılı aşan bir süreçte dış politikada ciddi ve tutarsız yöntemler izlenmiştir. Bangladeşli ozan Nazrul İslam’ın şiirinden esinlenmeyenler, Karayiplere Atatürk’ün “Nutuk” yapıtını bile getirerek okuyan Fidel Castro’nun: “Mustafa Kemal varken neden başka önderlikler arıyorsunuz?” öğüdünden ders alsınlar. Şili başkenti Santiago’da İsmet İnönü’nün : “Vatan sana minnettardır” levhalı Atatürk büstünün niçin orada olduğunu düşünsünler veya Venezuellalı devrimci Chavez’in ülkesinde model olarak donattığı “Kemal Atatürk” tanıtımlı sosyal fabrikalara, yani Kamu İktisadi Teşekküllerine bir baksınlar..

  

    

    

  




--

Görüş, düşünce ve iletileriniz için aşağıdaki haberleşme ağını kullanabilirsiniz

Saygılarımla

kotanlartr@googlegroups.com

 http://groups.google.com.tr/group/kotanlartr?hl=tr

 


--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin