16 Temmuz 2012 Pazartesi

(MADENCİYİZTR) Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan Çöllolar Kömür Sahası'nda 11 kişinin hayatını kaybettiği heyelanla ilgili 23 kişi hakkında dava açıldı.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne kömür sağlayan Çöllolar Kömür Sahası’nda 11 kişinin hayatını kaybettiği heyelanla ilgili 23 kişi hakkında dava açıldı.

Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen iki ayrı heyelanla ilgili soruşturmasını tamamladı. Soruşturma sonunda kömür sahasını işleten Park Teknik A.Ş. ve EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nde görevli 23 kişi hakkında "bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Her iki göçükle ilgili olarak hazırlanan 72 sayfalık iddianame ve 37 klasörlük soruşturma evrakı Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilerek, kamu davası açıldı. Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, hazırlanan iddianameye göre Çöllolar Kömür Sahası’nı işleten Park Teknik A.Ş’nin yetkilisi olan 9 şüpheli ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Kontrol Teşkilatı’nda görev yapan 14 kişi olmak üzere toplam 23 kişinin Türk Ceza Kanunu’nun "bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek" suçunu düzenleyen 85/2 ve 22/3 maddeleri gereğince cezalandırılmaları istendi.

Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iddianamenin incelenmesinin ardından, iddianame kabul edilirse 23 kişinin yargılanmasına başlanacak. Diğer yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EÜAŞ’ın üst düzey bazı yöneticileri hakkında soruşturma izni vermedi. Savcılık ise Danıştay’a itiraz etti. Danıştay’ın soruşturma izni vermesi durumunda EÜAŞ’taki üst düzey yöneticiler hakkındaki soruşturmaya da devam edilecek.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne kömür veren Çöllolar Kömür Sahası’nda meydana gelen ilk göçükte Yaşar Alkaya isimli bir işçi hayatını kaybederken, 4 gün sonra meydana gelen ikinci göçükte ise Ruşen Demir isimli işçinin cesedine ulaşılmış, Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz ile işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat ise toprak altında kalmıştı. Toprak altında kalan 9 kişi, yapılan tüm aramalara rağmen bulunamamıştı.