25 Ağustos 2013 Pazar

((slayt izle)) 30 Ağustos 1922 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ve Bayramımız Mersin İçel Burak Canlı

30 AĞUSTOS 1922 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ VE BAYRAMIMIZ

Lütfen Okuyunuz…

Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ulusal Bayramıdır.

1922 yılının 26 Ağustos’unda başlayıp 30 Ağustos’a kadar Dumlupınar da Mustafa Kemal’in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muhaberesi’ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır.

Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir’de kutlanmıştır.

Resmi olarak Zafer Bayramı olarak ilan edilmesi ise 1935 yılının Mayıs ayında olabilmiştir.

Her Yıl, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları bu tarihte mezun verirken aynı zamanda Tüm Subay ve Astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olur.

23 Ağustos – 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşıyla Yunan Orduları gerilemek zorunda kalınca TBMM tarafından Mustafa Kemal’e Mareşal ve Gazi unvanları verilmiştir.

Alınan karar Yunan Ordularının Topraklardan sökülüp atılmasıdır. Sad Planı adı verilen Taarruz planı Ocak ve Nisan aylarında iki kez ertelenmesiyle birlikte Taarruzun hazırlıkları tam anlamıyla Ağustos ayında tamamlanır.

Batı Cephesinin Kuzeyindeki ve Güney Cephesindeki Türk Birlikleri, büyük bir gizlilik içerisin de Kocatepe Bölgesine kaydırılırken bir yandan da İstanbul’da ki cephane depolarından silah ve cephane gizlice Anadolu Topraklarına getirilmiştir.

İtilaf Devletlerinin tahrip edip kullanılmaz hale getirdiği toplar onarılıp yeni silahlar alınırken de Orduya taarruz eğitimi yaptırılmıştır.

Gazi Mustafa Kemal’in Başkomutanlığını yaptığı Türk Ordusu, 26 Ağustos 1922’de düşmana saldırıp birkaç saat içinde düşman mevzileri ele geçirilmiştir. 30 Ağustos’ta düşman çember içine alınıp sağ kalanlar esir alınmıştır. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardır.

Bu savaş Başkomutanlık Meydan Muhaberesi olarak tarihteki ismini alırken Yunan orduları İzmir’e kadar takip edilip 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk Toprakları Yunan İşgalinden temizlenmiştir.

Sonuç olarak günümüz de kutlanmaktan kaçınılan ve bir itibarsızlaştırma çabası içerisinde bulunan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın ne şekil de geliştiğini anlamak bakımından yazılan yukarıda ki anlatımları hayalinizde o günün şartları içerisinde hayal etmeye çalışınız.

İnancınız yoksa saygınız olsun. Saygınız yoksa İnancınız olsun. Her ikisi de yoksa… Mersin İçel Burak Canlı

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
---
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "pınarslayt" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için pnarslayt+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için, https://groups.google.com/groups/opt_out adresiniz ziyaret edin.