Öncelikle kendimi tanıtmak istiyorum. 2002 yılında henüz öğrenci iken üniversitede bölümü olan bir mühendislik dalının aynı şehirde meslek odasının da olması gerektiğini düşünerek ve değerli hocalarımın da önderliğinde ve yönlendirmesi ile kamuda, özel sektörde çalışan meslektaşlarım ile öğrenci arkadaşlarımın imzalarını toplayarak TMMOB Maden Mühendisleri Odası Ankara Merkeze ön dilekçe ile Malatya ilinde şube açılması için başvuruda bulundum. Cevap “daha öğrencisin, bitirince tekrar dene.”
Ben mezun olur olmaz yüksek lisansa başladığım için bu konuyla yeterince ilgilenemedim. Daha sonra bilgi almak için odamıza başvurduğumda “artık şube açmayacağız” dendi. O dönemde Diyarbakır şube değil temsilcilikti.
Son olarak da Adana şubemizin seçimlerine katıldım. Kazanmayı bir sonraki döneme erteleyen grupta idim.
Mezun olduğum günden beri özel sektörde çalışmış biriyim. Mesleğim adıma dikkat edilmesi gereken bazı noktaları maddeler halinde yazacağım.
Çağdaş ve Yenilikçi grup dışında başka liste çıkaran gruplar var mı bilmiyorum. Varsa onlar içinde söylüyorum.
1- Mesleğimizin ülke sınırlarımız içinde “SAYGIN”lığı kalmamıştır veya zaten yoktu. Neden bunu söylüyorum. Çünkü mezun olduğumuzdan itibaren “MÜHENDİS” olmamız tek başına bir işe yaramıyor. Tek tek sertifika almamız gerekiyor. Teknik nezaretçi, çevre görevlisi, iş güvenliği uzmanı vs.
2- Üniversitelerde akademik kadrolar açılmadığı ve yeni tecrübeli hocalar yetişmediği için “KALİTELİ EĞİTİM” verilmiyor. Az akademisyen çok bölüm çok öğrenci çok mezun yetersiz mühendislik bilgisi.
3- Meslek odaları siyasetten uzak duramazlar. Çünkü mesleğimizi ilgilendiren yönetmelikler, kanunlar siyasetçilerin elinden geçmektedir. Ama odamız şunu yapmalı tüm siyasi düşünce ve partilere eşit mesafede olmalı. Siyasette sadece mesleğimizin onurunu ve haklarını savunmalıdır.
4- 5 şube ile kalınmamalı her şehre en azından maden mühendisliği bölümü olan her şehre şubeler açılmalıdır. Odamızın meslektaşlarımıza desteği öğrenciyken başlamalıdır.
5- Maden işletmelerimiz, tesislerimiz çeşitli kurumlarca denetlenirken heyetin içinde madencilikle karşılaşmamış mühendislerle denetlenmesi engellenmelidir. Bu heyetlerde en az bir maden mühendisi olmalıdır.
6- Kamuoyunda kötü gösterilen mesleğimize sürülen lekelerin kaldırılması gerekmektedir. Biz çevre düşmanı değiliz.
7- Oda yönetimi olarak tüm maden işletme sahipleri ile iletişimde olmalı ve bünyelerindeki maden mühendisi(leri) arkasında büyük bir gücün olduğu hissettirilmelidir.
8- Maden mühendislerimiz kadar madenlerimizi de korumalı ve yabancı düşmanlarımıza peşkeş çekilmemelidir.
9- Oda şubelerimizde başkanlık süresi en fazla 3 yıl olmalıdır. Bu süreden fazla başkanlık yapan meslek büyüklerimiz hızla yerlerini yeni nesillere bırakmalıdır.
10- Oda, üniversite ve çalışanlar üçgeninde daha fazla etkinlik ve eğitimler düzenlenmelidir. Meslek içi kişisel gelişim eğitimleri yapılmalıdır.
11- Oda üyesi olmak değil aile olmak ön planda olmalıdır. Her meslektaşımızın acı tatlı günlerinde hiçbir menfaat göstermeden yanında olmalıdır.
Bu liste daha uzar gider. Önemli olan ayrı listeler çıksa da her an birlikte hareket edebilmektir. Önemli olan mesleğimizin onurudur.
Saygılarımla.
--
Ayşegül YÜCEL
Maden Yük. Müh.
ADANA
(532) 313 53 04
Maden Yük. Müh.
ADANA
(532) 313 53 04
--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.