27 Mart 2011 Pazar

(MADENCİYİZTR) Almanya'da zengin lityum yatakları bulundu

Almanya’da zengin lityum yatakları bulundu
Bonn’da solar tekniği üreten bir şirket Almanya’nın Çek sınırındaki Erzgebirge bölgesinde yüksek miktarda lityum madeni keşfetti, değerinin yaklaşık 4 Milyar Avro olduğu tahmin ediliyor 



Mucahid Yıldız – Dünya Bülteni / Almanya

Almanya’nın Bonn şehrinde solar güneş enerjisi panelleri üreten ‘Solarworld’ isimli bir şirket Çek sınırındaki Erzgebirge bölgesinde zengin lityum maden yatakları bulunduğunu, burada maden kazısı yapmak için Freiberg Maden Dairesinden gerekli izni aldıklarını bildirdi.

Saksonya Eyaletindeki 900 metre yükseklikte bulunan eski maden bölgesi Zinnwald-Georgenfeld’de eski maden kazı alanlarında Avrupa’nın en zengin lityum maden yataklarının bulunduğu tahmin ediliyor. Solarworld’un açıklamasına göre lityum yataklarının değeri 3-4 Milyar Avro’yu buluyor.

Beyaz-gümüş renkli lityum madeni öncelikle pil, keramik ve cam üretiminde kullanılıyor. Solarworld şefi Frank Asbeck ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’a verdiği demeçte, bölgedeki lityum kaynaklarının işletmesinin geleceğin ticareti olduğunu ve geleceğin solar tekniğinde kullanılacağını söyledi. Asbeck, tüketicilerin Solarworld’dan temin ettikleri solar panellerden elde ettikleri elektriği yine Solarworld’un ürettiği akülerde depolayabileceklerini belirtti.

Gözlemciler Almanya’da lityum maden işletmesinin çok pahalıya malolacağını bu yüzden kazançlı olmayacağını düşünüyor. Solarworld’un lityum işletme planlarını bazıları reklam taktiği olarak görüyor.

Şu anda dünyadaki lityum kapasitesi ihtiyaca cevap verecek miktarda. Üretimin artması elektrikli otomobil üretiminin artışına bağlı. İsviçre’nin dev kredi bankası Credit Suisse, dünyadaki lityum ihtiyacının 2015’ten sonra şimdiki yüzde 7’lik orandan yüzde 14’e yükseleceğini tahmin ediyor.

Dünyadaki toplam 25 bin tonluk lityum üretimi Şili’deki SQM, Avusturalya’daki Talsion, Frankfurt’taki Rockwood’a bağlı Chemetall ve Amerikan kimya firması FMC’nin ihtiyacını karşılıyor.

Lityum madeninin üçte ikisi tuz göllerinden elde ediliyor. Bu şekilde temin edilen lityumun kilosu 2 Dolar’a maloluyor. Bu sistemle tuz su ve soda ile karıştırıldıktan sonra filtreden geçirilen su buharlaştırılınca geriye lityumkarbonat kalıyor.

Madenden çıkarılan lityum ise daha pahalıya maloluyor. Maden işletmesi için daha çok enerji ve techizat gerekli. Maden yataklarında bulunan lityumoxid miktarı yaklaşık yüzde 5 ile 7 arasında bulunuyor ve temin edilen lityumun kilosu 4,5 Dolar’a maloluyor. Almanya’nın Saksonya Eyaletindeki madenlerde lityum oranının yüzde 1,2 ya da 1,4 olduğu tahmin ediliyor, yani elde edilen lityumun maliyeti 4,5 Dolar’dan çok daha yüksek olacak.


--
Bilgi, paylaştıkça çoğalır.
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
İş Sağ ve Güv.Uzmanı
İşyeri hekimi ve İş Güvenliği uzman  Eğitimcisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.