26 Haziran 2010 Cumartesi

(MADENCİYİZTR) MECLİS KOMİSYONU:"Madencilik Bakanlığı kurulsun"

 
Madencilik Bakanlığı kurulsun
Meclis Madencilik sektörünün sorunlarını araştırma komisyonu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ikiye ayrılması ve ‘’Madencilik Bakanlığı’’ kurulmasını önerdi.
Yusuf SAHİCİ
 
ANKARA- Meclis Madencilik sektörünün sorunlarını araştırma komisyonu raporunu hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu. Raporda, maden ürünlerinin borsada işlem görmesi, ‘’Maden Bankası’’ ile ‘’Madencilik Bakanlığı’’ kurulması önerildi.
 
Türkiye Taş Kömürü Kurumunun sürekli zarar ettiği ve TTK’ya her yıl Hazine’den 300-400 milyon lira sermaye transferi yapıldığı da belirtilerek, ‘’ TTK mevcut durumda Türkiye ekonomisi ve kamu maliyesi üzerinde bir kambur haline getirmiştir. Kurumun halen yürütülen yeniden yapılandırma çalışmalarına hız verilmelidir’’ denildi. Raporda şu önerler de yer aldı:
 
ÖTV İNDİRİMİ: Maden arama harcamalarına teşvik için KDV istisnası sağlanması, maden aramalarına ayrılan risk sermayesinin artırılması, verilen arama ruhsatlarının atıl kalmaması için faaliyet şartı getirilmesi, mevzuat açısından sakıncalı alanlara ruhsat verilmemesi, kendi enerjisini üreten maden işletmelerinde kullanılan akaryakıta ÖTV indirimi sağlanmalıdır.
 
KOORDİNATLAR BİLDİRİLMELİ: Su havzaları, SİT alanları, Milli Parklar, askeri alanlar ve yasak bölgeler gibi madencilik faaliyetlerine izin verilmeyen alan koordinatlarından, sistemde bulunmayanlar, ilgili kurumlardan istenmeli ve bunlar Genel Müdürlüğün bilgi işlem sistemine kayıt edilmelidir.
 
BAKANLIK AYRILMALI:   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ikiye ayrılarak madencilik için ayrı bir bakanlığın kurulması, MTA ve sektördeki KİT’lerin öncelikli ve ivedi olarak ihtiyaçlara cevap verebilecek ölçüde yeniden yapılandırılması gerekli görülmektedir.
 
MADEN BANKASI KURULMALI:  Çeşitli teşvik tedbirleri yanında kurumsal ve yapısal değişiklikleri öngören bazı adımların atılması, madencilik bankası ve maden borsası kurulması, kurumların akredite edilmesi ve profesyonel mühendislik uygulamasına geçilmesi gerekmektedir.
 
(Gazeteport)
 
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Madencilerin internette buluşma noktası
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com
 

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.