Bozmak ve yapmak
Madenciliğin doğasında yıkmak ve bozmak var. Bu değiştirilemez. Ancak madencilik sadece "kazar, patlatır, deler, alır, gider" ile sınırlı olunca geride tahrip edilmiş doğa ve tarım alanları bırakıyor. Yıllarca böyle oldu bu. Ama neyse ki artık değişen bir şeyler var. Yasal düzenlemelerle ve bilinçliliğin artması ile artık madencilik yapılırken de doğanın korunması için neler yapılabileceği üzerine düşünülüyor. Özellikle kimyasal atık probleminin olmadığı dekapaj türü çalışmalarda eskiden kazılan yerler ve döküm sahaları olduğu gibi harap halde bırakılırken artık ciddi oranlarda ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor. Yazının başlığında birbiri ile ilgisiz gibi görünen ekskavatör ve zeytinin yan yana gelmesi de bu tür çalışmalar ile mümkün olabiliyor. Bunun en güzel örneklerinden birisini de TKİ Yatağan işletmesi veriyor. Yatağan'da yapılan dekapaj çalışmaları
sırasında elbette birçok tarihi eser ve yerleşim yeri de çıkıyor ortaya.
Güney Ege ve linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü
Güney Ege'de en geniş maden rezervi olarak linyit kömürleri öne çıkıyor. Bunun yanı sıra bölgede çok sayıda mermer ocağı bulunuyor. Türkiye'de mermerin yüzde altmışına yakını Muğla yöresinde. Bölgede farklı birçok alanda madencilik yapılıyor ama linyit ve mermer bunlar arasında en yoğun yapılan işler. Muğla yöresinde 575 milyon linyit rezervi olduğu söyleniyor. Bunun 425 milyon tonu Güney Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi'ne, geri kalanı ise özel sektöre ait. Bölgede çıkarılan linyitin kalorisi düşük, sadece elektrik üretimi yapan termik santrallerde enerji amaçlı kullanılıyor. Piyasaya ciddi miktarlarda satışı yapılmıyor. TKİ Güney Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürlüğü Güney Ege'de bulunan 1680 MW gücündeki termik santraller ile yörenin sanayiye yönelik yakıt ihtiyacını karşılıyor.
İşletme sistemi
İşletme sistemi olarak ekskavatör-kamyon ile dragline kullanılıyor. Hazırlanan kömürler kamyonlarla taşınıyor. Merkez ocaklarda bir adet 65 yarda küp kapasiteli bir adet de 30 yarda küp kapasiteli dragline olmak üzere toplam iki adet dragline bulunuyor. Merkez ocaklarda ayrıca toplam, 15 yarda küp kapasiteli 9 adet, 10 yarda küp kapasiteli 2 adet elektrikli ekskavatör, 62 adet 77 tonluk toprak kamyonu, 10 adet 135 tonluk kömür kamyonu, 28 adet buldozer ve 27 adet yardımcı iş makinesi bulunuyor. YLİ İşletme Müdürlüğünde ise 32 yarda küplük 2 adet dragline, 15 yarda küplük 4 adet elektrikli ekskavatör, 10 yarda küplük 2 adet elektrikli ekskavatör, 33 adet 85 S tonluk toprak kamyonu, ve 5 adet 150 S tonluk kömür kamyonu bulunuyor. Bunların yanı sıra 18 adet buldozer, 8 adet yükleyici ve 10 adet yardımcı iş makinesi çalışmaları yürütüyor.
60 milyon metreküp dekapaj
GELİ Müessese Müdürü Yüksel Akın, "Bu yörede 1680 MW termik santral kurulu. Yıllık ortalama 12 milyon ton civarında kömür yakıyorlar. Biz 12 milyon ton kömürü çıkarmak için de altmış milyon metreküp civarında dekapaj yapıyoruz"diyor. Akın'ın verdiği bilgilere göre, Milas tarafındaki termik santrallerinin ortalama 27 yıllık bir ömrü var. Yatağan Termik Santrali'nin ise açık işletmeye bağımlı 12 yıl ömrü var. Akın, bölgede önemli yer altı rezervleri olduğunu ve onlarla ilgili proje çalışmaların da devam ettiğini belirterek "Eğer bu yer altı rezervlerinin fizibilitesi uygun olursa Yatağan Termik Santrali'nin ömrünün 25 yıl olacağını tahmin ediyorum" diyor.
http://www.madenveocak.com/main/madenveocak.php?sayfa=haber_detail&action=del&cid=00000000035
26 Kasim 2010 Cuma 08:42
--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.