28 Aralık 2010 Salı

Ynt: RE: (MADENCİYİZTR) Patlayıcı Madde Kullanma ve Taşıma Talimatı ( Teşekkür)


 Taşıma sırasında elektrikli kapsüllerin kablo uçları birbirine bağla.
ibaresi :depodan yada fabrikadan alınıp patlatmanın yapılacağı yere patlayıcı maddeler götürülürken
elektrikli kapsülün iki kablosu birbirine bağlanarak şase dediğimiz olay yapılır.yani kısaca ortamdaki statik elektrikten etkilenmemesi için elektrikli kapsüle kısa süreli kısa devre yaptırarak güvenli nakliyat sağlanır.
 
36-)     Manyeto ile yapılan ateşlemede devre patlamadığında, ateşçi manyetoyu kapat,  ana hat kollarını manyetodan ayır. ve uçlarını birbirine bağla ve gerekli kontrolü  yap.
her elektrikli kapsülün sahip olduğu bir direnç kuvveti vardır. hemen hemen her elektrikli kapsül 1,2-1,5 ohm arasında değişir.her manyetonunda bir direnç kapasitesi vardır.benim elimdekini örnek verecek olursan 430 ohm ' a sahip .örnekle hesaplama yapacak olursak 430/1,5=286 elektrikli kapsülü patlatabilir. ancak delik içine ve ana hat için kullanılan kablonun dirençlerinide göz önüne alırsa 260 elektrikli kapsülü sisteme seri bağlamamız halinde rahat bir şekilde manyetom patlatabilir.ancak ateşçilerin en büyük hataları bunu göz ardı etmeleri sonucu devre patlamayabiliyor.bu durumlarda ana hatın manyetoya bağlı uçları çıkarılır ve teller birbirine bağlanarak şaselenir.

 
 
Murat Bey'e vermiş olduğu bilgilerden dolayı teşekkür ederim.
 
 
 
Saygılarımla,
 
 
Levent GÜMÜŞ
 
Maden Mühendisi
İ.S.G Uzmanı